Luskam bäst i test 2022 – Hitta bästa luskammen här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för jollyroom.se, babyland.se, babyshop.se, babyv.se, storochliten.se, lekia.se, polarnopyret.se, litenleker.se, leksakscity.se, amazon.se, apohem.se, apoteket.se, meds.se.
1. Robi Comb2. NitFree3. Medisana
Robi Comb Pro Luskam Bäst I TestNitFree luskamMedisana LC 860 Elektronisk
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Nästan alla barn i förskolan och skolan drabbas en eller flera gånger av huvudlöss. I skolan vistas många barn tillsammans och det kan ta lång tid innan skolan blir lusfri.

Du som förälder har ett viktigt ansvar att kamma ditt barn regelbundet för att kontrollera om barnet har löss. En luskam är ett måste i varje barnfamilj. Ju tidigare du upptäcker lössen desto enklare är det att behandla dem. Därför är det en god idé att kamma igenom barnens hår dagligen om du vet att det går löss på förskolan eller i skolan.

Med en bra luskam är det även lättare att upptäcka lusägg, de så kallade gnetterna, i håret. Luskammen behövs även för att kamma igenom håret regelbundet efter en eventuell avlusningskur.

Därför har vi testat marknadens utbud av olika luskammar och korat vinnare i olika priskategorier. Här hittar den luskam som är bäst i test 2022.

Topp 5 luskam bäst i test 2022

1. Robi Comb Pro

Robi Comb Pro

Robi Comb Pro är en elektrisk luskam som även är vinnaren i detta bäst i test. Denna fantastiska kam både upptäcker och tar död på löss och gnetter.

Tack vare dess små elektriska stötar dödas lössen. Ditt barn kommer inte att märka dessa stötar och det finns ingen risk att barnet upplever några obehagskänslor.

Denna smarta luskam ersätter även behandling med lusmedel och schampo. Den kan med andra ord användas för att upptäcka och för att behandla huvudlöss.

Behandlingen tar normalt 10-14 dagar om du kammar varannan dag. Äggen dödas inte av de elektriska stötarna och därför måste behandlingen upprepas varannan dag för att garantera att alla ägg har kläckts.

En stor fördel med denna luskam är att den effektivt tar död på lössen. Det är särskilt viktigt nu när allt fler huvudlöss har blivit resistenta mot vissa lusmedel. Robi Comb Pro och andra elektriska luskammar tar död även på löss som är resistenta.

Denna luskam är även testvinnaren i premiumklassen. Priset är något högre än andra luskammar i detta bäst i test, med tanke på att det är en snabb behandling som kan användas av hela familjen är det en kostnadseffektiv produkt.

Robi Comb Pro är enkel att använda både för kontroll och för behandling. En detaljerad bruksanvisning medföljer och du bör alltid läsa den. För att hitta löss använder du läge 1 och kammar igenom håret.

En pipsignal hörs tills dess att något fastnar i kammen. Om signalen tystnar bör du kontrollera vad som fastnat i kammens tänder. Till skillnad mot manuella luskammar behöver du således inte kontrollera kammen efter varje drag vilket gör att det går snabbare att kontrollera håret med denna typ av kam.

Om du hittar en lus rengör du kammen med borsten och övergår till läge 2. Läge två avser att döda lössen med elektriska stötar. Behandlingen tar cirka 10 minuter, men det kan variera beroende på hårets längd och tjocklek.

Se priset här!

2. NitFree luskam

NitFree luskam

NitFree luskam är en mycket populär luskam i metall som fått höga kundrecensioner. Denna högkvalitativa luskam är mycket effektiv eftersom den tar bort både ägg och löss i kamningen.

Denna kan även användas som behandling och därför behövs inte heller några starka lusmedel. Därför är detta den bästa luskammen för allergiker. Det är dock fullt möjligt att kombinera denna fenomenala luskam tillsammans med lusmedel.

Jämfört med många andra manuella luskammar är denna den dyraste i testet. Den kostar en hel del, men med tanke på att du även kan använda den som behandling är det en relativt prisvärd kam.

Det som gör NitFree unikt är dess patenterade mikrokanaler på varje tand. Dessa är räfflade och spiralformade vilket gör det möjligt att fånga upp ägg och små löss vid varje drag.

Denna unika design gör att även lusäggen, som kan sitta fast hårt på hårstråna tack vare lusens sekret, skärs av. Denna fantastiska luskam skär av och punkterar äggen så att de förstörs när de kammas ut.

Se priset här!

3. Medisana LC 860 Elektronisk Luskam

Medisana LC 860 Elektronisk

Denna bekväma, ergonomiska och elektriska luskam gör att du snabbt kan ta död på lössen. Precis som andra elektriska luskammar skickar även denna ut elektriska stötar som dödar lössen. Allt du behöver göra är att kamma håret med denna batteridrivna luskam från Medisana.

Denna behändiga luskam har vunnit flera bäst i test och fått mycket goda kundrecensioner. Den är behaglig att hålla i tack vare dess ergonomiska grepp.

Du kammar håret som vanligt nära hårbotten och kammen skickar ut elektriska stötar som tar död på både äggen och lössen. Det är dock viktigt att upprepa behandlingen under 10-14 dagars tid för att säkerställa att alla löss och ägg dödats.

Denna typ av luskam passar väldigt bra för allergiker eftersom det inte behövs några kemiska medel för att bekämpa lössen. Det är även mycket tidseffektivt eftersom kamningen går på cirka 10-15 minuter.

Självklart kostar den mer än de flesta luskammar, men den är ändå mycket prisvärd. Den är även enkel att använda om du behöver kontrollera eller behandla dig själv.

Se priset här!

4. Luskam Metall

Luskam Metall

Luskam Metall är vår vinnare i budgetklassen i vårt luskam bäst i test. För under hundralappen får du en bra luskam som hjälper dig att hitta och ta bort löss och gnetter.

Denna modell passar dig som vill ha en bra standardkam av god kvalitet. De hårda och täta tänderna i metall gör att du effektivt kan kamma igenom alla typer av hår. Den är särskilt bra på långt och tjockt hår tack vare dess tåliga metalltänder.

Designen är snarlik de flesta på marknaden. Det är en standardiserad form för en luskam, men testgruppen tyckte dock att denna var väldigt bekväm. Handtaget ger ett ergonomiskt grepp som känns bra i handen även efter en längre tids användning.

Det enda negativa med denna produkt är att den är svart vilket kan göra det svårt att upptäcka om löss fastnat på kammen. Det kan vara en god idé att använda ett vitt papper mellan varje drag för att se om något fastnat.

Denna luskam bör användas tillsammans med lusmedel för att ge bästa effekt. Den bör steriliserad mellan varje omgång. Den kan både frysas över natten och kokas i kokhett vatten.

Se priset här!

5. Liceworld Luskam Vit

Denna billiga luskam i metall från Liceworld är en klassiker som finns i många badrumsskåp. Den fungerar bra för att kontrollera kort och fint hår, men däremot mindre bra för tjockt och långt hår.

Om du vill ha en riktigt billig luskam för att exempelvis kolla igenom kort pojkhår kan detta vara ett bra alternativ. Denna luskam används i första hand för att söka efter löss och ägg.

Tack vare dess vita färg är det lätt att upptäcka om någon lus, som oftast är svart eller brun, fastnar på tänderna. Den kan även fånga upp lusägg. Färgen, formen och tätheten gör att denna luskam är relativt effektiv.

Den är dock tillverkad i metall vilket har sina begränsningar. Dels är den inte särskilt hållbar, dels går tänderna lätt sönder om du kammar ett hår med tovar eller trassel. Därför bör du alltid borsta håret med en vanlig borste först för att reda ut tovor innan du använder denna.

Den är lätt att använda och du bör kamma från hårbotten och utåt längs hårstråna. Kontrollera kammen efter varje drag för att se om någon lus fastnat. Om du hittar löss i håret bör denna kam användas tillsammans med lusmedel för fullgod behandling.

Du rengör kammen med tvål och vatten och för att sterilisera den lägger du den i frysen över natten.

Se priset här!

Köpguide för luskam bäst i test

Det är inte helt enkelt att köpa en luskam utan att faktiskt testa den, men vi hoppas att detta bäst i test av luskammar hjälper dig att få en bättre idé om de olika modellerna. Innan du köper en luskam är det viktigt att bestämma dig för vilken typ av luskam som du vill ha.

1. Typ av luskam

Det finns exempelvis elektriska luskammar i detta bäst i test som är riktigt bra och effektiva. De elektriska varianterna är självklart något dyrare, men de kan däremot göra kamningen betydligt lättare.

Det finns även betydligt billigare varianter i plast som är mindre pålitliga eftersom lössen kan smita igenom tänderna på kammen. De riktigt billiga modellerna riskerar även att gå sönder om du kammar igenom ett mycket tjockt eller tovigt hår.

Om luskammen går sönder eller böjer sig är den förstörd och du behöver då köpa en ny. Det finns även manuella luskammar i metall inkluderade i detta bäst i test.

De är pålitligare än modellerna i plast eftersom de inte riskerar att gå sönder och de släpper inte heller igenom löss. I detta bäst i test hittar du olika luskammar och du väljer själv vilken modell som passar dina preferenser.

2. Kvalitet kostar mer

Du kommer snart att märka att priset för en luskam kan variera stort. En luskam i premiumklassen kan ibland kosta mer än tio gånger så mycket som en kam i budgetklassen.

Precis som mycket annat så får du vad du betalar för. Därför rekommenderar vi främst elektriska luskammar och luskammar i metall i detta bäst i test.

Dessa modeller kostar lite mer, men de har visat sig vara effektivast och håller dessutom längre. Med andra ord kan du använda de dyrare modellerna i flera år vilket gör att kostnaden inte är så hög i det långa loppet.

Vanliga frågor kring luskam bäst i test

När du hör att det går löss på förskolan eller när du hittar löss i ditt barns hår bör du skaffa dig en luskam så fort som möjligt. Förmodligen har du många frågor och funderingar vad gäller de olika modellerna.

Att hitta den bästa luskammen är inte lätt och det är inte alltid helt tydligt hur de ska användas. Du är dock inte ensam om att ha frågor kring om detta.

Därför har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna och svarat på dessa. Vi hoppas att det ska underlätta för dig att välja den bästa luskammen och att få bukt med lössen.

1. Hur använder jag en luskam?

Den absolut vanligaste frågan handlar om hur luskammen bör användas och hur man kammar igenom håret på det mest effektiva sättet. Det är viktigt att hela håret genomsöks noggrant och därför bör du börja med att kamma igenom håret och reda ut alla tovor med en vanlig borste.

Om barnet är hårömt kan det vara bra att tvätta håret innan med balsam så att det är lättare att kamma igenom. När du har fått ut eventuella tovor och knutar är det dags att börja kamma med luskammen.

Kom ihåg att sterilisera den vanliga hårborsten efter användning eftersom det finns risk för att löss eller lusägg fastnat i den efter borstningen. När du kammar med luskammen är det viktigt att hela håret kammas igenom.

Därför är det en bra idé att dela upp håret i sektioner. Om barnet har långt hår kan du fästa det i gummisnoddar eller klämmor för att lättare dela upp håret och hålla reda på vilka sektioner du har kammat.

Gå igenom varje hårsektion noggrant. Utgå från hårbotten och kamma längs hela hårstrået. Efter varje drag med luskammen bör du kontrollera kammen för att se om några löss eller lusägg har fastnat.

Tänk på att lössen och äggen kan vara mycket små och ibland är det svårt att urskilja dem med blotta ögat. Se till att belysningen är bra i rummet där du kammar.

Det kan vara bra att stå i köket eller i badrummet så att du enkelt kan knacka kammen mot handfatet eller diskhon. Det är även en bra idé att stryka kammen mot ett vitt papper efter varje kamtag för att se om några löss fastnat.

Om lössen fastnar på kammen kan du skölja under rinnande vatten för att få bort dem från kammen. Det är viktigt att försöka hålla isär de olika hårsektionerna för att kunna få bort alla ägg och löss.

Var extra uppmärksam i nacken och i hårbotten eftersom lössen gillar att lägga sina ägg i dessa varma ställen. Efter varje användning bör luskammen tvättas och steriliseras.

2. Måste luskammen tvättas eller steriliseras?

Ja, luskammen måste alltid tvättas noggrant och steriliseras för att undvika att lössen sprids mellan olika personer i hushållet. Efter varje användning måste kammen rengöras och steriliseras innan någon annan person kammas.

Det enklaste sättet att sterilisera en luskam är att tvätta den i vatten och sedan lägga den i frysen under natten. Om luskammen är tillverkad i metall kan du även lägga den i kokande vatten.

Luskammar i metall är generellt sätt mycket lättare att rengöra en luskammar i plast. När det gäller elektriska luskammar som listas i detta bäst i test så dödar de löss och ägg effektivt med elektriska stötar.

Med andra ord minskar risken att lössen ska spridas till andra personer, men det är alltid en god idé att rengöra kammen mellan användningarna.

3. Kan alla i familjen använda samma luskam?

Ja, alla i familjen kan använda samma luskam så länge ni rengör och steriliserar den mellan användningarna.

4. Vem behöver en luskam?

Alla barnfamiljer bör ha en bra luskam hemma i badrumsskåpet. Löss förekommer ofta på förskolor och i skolor och därför är det bra att vara förberedd.

5. Vad karaktäriserar en bra luskam?

En bra luskam ska vara tät med styva tänder så att den kan fånga upp löss och ägg. Om kammen inte är tillräckligt tät finns det risk för att löss och ägg smiter igenom tänderna på kammen och blir kvar i håret.

En bra luskam ska också vara hållbar och av god kvalitet samt lätt att använda. Välj alltid en luskam som är CE-märkt, vilket visar att den uppfyller EU:s regelverk.

6. Hur ofta bör jag kamma barnets hår med luskammen?

Du kan använda luskammen för att undersöka om ditt barn har löss. Om du upptäcker löss bör håret behandlas. Efter behandlingen bör håret luskammas noggrant två gånger i veckan under två veckor efter sista behandlingen.

Detta är viktigt för att försäkra dig om att lössen och alla äggen försvunnit under behandlingen och att barnet inte fått några nya löss.

7. Kan löss spridas mellan människor och husdjur?

Nej, huvudlöss hos människor kan inte spridas till hundar eller andra husdjur. Löss från husdjur kan inte heller spridas till människor. Om ditt barn har drabbats av löss finns det ingen risk att husdjuren drabbas och vice versa.

8. Hur genomfördes testet av luskammar?

Inför detta bäst i test av luskammar 2022 testade vi ett stort antal modeller som finns tillgängliga på den svenska marknaden. Urvalet gjorde vi genom att fråga experter på apotek, läsa kundrecensioner och utgå från egna erfarenheter.

Vi frågade även föräldrar om deras favoriter när det kommer till luskammar. Detta gav oss ett stort urval av produkter att testa. Vi var noga med att välja ut olika modeller och prisklasser för att alla ska kunna hitta en testvinnare som passar deras behov och plånbok.

Därefter testade vi de olika produkterna och du hittar samtliga recensioner i detta bäst i test under respektive produkt.

Summering

Vinnare i detta bäst i test är Robi Comb Pro. Denna elektriska luskam är en mycket effektiv kam som kan användas både för att kontrollera och behandla löss.

Tack vare milda elektriska stötar dödas lössen och du kan effektivt behandla löss på 10-14 dagar. Den är mycket smidig och behändig samt snabb att använda.

Du har även en hel del andra bra luskammar i listan att välja bland beroende på din budget.

 

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *