Bästa omega 3 för barn 2022 – Ett stort omega 3 bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för jollyroom.se, babyland.se, babyshop.se, babyv.se, storochliten.se, lekia.se, polarnopyret.se, litenleker.se, leksakscity.se, amazon.se, apohem.se, apoteket.se, meds.se.
1. MorEPA2. Eskimo-33. KidsZoo
MorEPA Mini med D-vitamin 60 kapslarEskimo-3 Kids 210 mlKidsZoo Fiskolja 90 tuggtabletter fiskar
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

När du ska välja fiskolja till ditt barn finns det en hel del saker att fundera på. Du bör först tänka på vilken form av fiskolja som passar ditt barn. Riktigt små barn kan ha lättare att få i sig en fiskolja i flytande form som blandas ut i lite yoghurt. Ett större barn kanske vill ha en lite tuffare form av tablett, eller några söta nallar. Om ditt barn är av det mer kräsna laget är det klokt att välja en variant där fisklukt och fisksmak verkligen döljs. På så sätt blir det lättare att få i barnet sin omega 3.

Du bör också tänka på att vanlig fiskleverolja för barn inte är vegansk eftersom den kommer från just fisk. Se även till att fisken oljan kommer från är fiskad i ett hållbart fiske.

Här i testet tar vi upp omega 3 för barn i flera olika prisklasser. Vi tar också upp både kapslar, tuggtabletter och flytande olja så att du lätt kan finna en variant som passar just dig och dina barn.

Topp 5 bästa fiskolja/omega 3 för barn 2022

1. MorEPA Mini med D-vitamin 60 kapslar

MorEPA Mini med D-vitamin 60 kapslar Bästa omega 3 för barn

MorEpa mini innehåller 85 % omega 3. Kapseln är liten och passar också mindre barn som har svårt att svälja vanliga tabletter. Fettsyrorna EPA och GLA finns i kapseln, liksom vitamin D3. Själva kapseln är tillverkad av fiskgelatin och oljan har smak av jordgubb. Tack vare att kapseln är mjuk går det att sticka hål i den för att hälla ut oljan i något barnet gillar.

Hela produkten är kallpressad. Det betyder att den tillverkas med låg temperatur och helt utan lösningsmedel. Oljan kommer från makrill, sardin och ansjovis. Fisken kommer från ett hållbart fiske.

Den rekommenderade dosen för barn över fem år är två kapslar per dag. Även yngre barn kan ta oljan och då är rekommendationen en kapsel varje dag. Om barnet ska genomgå en operation eller äter blodförtunnande mediciner bör man alltid prata med läkaren innan produkten används.

Se priset här!

2. Eskimo-3 Kids 210 ml

Eskimo-3 Kids 210 ml

Det här är en ren fiskolja som är berikad med omega 9. Även omega 6 samt barnets dagsbehov av vitamin D finns i oljan. Den här oljan är helt stabil tack vare att den innehåller oxidationsskydd. Det ger en trygg och säker produkt för barn. Produkten är speciellt framtagen för barn mellan 3-12 år och har en smak av tuttifrutti. Om man vill kan man också blanda oljan i yoghurt eller saft. Ett stort plus är att oljan är miljöcertifierad. Oljan innehåller inte heller sötningsmedel. En nackdel med den här oljan är att många barn tycker att smaken från fiskleveroljan tränger igenom tuttifruttin.

Den rekommenderade dosen för barn mellan 3-12 år är en tesked eller 5 ml per dag. Dosen ska tas i samband med måltid. Efter öppning ska flaskan förvaras i kylskåp.

Se priset här!

3. KidsZoo Fiskolja 90 tuggtabletter fiskar

KidsZoo Fiskolja 90 tuggtabletter fiskar

Den fiskolja som vi ser som bäst i test är den här varianten som består av små, färgglada fiskar som kan tuggas. Fiskarna har en geléaktig konsistens och fiskoljan har ingen bismak. Själva oljan är också mikroinkapslad. Det bidrar till att oljan inte kan härskna eller oxidera.

Det här är ett bra kosttillskott för de barn som är lite misstänksamma mot nya saker. Fiskarna ser inbjudande ut och även burken lockar till inspektion med sina glada färger. Aromerna kommer från frukt och bär, och är helt naturliga. Ett stort plus är att även äldre barn och vuxna kan ta tabletterna. En nackdel med KidsZoo fiskolja är att tabletterna innehåller socker. Om barnet äter mycket socker i övrigt kan konsumtionen bli väl hög. Då kan det vara klokt att välja ett annat kosttillskott.

Den rekommenderade dosen är 2-4 tabletter per dag. Då burken bara innehåller 90 tabletter kan det bli ett lite väl dyrt alternativ om hela familjen ska ta tuggtabletterna. Om det bara är ett barn som är lite kinkigt med att få i sig sin omega 3 kan det dock vara ett bra alternativ.

Se priset här!

4. Pharbio Omega-3 Barn 60 kapslar

Pharbio Omega-3 Barn 60 kapslar

Pharbio Omega-3 är ett kosttillskott som har en hög koncentration av omega 3. Den består av små tuggbara kapslar som smakar jordgubb. Tillskottet bör tas tillsammans med en måltid, men när på dygnet man tar det spelar ingen roll. Även det här är en stabil form av fiskleverolja. För att tillgodose ett barns behov av omega 3 räcker det med en kapsel om dagen. En liten nackdel är att produkten är sötad med sötningsmedel.

Ett stort plus är att de här kapslarna inte har något alls kvar av fisksmaken och inte ens de mest kräsna barn känner av den. Produkten har också fått bäst i test i flera smaktester bland barn i olika åldrar. Kapslarna är också lämpliga för barn från tre års ålder och uppåt.

Se priset här!

5. Monkids Fiskolja 60 tuggtabletter

Monkids Fiskolja 60 tuggtabletter

Det här är nog den bästa fiskoljan vi har testat. Tack vare doften och smaken av citron kan inte ens de mest kräsna barnen finna någon fiskdoft eller smak. Tabletterna är formade som små fiskar med orange färg vilket gör det roligare för barnen att ta sitt kosttillskott. De mjuka fiskarna har fått både färg och smak från grönsaker samt frukt och oavsett hur mycket barnet tuggar på tabletten kommer ingen bismak fram.

Produkten innehåller inte gelatin eller artificiella sötningsmedel vilket är en stor fördel. Nackdelen är däremot att den innehåller rörsocker och dessutom står sockret först på ingredienslistan.

Tabletterna kan ges till barn från det att de är tre år gamla och den rekommenderade dosen för barn mellan 3-12 år är 2-4 tabletter per dag. Även äldre ungdomar samt vuxna kan ta de här tabletterna vilket är ett stort plus. Då är dosen fyra tabletter per dag. Det innebär att en burk inte räcker särskilt länge om familjen är stor och alla tar den högsta dosen på fyra tabletter om dagen.

Se priset här!

Köpguide för omega 3 för barn

När barnets hjärna växer och utvecklas behöver den extra näring. Omega 3 bidrar till en sund utveckling och påverkar också barnets humör och koncentration. En femtedel av fettet som finns i hjärnan består av fettsyran DHA och det är inte en så liten mängd som man kan tro eftersom nästan 50 % av hjärnan faktiskt består av fett.

Omega 3 samt omega 6 samverkar i kroppen och man behöver få i sig båda typerna av fettsyra för att kroppen ska fungera optimalt. Genom kroppen får man ofta i sig en hel del omega 6, men nivåerna av omega 3 tenderar att hamna under riktvärdena. Omega 6 finns i saker som solrosolja, rapsolja och liknande vilket ofta används när man steker, bakar och i många andra sammanhang. Omega 3 däremot finns i fisk, linfrö, valnötter och alger. De här sakerna äter man inte varje dag, men oljorna är livsviktiga. Förutom att vara till nytta för hjärnan hjälper de också till med immunförsvaret och de är med till att hjälpa blodet att levra sig. Om det är så att fettsyrorna är i obalans kan de här funktionerna i kroppen påverkas.

När du ska köpa en fiskolja och den bästa omega 3 för barn bör du se till att den innehåller stabil fiskolja. Det har nämligen visat sig vara svårt att ta tillvara på fettsyrorna så att de behåller sina nyttiga funktioner. Om fiskoljan inte tas tillvara på rätt sätt och om det inte finns oxidationsmedel i den kan oljan härskna i kroppen utan att den hinner göra någon nytta alls. När du köper någon av oljorna som är med i vår artikel kan du alltid vara säker på att de är av stabil art. De kommer alltså att hjälpa ditt barn och de är alla nyttiga för såväl kropp som hjärna.

När det gäller läsförmåga kan man se att barn fått lättare att uttala främmande ord och för att läsa bokstäver i snabbare takt efter att de intagit omega 3 olja. Att prova är något som inte skadar barnet på något sätt. Även om man inte ser en radikal förbättring, kan även en liten bättring vara bättre än inget hos ett barn som har mycket svårt att lära sig saker.

När det gäller omega 3 kan det också vara klokt att hela familjen tar en dos om man inte äter fisk flera gånger i veckan. Kontrollera på preparatet hur mycket större barn samt vuxna behöver ta för att få i sig rätt mängd.

Olika oljetyper

När du ska köpa omega 3 till ditt barn bör du även vara uppmärksam på att alla oljor inte innehåller samma sak, trots att de kommer från fisk och innehåller ungefär samma fettsyror. Fiskolja kommer från kött i djuphavsfisk som torsk, makrill och tonfisk. Oljan är väldigt rik på EPA och DHA men inte lika rik på vitamin A samt D vilket ofta tillsätts i oljan.

Fiskleverolja kommer från levern i olika sorters fiskar. Vitamin A och D finns i hög halt i oljan men halten av omega 3 är mindre. I norra Europa där man förr inte fick så mycket sol under långa vintrar delades fiskleverolja ut på rutin då D-vitamin brist var väldigt vanligt.

Det finns också torskleverolja. Den kommer enbart från torskens lever och innehåller både vitamin A och D samt omega 3.

Vanliga frågor kring omega 3 för barn

Att börja ge sitt barn omega 3 kan kännas lite oroväckande. I stort sett varje gång ett barn behöver få tabletter eller andra preparat är det lätt att man börjar fundera lite kring om det egentligen är nödvändigt, och om det kan vara farligt för barnet. Här får du svar på alla de frågor som ofta kan komma upp när det gäller fiskleverolja och barn.

1. Ger omega 3 några biverkningar?

När man väljer den bästa fiskoljan ska det kännas bra att ge den till barnet. Det sista man vill är att barnet ska börja må dåligt av oljan. I regel ger omega 3 inte några biverkningar så länge doseringen följs. Får man i sig för mycket omega 3 kan fettproduktionen i kroppen störas, man kan få lågt blodtryck, höjt blodsocker, diarré eller ökad benägenhet att börja blöda. I regel försvinner biverkningarna om man slutar med omega 3 ett tag och sedan börjar om med en låg dosering. En annan biverkning kan vara viktuppgång. Då krävs det dock att man tar en högre dos omega 3 samtidigt som man äter en kost som innehåller väldigt mycket fett.

Vissa omega 3 innehåller också andra ämnen och vitaminer. En del av vitaminerna kan vara giftiga vid för stort intag. Så är till exempel fallet med vitamin A. Att hålla koll på hur mycket omega 3 ditt barn ska ta är alltså klokt.

2. Hur ofta bör man ta omega 3?

Omega 3 ska tas en eller två gånger om dagen. Om barnet till exempel ska ta två tuggtabletter kan man ge en tablett på morgonen och en på kvällen. Är det flytande fiskleverolja kan det dock vara klokt att ta hela dosen på en gång. Om barnet får i sig för mycket omega 3 brukar det inte vara någon fara så länge dosen inte är extremt hög. Om barnet har glömt att ta sin dos är det klokt att ta den så snart man kommer på det, men inser man det inte förrän dagen efter bör barnet inte ta dubbel dos.

3. Hur får man i barnet fiskleverolja?

Det är inte alla barn som går med på att ta tabletter eller kapslar. Några barn tycker också att tuggtabletter smakar konstigt och om barnet får veta att det är fiskolja kan det bli än värre att få i barnet omega 3. Då kan ett alternativ vara att köpa omega 3 olja i kapslar som kan öppnas. Innehållet töms sedan i lite juice, yoghurt eller något annat som barnet gillar. På så sätt brukar man kunna dölja oljans smak ganska bra.

4. Hur lång tid tar det innan oljan verkar?

När det gäller fiskleverolja och omega 3 för barn kan man inte förvänta sig någon skillnad efter första dosen. Några barn med lättare inlärningssvårigheter kan få lättare att lära sig och att koncentrera sig efter några veckor. Om barnet däremot lider av ADHD, motoriska störningar eller av neuropsykiatriska sådana kan det ta flera månader innan man ser en effekt av oljan.

5. Finns det vegansk omega 3?

Ja, det finns vegansk omega 3, men då inte i form av fiskolja. Det finns också vegetabiliska alternativ bestående av algolja. Det är också algolja som är vegansk men då får oljan inte innehålla saker som honung eller andra animaliska produkter heller. I vår artikel har vi dock inte med några veganska alternativ.

6. Varför ska barn ha fiskolja?

I de allra flesta fall får vi i dag inte i oss tillräckligt med fiskolja genom vår vardagliga kost. När det gäller fiskolja bäst i test har just brist på omega 3 hos barn granskats relativt mycket under de senaste åren och man har funnit kopplingar mellan små störningar i beteendet hos barn och de fettsyror de får i sig. Man har då insett att omega 3 olja kan hjälpa barn att lära sig läsa bättre och även inlärningen i övrigt går bättre om kroppen får i sig rätt näring. Även barn som har inlärningssvårigheter kan bli hjälpta av omega 3. När det gäller just omega 3 är det en fettsyra som kroppen inte själv kan skapa och därför behöver den tillsättas. Här kommer den bästa omega 3 för barn in i bilden.

EPA och DHA är de allra viktigaste fettsyrorna som framför allt hjärnan behöver för att den ska klara av att fungera. De finns i fet fisk, men om man inte äter sådan så ofta kan fiskolja bäst i test vara ett alternativ. Minst tre gånger i veckan bör den feta fisken ätas i normal mängd för att man ska få i sig tillräckligt av fiskolja, men så ofta äter vi sällan fisk i Sverige. Vi följer inte ens Livsmedelsverkets rekommendationer med vår genomsnittliga kost där fisk knappt ingår tre gånger i månaden. Det här kan leda till allvarlig brist på fettsyror i kroppen, även hos barn.

Eftersom kroppen inte kan producera syrorna är det oerhört viktigt att barnet får i sig dem på annat sätt. Att tvinga i ett barn fisk om barnet inte gillar det är kanske inte den bästa vägen att gå. Det är också så att barn i regel äter mindre fisk än vad vuxna gör och det gör att deras brist blir än större.

Summering

I vår artikel har vi tagit med flera olika typer av omega 3 för barn. Vi har tagit upp både fördelar och nackdelar med de olika varianterna för att du ska kunna hitta den bästa fiskoljan för just dig och din familj. Vi har utsett Monkids Fiskolja till den bästa i vårt test trots att den är av det lite dyrare slaget. Det beror helt enkelt på att även de mest kräsna barnen får i sig tabletterna utan knussel tack vare den goda citronsmaken. De små tuggtabletterna kan även ges till mindre barn utan några större problem och även vuxna kan ta tillskottet för att få i sig omega 3. En viss nackdel är dock att produkten innehåller rörsocker och att det kommer på första plats bland ingredienserna.

KidsZoo Fiskolja är också en av de bästa sorterna i testet. Även det här är tuggtabletter i form av färgglada fiskar. De här tabletterna innehåller dock socker vilket kan vara en nackdel om man undviker socker eller om barnet lider av diabetes.

Eskimo-3 Kids är en helt flytande olja som mäts upp på en matsked och som barnet sedan sväljer. Det är ett ekonomiskt alternativ men flaskan måste förvaras i kyl efter att den öppnats. Det kan vara ett hinder om man till exempel ska ut och resa. En burk tuggtabletter kan man bara lägga ner i väskan och ta med sig.

Vi hoppas att du genom den här texten har fått lite mer på fötterna och att du på så sätt lättare ska kunna välja en fiskolja eller fiskleverolja som passar just dig och din familj på bästa sätt. Ibland kan man få prova sig fram för att hitta den olja som passar barnet bäst och kom ihåg att den bästa omega 3 är den som barnet faktiskt får i sig. Du ska inte heller förvänta dig att uppleva någon större skillnad på barnet från dag till dag utan det krävs att barnet tar den rekommenderade dosen av oljan i alla fall under några veckor för att man ska kunna se någon märkbar förändring. Om barnet har en inlärningssvårighet kan det ta ännu längre tid och man kan inte förvänta sig att ett barn får precis samma effekt av oljan som ett annat barn.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *