Framåtvänd bilbarnstol bäst i test 2022 – Hitta den bästa framåtvända bilbarnstolen här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för jollyroom.se, babyland.se, babyshop.se, babyv.se, storochliten.se, lekia.se, polarnopyret.se, litenleker.se, leksakscity.se, amazon.se, apohem.se, apoteket.se, meds.se.
1. Britax Kidfix III2. Maxi-Cosi Rodifix3. BeSafe iZi Flex
Britax Kidfix III Framåtvänd bilbarnstol bästMaxi-Cosi RodifixBeSafe iZi Flex
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

En framåtvänd bilbarnstol är steget efter en bakåtvänd sådan. Man har den helt enkelt för att barnet ska sitta säkert i bilen. En framåtvänd bilbarnstol kan antingen vara en hel stol med sits och rygg, bara en sits eller en variant där ryggen kan tas av för att stolen ska kunna följa barnet när det växer.

I vår guide går vi igenom de bästa framåtvända bilbarnstolarna på marknaden idag.

Topp 8 bästa framåtvänd bilbarnstol 2022

1. Britax Kidfix III M

Britax Kidfix III Framåtvänd bilbarnstol bästFrån Britax kommer den här framåtvända bilbarnstolen. Överlag när det gäller bilbarnstolar är märket Britax väldigt populärt och de är kända för sin goda kvalitet. Den här stolen är tänkt att fungera för barn mellan fyra till tolv år och stolen har just för de äldre barnen en sittyta som är lite djupare. Det gör att även äldre barns lår får ett gott stöd.

Den här stolen monteras enkelt i bilen med isofix och dess fästen kan lätt justeras för att stolen ska sitta bra och stabilt. Om din bil inte har isofix kan stolen användas i alla fall men tänk då på att stolen måste fästas med bilens vanliga bälten även när barnet inte sitter i stolen.

Stolen har sidokrockskydd i form av SICT på båda sidor. Det finns en liten ratt eller platta som man skruvar på. Det är den sida av stolen som vetter mot dörren SICT ska vara aktiverat på. Om en krock sker från sidan kommer SICT då att absorbera den största delen av kraften. Den här stolen har bältesledare vid axlarna och bilens vanliga bälte dras genom den på ena sidan, över barnets bröstkorg och vidare. Det blir i stort sett omöjligt att trä bältet fel när man följer ledarna. Tack vare att stolen inte har några horn kan bältet inte heller hamna fel över barnets höfter.

Stolen har en pinne försedd med en extra förankringspunkt för bilens bälte. Pinnen är placerad på sittytan och kommer att sitta mellan barnets ben. Höftbältet träs i punkten som kallas SecureGuard och det kan sedan inte glida upp över magen på barnet. Det förhindrar allvarliga skador vid en krock eller inbromsning då bältet inte kan krossa mjukdelar som finns i magen.

Eftersom sitsen är extra djup kan små barn ha lite svårt för att sitta i stolen till en början men för äldre eller lite större barn finns det gott om plats. En annan nackdel med stolen är den fjärde punkten för bältet. Vissa barn anser den vara grymt obekväm.

Men överlag brukar detta vara en riktigt bra stol för de allra flesta!

Se priset här!

2. Maxi-Cosi Rodifix Airprotect

Maxi-Cosi RodifixDet här är en framåtvänd bilbarnstol som vi utan tvekan kan utse till bäst i test. Den har ett lågt pris men man får enormt mycket för pengarna. Barnet spänns fast med bilens vanliga bälten, men stolen kan sättas fast med isofix om bilen har det och med de spännena kan stolen inte flyga iväg vid en kollision även om barnet inte sitter i stolen.

På båda sidor av stolens nackstöd finns det hållare och ledare för bältet. Det betyder att barnet kan placeras var som helst i bilen. Tänk dock på att ta bort eller avaktivera eventuell airbag. När bältet sitter på plats kommer hållaren att stänga sig och bältet sitter säkert. När det gäller höftbältet finns inga horn, men inte heller några andra ledare, vilket kan ses som en nackdel. Det betyder att bältet inte kan dras fel genom bältesguider, men det kan också råka glida upp och skada barnet vid en olycka. Bältet måste dras rätt, men det kan trots allt flytta på sig under färden.

En stor fördel med den här stolen är att man enkelt kan göra ryggstödet längre genom att bara trycka in en knapp som finns på nackstödet. Det tar bara några sekunder. Med den här stolen kan barnet dessutom själv lära sig att styra stolen mellan sitt- och viloläge. Det finns två spakar vid sittytan på stolen. När barnet drar i dem kommer sittytan att åka fram lite, och det gör också att ryggstödet lutas något. På så sätt kan barnet sova utan att man riskerar att dess huvud åker framåt.

Stolen är överlag rymlig och bekväm. Nackdelen är att höftbältet lätt kan hamna fel, speciellt på mindre barn som inte kan justera bältet själva.

Se priset här!

3. BeSafe iZi Flex Fix i-Size

BeSafe iZi FlexDen här stolen är det bästa valet för dig som inte är rädd för att investera lite extra. Här får du extremt mycket för pengarna, och bättre säkerhet får du inte i en annan stol. Den här stolen är också i-Size-godkänd och det innebär att den uppfyller alla krav på speciellt sidokrockskydd. Det finns dock också vissa maxmått på stolen, vilket kan vara både en fördel och en nackdel.

Det här är en stol som går att anpassa. Stolen är i grund och botten 44 cm bred och det skapar gott om plats över på sidan i en vanlig personbil. Men du kan också lägga till SIP-bumpers som klickas fast på sidan av stolen. När de fästs blir stolen 52 cm bred och får ett extremt mycket bättre krockskydd. För att göra det hela än säkrare kan du sätta dit ytterligare en SIP kudde på den sida av stolen som vetter mot dörren. Det finns också ett skydd som placeras på bilens bälte. Det förhindrar att barnets huvud böjs för långt fram om man krockar.

Även på den här stolen finns det bältesguidningar och mellan barnets ben sitter ett extra spänne där höftbältet ska sitta så att det inte kan dras för långt upp mot barnets mage. Även här kan dock vissa barn vara lite kinkiga och tycka att spännet skaver.

I övrigt är barnets komfort på topp. Med ett rymligt och samtidigt mjukt säte med tvättbar klädsel blir det lätt att få barnet att trivas. Nackstödet höjs och stolen kan växa med barnet. Lite större barn kan också lära sig att själva lägga stolen i viloläge med de två spakarna som finns på sittytan.

Ett annat stort plus är att stolen har isofix, men den kan också användas utan, om bilen inte har sådana fästen.

Se priset här!

4. Maxi Cosi Kore Pro i-Size

Maxi Cosi Kore Pro i-SizeDet här är en lite lyxigare framåtvänd bilbarnstol bäst i test. Den har lampor i sidorna, en fin klädsel med ventilering och den erbjuder bra komfort för barnet. Stolen passar barn mellan 100-150 cm men den kan lätt kännas lite trång för överkroppen. Bredden är bra, men nackstödet tenderar att trycka på axlarna när barnet växer.

Nackstödet har en bra form, och det stöttar verkligen barnets huvud. Några barn har lite svårt att se åt sidorna med det här nackstödet, vilket kan vara en nackdel. Stödet kan också höjas och i samband med det blir stolen lite bredare. Det sker enkelt genom att man trycker in en av knapparna som finns på stolens båda sidor.

Montering sker med isofix och när stolen står på sätet kan isofixarmarna dras ut så att man lätt kommer åt. Om bilen inte har isofix går den att använda men när barnet inte åker måste den spännas fast.

En stor fördel med den här stolen är att den har lampor i sidorna. Lampan tänds ungefär tre sekunder efter att ett barn satts i stolen och sedan lyser den i 20 sekunder. På mörka dagar, i parkeringsgarage eller på natten hjälper det här avsevärt när det gäller att hitta bältesspännen, och med att guida bältet rätt. Det lite korta ryggstödet och nackstödet som trycker mot axlarna på ett längre barn drar dock ner betyget.

Se priset här!

5. Cybex Solution M-Fix

Cybex Solution M-FixDet här är en välgjord och trygg bilbarnstol från Cybex. Den höga kvaliteten är genomgående och de avrundade hörnen ger ett trevligt intryck. Klädseln är tillverkad av ett material som liknar memory foam och det gör att stolen är både stöttande och behaglig. På varje sida av stolen kan man också fälla ut extra sidokrockskydd. Det görs när stolen står på plats och på den sida av stolen som är närmast bilens dörr.

Vid stolens axellinje finns ett bältesfäste som hjälper till med att guida bältet rätt. Ryggstödet och nackstödet kan också enkelt justeras. En nackdel med den här stolen är dock att barnet inte kan lägga stolen i viloläge på egen hand utan det måste en vuxen hjälpa till med.

Överlag är stolen bra och robust. Den har fästen för isofix och den är bekväm för barnet. Den är ett av de bästa valen men man kan inte bortse från att den saknar en del finesser som gör stolen mer lättanvänd. En annan nackdel är också att klädseln på stolen är svår att få tillbaka på sin plats när den tagits av för tvätt.

Se priset här!

6. BeSafe iZi Up X3 Fix

BeSafe iZi Up X3 FixOm man har en lite större bil och inte behöver utrymmet till annat är det här en av de bästa framåtvända bilbarnstolarna. Det är en gedigen stol som tar upp sin plats men i gengäld är den också extremt stabil. Den har ett rejält stort nackskydd, och sidokrockkuddarna är tjocka.

Ryggstödet på stolen justeras tack vare två hjul. Det sitter ett hjul på varje sida av stolen. Man justerar ryggstödet steglöst, vilket gör att justeringen blir väldigt exakt. Att komma åt hjulen när stolen står i bilen kan dock vara svårt. Stolen kan också fällas i tre olika lägen. Här sitter spakarna så att barnet kan sköta fällningen på egen hand om det så vill. Överlag är dock barnets sittposition i den här stolen framåtlutad. Det beror på att huvudytan sitter längre fram än resten av ryggstödet. Det här är en sak som gör att många barn tycker att stolen är lite obekväm.

Stolen har en del smarta funktioner. Den har till exempel ett smart bärhandtag för transport och en ficka där dess instruktionsbok kan placeras så att även andra kan hantera stolen lätt. Stolen känns säker, men barnets sittposition och justeringsmöjligheterna behöver ses över en extra gång.

Se priset här!

7. Uppblåsbar Bälteskudde Rosa

Uppblåsbar Bälteskudde RosaDet här är ett extremt smart och platsbesparande alternativ. Det är helt enkelt en uppblåsbar bälteskudde med memory foam. Den går snabbt att tömma på luft, och man blåser upp den med lungkraft på bara någon minut. Även ett äldre barn kan blåsa upp kudden på egen hand. Stolen har bälteshällor som gör att bilens vanliga bälte kan dras och placeras på ett bra och säkert sätt som inte skadar barnet vid en krock. Kudden rekommenderas för barn mellan 4-11 år och för en vikt på 15-36 kilo. Det ska dock kommas ihåg att det här är en bälteskudde utan sidokrockskydd, sidostöd eller rygg- samt nackstöd. Det gör att barnet får ett sämre skydd.

Man kan tro att en uppblåsbar kudde lätt ska gå sönder men den här är tillverkad i kraftigt material och håller för starka påfrestningar samt flera användningar.

Det är ett bra alternativ att ha för barnet i skolväskan eftersom att den lätt kan vikas ihop och tas fram om barnet ska åka med någon annan. Det är också ett praktiskt alternativ att ha liggande hemma om man behöver ta en taxi, eller i sommarstugan och husvagnen. Det är också ett billigt alternativ för dig som inte har en egen bil och som kanske inte kommer att åka så mycket bil med ditt barn. Då slipper du också ha en stor bilbarnstol stående hemma. Kudden tar inte heller någon plats i bilen om du plötsligt får medpassagerare.

Se priset här!

8. KidFix III S Bältesstol Cool Flow Blue

KidFix III S Bältesstol Cool Flow BlueDen här bilbarnstolen har en ny och modern design med en djupare och längre sittyta. Det gör att den passar både långa och kortare barn. Nackstödet är ergonomiskt utformat och ryggstödet format som ett v. Det ger barnet en behaglig och bekväm åktur oavsett om färden är lång eller kort. När du sätter stolen på plats i bilen kommer ryggstödet också att anpassas automatiskt för att fungera med bilens säte och stolen kan också fällas något.

Skyddet för barnet är oslagbart. Här finns SICT för sidokrockar, och det kan dessutom justeras. Det finns en SecureGuard placerad mellan barnets ben som ser till att höftbältet alltid går rätt och inte hamnar över barnets mage. Även de övriga bältesguiderna ser till att bilens trepunktsbälte sitter rätt. Det finns också en unik skumkudde som sätts på bältet. Om barnets haka slår i bröstet vid en krock tar kudden upp den största delen av smällen och minskar skaderisken.

Stolen har isofix för smidig installation och dess klädsel kan tas av för tvätt vid behov.

Den här stolen har flera fördelar och dessutom är priset relativt bra i förhållande till funktionerna. SecureGuarden kan dock vara en sak många barn inte är så förtjusta i och barnet kan inte på egen hand placera stolen i viloläge.

Se priset här!

Köpguide för framåtvänd bilbarnstol

När ett barn ska färdas i en bil ska det åka säkert. Då behöver man en form av bilbarnstol. Framåtvända bältesstolar blir allt mer populära och i vårt test tar vi upp de allra bästa varianterna vi hittat. Stolen ska användas oavsett om barnet ska åka en längre eller kortare sträcka och det har endast med säkerhet att göra även om det också kan vara mer bekvämt för barnet att komma upp lite mer när det åker.

Den allra bästa bältesstolen är den variant som faktiskt används. Det kan vara klokt att prova flera stolar för att se vilken som passar familjen och bilen bäst. Om man har en bältesstol och den inte passar i bilen eller om barnet vägrar att sitta i den kommer den kanske att stå kvar hemma. Om något då händer under färden gör stolen ingen nytta alls.

1. Materialet på stolen

I dag är de bästa bältesstolarna i regel tillverkade i någon form av hård plast. Det gör stolen lätt att sköta om och den blir också hållbar. Stolen kan också vara tillverkad av frigolit men det är inte fullt lika vanligt.

För att stolen ska bli bekväm är den i regel klädd med någon typ av stoppat tyg. I de allra flesta fall kan allt tyg tas av för att tvättas. Maskintvätt i 40 grader brukar gå bra och det bästa är sedan att låta tyget lufttorka. Många gånger finns det extra klädsel att köpa till bältesstolarna och det är inte fel att ha en extra i beredskap om en olycka händer när man till exempel är ute på semester. Om klädseln inte kan tas av går det ofta bra att rengöra den med en maskin för klädseltvätt.

2. Tänk på det här

När du ska köpa en bältesstol bör du tänka långsiktigt. Förvisso bör stolen passa barnet just när stolen köps men den bör också fungera ett par år framåt för att det ska bli en ekonomisk investering. Ha också i åtanke att stolen kanske ska passa olika bilar. Du kanske kommer att byta bil inom något år, du kanske måste låna en bil? Då ska stolen passa där för att du ska slippa köpa en ny. Om du vill skaffa flera barn kan det också vara bra om stolen kan följa barnen i ålder så att du inte behöver köpa lika många bältesstolar. Tänk också på att stolarna har olika maxvikt, och välj hellre en sådan som har lite högre sådan.

När det gäller bälteskuddar som också är en typ av framåtvänd bältesstol har de ofta en maxvikt på 36 kilo men många gånger kan de användas trots att barnet väger lite mer.

Vanliga frågor kring framåtvänd bilbarnstol

1. Hur länge ska barnet åka bakåtvänt?

Kort och gott kan man besvara den här frågan med att barnet bör åka bakåtvänt så länge som det bara går. Innan barnet är fem år gammalt bör man absolut inte vända barnet till en framåtvänd barnstol. Det har helt enkelt att göra med att det är säkrare för barnet att åka bakåtvänt. Ett litet barns kropp klarar inte att utsättas för de påfrestningar som blir vid en krock eller kraftig inbromsning. När barnet åker bakåtvänt tar stolen upp de här krafterna.

2. Varför välja en stol med isofix?

Det finns flera fördelar med att välja en stol med isofix. För det första kommer stolen att passa i nästan alla nyare bilar. För det andra blir det lätt och snabbt att flytta stolen mellan olika bilar. Det är också i stort sett omöjligt att sätta fast stolen fel när den har isofix och flera av de bästa stolarna har också indikatorer som talar om när stolen står rätt. En annan stor fördel är att du inte behöver oroa dig för om bältet ska räcka runt eller inte.

3. Hur gör man med en bältesstol när den inte blir använd?

En framåtvänd bilbarnstol kan vara kvar i bilen även om barnet inte ska använda den just då, om man inte behöver stolens plats vill säga. Det du måste tänka på är att stolen alltid måste vara fastspänd på ett eller annat sätt när du kör. Om den inte är det kan stolen flyga iväg med våldsam kraft vid en krock eller inbromsning. Stolen kan då skada förare, passagerare eller andra trafikanter allvarligt. En stol som väger 11 kilo kan vid en krock plötsligt väga 300 kilo när den flyger framåt.

4. Varför har den bästa bältesstolen horn?

Framåtvända bilbarnstolar har horn eller annan form av bältesguidning för att bilens bälte ska passera på rätt sätt över barnets kropp. Det är viktigt att bältets undre rem inte sitter mitt över barnets mage utan den ska istället gå så långt ner som möjligt. Det ser hornen till. Horn är dock lite riskabla då det finns en risk att bältet halkar utanför dem och då placeras bältet fel. Det kan ge allvarliga skador som följd vid en krock.

Andra typer av bältesguidningar är en extra bälteshållare som placeras mellan barnets ben. Man drar helt enkelt bältets undre rem genom hållaren och sedan vidare. Det här är dock inte alltid en helt uppskattad lösning bland barnen.

5. Hur länge ska barnet ha bältesstol?

Barnet bör ha någon form av bältesstol så länge det är möjligt. Det finns dock en lag som säger att barnet ska ha en bältesstol eller bälteskudde tills dess att det är minst 135 cm långt. Det spelar sedan ingen roll hur gammalt barnet är. Även om barnet växer långsamt och inte är 135 cm långt när det fyller 14 år ska det likväl använda en bälteskudde. Även om barnet växer snabbt bör det ha en bältesstol eller bälteskudde tills dess att det är 10-12 år gammalt så att bältet guidas rätt på barnets kropp.

6. Har den bästa bältesstolen något bäst före-datum?

Ja. Man rekommenderar inte att en bältesstol av något slag används när det gått tio år sedan den tillverkades. På de allra flesta bilbarnstolar finns det ett tillverkningsdatum tryckt eller klistrat i botten av stolen och det kan vara klokt att titta på vid köpet så att man inte köper en gammal stol som inte kan användas så länge som man tänkt.

Anledningarna till att stolarna inte bör användas efter tio år är flera. För det första kan materialet i stolen försvagas och det kan leda till att stolen inte längre skyddar lika bra. För det andra kommer det hela tiden nya saker på marknaden och stolarna får nya finesser. Det betyder att en modern stol kan skydda bättre än en äldre variant.

7. Kan en bältesstol placeras i framsätet?

Ja. I dag ska alla bältesstolar som säljs i Sverige testas och godkännas för alla positioner i bilen. Det kan dock vara mer riskabelt att placera barnet där eftersom att djur eller saker vid en krock kan komma in genom framrutan på bilen. Det har dock inte med bältesstolens funktion att göra. Om du vill ha bältesstolen i framsätet måste du dock tänka på att avaktivera eller ta bort den främre airbagen i passagerarsätet, annars får stolen inte placeras där. Ofta avaktiveras airbagen genom ett tryck på instrumentpanelen, eller genom en liten ratt på sidan av den. Ett annat alternativ är helt enkelt att låta en verkstad ta bort airbagen helt.

Summering

I vår artikel har vi tagit upp flera olika varianter av framåtvända bilbarnstolar som blivit bäst i test. Stolen Maxi-Cosi Rodifix Airprotect är en lite billigare stol och det är den vi också utser som allra bäst i test. Med bra säkerhet, stora anpassningsmöjligheter och ett snyggt utseende kammar den här stolen in flera pluspoäng. Designen är praktisk och klädseln kan tvättas. Trots priset är stolen en av de allra mest omtyckta bland både föräldrar och barn. Dock får man se upp lite när det gäller bilens höftbälte då den inte har några bältesguider.

Med våra förslag och tips hoppas vi att du nu fått det lite lättare att välja den bästa bältesstolen som passar dig och ditt barn. Stolen ska hålla i många år så tänk efter och gör ett klokt och ekonomiskt val.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *