Lusmedel bäst i test 2022 – Hitta bästa lusmedlet här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för jollyroom.se, babyland.se, babyshop.se, babyv.se, storochliten.se, lekia.se, polarnopyret.se, litenleker.se, leksakscity.se, amazon.se, apohem.se, apoteket.se, meds.se.
1. Hedrin2. Paranix3. Linicin
Hedrin Once SprayParanix SprayLinicin schampo mot huvudlöss
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Hjälp, mina barn har fått löss!

Som förälder kommer detta ofta som en obehaglig överraskning som man måste ta i tu med omedelbart. Under sommaren frodas huvudlössen och följaktligen sprids de motbjudande krypen under hösten i förskolor och skolor.

Som förälder behöver man dock inte drabbas av panik eftersom det nu finns riktigt bra lusmedel att tillgå som tar hand om problemet väldigt fort och effektivt. Det kan även vara en god idé att skaffa luskam och förebyggande spray för att helt undvika löss eller för att undvika att drabbas igen. Här följer bra information om lusmedel, vilka som är i bäst i test samt vanliga frågor och svar. Föräldrar som är oroliga och har frågor runt löss kommer att finna svaren här.

Vad som är viktigt att veta är att löss idag visar tecken på att ha utvecklat resistens eller motståndskraft mot läkemedel som använts tidigare. Det är därför som de bästa lusmedlen apoteket har är så kallade medicintekniska produkter som torkar ut eller kväver lössen. Både löss och ägg dödas och ges ingen möjlighet att utveckla resistens.

Topp 3 bästa lusmedel 2022

1. Hedrin Once Spray

Hedrin Once Spray
Hedrin Once Spray anses vara det bästa lusmedlet och består av en flytande gel. Flaskan har en bra spray som gör den enkel att använda plus att man kan komma åt ställen i hårbotten som kan vara svåra att komma åt annars. Produkten är parfymfri, allergitestad samt allergicertifierad.

Hedrin Spraygel är en så kallad medicinteknisk produkt som inte bara dödar löss utan också deras ägg. Det krävs endast en behandling som bara behöver sitta i håret en kvart, 15 minuter. Man kan använda Once spraygel så mycket man vill och denna doftfria produkt kan användas av både barn och vuxna. Även blivande mödrar, gravida, samt ammande mammor kan använda Hedrin Once Spray. Ett ytterligare plus är att bästa lusmedlet inte kostar allt för mycket. Produkten har genomgått kvalitetskontroll av Apoteket och fungerar garanterat snabbt och effektivt.

Innan man använder produkten bör man alltid läsa igenom bruksanvisningen och följa anvisningarna noga så att lusmedlet används korrekt. Med Hedrin Once krävs endast en behandling och medlet kan tvättas ur håret efter inte mer än 15 minuter. En annan fördel är att behandlingen inte behöver upprepas efter en vecka eftersom Hedrin dödar både ägg och löss.

Det finns många anledningar till att Herin anses vara det bästa medlet mot löss. Hedrin är ett dokumenterat effektivt lusmedel till en rimlig kostnad. Sprayflaskan är mycket smidig samt användarvänlig. Lössen dör vid första kontakt med produkten via uttorkning. Man kan låta sprayen sitta längre i håret om man vill eftersom produkten har hårvårdande egenskaper.

Se priset här!

2. Paranix Spray

Paranix Spray
Paranix Spray är väldigt lik Hedrin Once Spray. Paranix är en snabb och effektiv spray som dödar både löss och ägg. Man applicerar sprayen direkt i håret samt hårbotten och låter den verka endast en kvart. Paranix är en av de bästa lusmedlet mot löss på marknaden och kan köpas till ett bra pris, dessutom får man en luskam på köpet. Paranix har visat sig vara mycket effektiv mot löss efter bara en behandling vilket garanterar att löss inte kan utveckla resistens. Appliceringen av produkten är mycket smidig och lätt med en bra sprayfunktion. Paranix kväver och torkar ut löss och lusägg, en så kallad medicinteknisk produkt. Givetvis är Paranix doftlös och kan användas på både barn, vuxna, ammande mammor och gravida. Om man mot förmodan upptäcker levande löss i håret eller hårbotten kan man upprepa behandlingen efter en vecka.

Se priset här!

3. Linicin schampo mot huvudlöss

Linicin schampo mot huvudlöss
Linicin schampo är ett av de allra bästa medlen mot löss med toppresultat i tester. Linicin schampo innehåller grapefruit extrakt, är milt och färglöst. De bästa lusmedel är som sagt medicintekniska produkter och Linicin är inte något undantag. Produkten är lätt att applicera och masseras in i hårbotten och håret. Detta schampo verkar redan efter tio minuter och efter bara en kvart kan man skölja håret. Linicin dödar både löss och deras ägg, så kallade gnetter, som kan kammas ut med en luskam efteråt. När man köper Linicin får man en luskam på köpet. Detta är en produkt som kan användas av både barn och vuxna samt har genomgott kvalitetskontroll av Apoteket. Som alltid bör man läsa igenom bruksanvisningen först och följa anvisningarna noga.

Se priset här!

Köpguide för bästa lusmedlet

Det finns lite olika rankningar när det gäller lusmedel bäst i test. Självfallet vill man skaffa det bästa medlet mot löss för att försäkra sig om att de otrevliga krypen verkligen är borta. Här följer en rankning av de bästa lusmedlen där skillnaden beror på hur snabbt medlet verkar, prisklass samt hur enkelt det är att använda produkten. De bästa lusmedlen fungerar bra men valet beror många gånger på hur snabb och effektiv en behandling är.

När ett barn eller en vuxen får huvudlöss måste detta behandlas eftersom de inte kommer att försvinna av sig själva. Eftersom löss är smittsamma är det bra att skaffa en luskam, förebyggande spray eller liknande produkter för att hålla lössen borta. Vid misstanke om att någon i familjen drabbats av löss bör man så snabbt som möjligt kamma håret med en luskam. Gör detta över ett vitt papper, vit handduk eller spegel och kontrollera om löss trillar ner eller om vitgula lusägg fastnat i kammen. När löss upptäcks i familjen måste alla som drabbats behandlas omedelbart och samtidigt, för att undvika att man smittar varandra. Information bör ges till skolan samt eventuella vänner och bekanta för att reducera smittspridning. Även om barn kan gå till skola och dagis efter behandling bör kontakt ”hår mot hår” undvikas under de första sju dagarna.

Det bästa, snabbaste och mest effektiva sättet att bli av med löss och gnetter är att köpa lusmedel med dimetikon, så kallade medicintekniska produkter. Kom ihåg att finkamma håret med luskam även efter behandlingen.

En lusbehandling är enkel att göra och man börjar med att kamma alla som drabbats mycket noga med en luskam. Ett halvlångt hår kan faktiskt ta upp till en halvtimme att kamma igenom. Se till att alla som drabbats av löss behandlas samtidigt och se till att följa instruktionerna mycket noga så att det blir rätt gjort. Även om bästa lusmedlet kan köpas receptfritt online eller på Apotek, är detta en medicinsk behandling. Efter behandlingen är klar är det dags att luskamma håret igen. Om nya löss skulle dyka upp efter bara några dagar har familjemedlemmen troligtvis utsatts för ny smitta vilket innebär att behandlingen måste göras om. Under de två första veckorna behöver man fortsätta luskamma minst två gånger per vecka. Även om endast en behandling är tillräcklig när man använder bästa medlet mot löss rekommenderas att upprepa behandlingen efter cirka sju dagar för att se till att inga ägg överlevt den första behandlingen. Det spelar ingen roll om det står att en behandling är tillräcklig på förpackningen, det är bättre att ta det säkra före det osäkra när det gäller löss. Hårborstar och kammar kan man lägga i frysen minst ett dygn och minst minus 10 grader för rengöring.

Det finns många myter som florerar om löss och som bäst bekämpas med fakta. Man får inte löss på grund av av dålig hygien, fakta är att löss trivs alldeles utmärkt i både nytvättat och rent hår. Lusen sprider sig genom att klättra från ett hårstrå till ett annat hårstrå vilket innebär att exempelvis barn som leker tätt eller kompisar som sitter nära varandra och har sina huvuden nära varandra riskerar att smittas och smittas ofta. Löss kan alltså inte hoppa från ett huvud till ett annat, de klättrar som sagt från hårstrå till hårstrå. Goda nyheter är att löss inte överlever mer än 24 timmar utanför en hårbotten vilket bland annat innebär att smittorisk via sängkläder är minimal.

Löss blir ungefär 1-3 millimeter långa och kan vara röda, bruna eller grågula samt lever på blod från människor. Huvudlöss har tre utvecklingsstadier som börjar med ett ägg, blir en nymf och slutar som en vuxen lus. För en nymf som är nykläckt kommer det att ta ungefär nio till tolv dagar att bli fullvuxen.

Löss idag visar tendens till resistens mot de medel som använts tidigare. De nya medicintekniska produkterna med dimetikon kväver och/eller torkar ut lössen samt deras ägg. Detta innebär att löss inte kan utveckla någon resistens mot dessa produkter.

Vanliga frågor runt löss och lusmedel

Vilken åldersgrupp drabbas vanligast av huvudlöss?

Barn mellan 3 och 12 år drabbas oftast av löss. Löss kan återfinnas både hos ungdomar, vuxna och yngre barn. Problemet är att löss sprider sig snabbt i skolor och dagis eftersom det är miljöer där barn och ungdomar umgås tätt.

Biter löss?

Huvudlöss livnär sig på människoblod och för att komma åt att suga blod från hårbotten biter lusen igenom huden först. Löss är alltså insekter som suger blod. När en lus suger blod blandas blodet med lusens saliv. En lus äter ungefär fem gånger per dag vilket vanligtvis inte gör ont. Många angrepp av löss är helt symptomfria. Däremot kan löss vara orsak till klåda och om någon som drabbats av löss får en allergisk reaktion kan det göra klådan betydligt värre.

Vad gör man om barn i skola eller förskola har löss?

Vanligtvis hanterar personalen situation för att minska smittspridning bland barn. Löss överlever inte utanför hårbotten mer än cirka 24 timmar och kan troligtvis inte föröka sig då.

Kan huvudlöss sprida sjukdomar?

Löss sprider inte sjukdomar.

Vilka är de vanligaste symptomen när man drabbats av löss?

För de allra flesta upptäcks löss i hårbotten genom klåda. Många som angripits av löss märker dock inte av några symptom alls och lössen upptäcks många gånger av en hårfrisörska istället. En del känner av symptom som att något kryper i håret. Man upptäcker krypande löss i håret, vita gnetter eller tomma gnetter i hårbotten samt röda bitmärken från löss.

När ett barn drabbas av huvudlöss, är det på grund av dålig hygien?

Att drabbas av löss har inget med hygien att göra. Det är alltså inte dålig hygien som är orsaken till löss angrepp. Huvudlöss trivs alldeles utmärkt i både rent som smutsigt hår. Löss återfinns i alla olika typer av hår långt som kort. Huvudlöss är vanligast för barn i åldrarna 3 till 12 år gamla och beror sannolikt på att barn i dessa åldrar har mycket närkontakt, särskilt flickor.

Kan husdjur smittas av löss?

Många tror att husdjur kan drabbas av löss men det stämmer inte. Huvudlöss kan inte överleva på husdjur som hundar och katter.

Kan löss spridas via exempelvis mössor?

Även om löss vanligtvis sprider sig via håret från en person till en annan kan de även spridas via kammar eller hårborstar samt kläder såsom ytterkläder, mössor och halsdukar samt textilier såsom mjukisdjur, handdukar och kuddar. Löss kryper och klarar cirka 6 till 30 centimeter per minut och kan varken flyga, simma eller hoppa. Huvudlöss kan inte överleva mer än högst 24 timmar utanför hårbotten vilket gör att man inte behöver sanera hemmet vid lusangrepp utan det räcker med att byta kläder och sängkläder med mera.

När ett barn får huvudlöss, vilka måste vi föräldrar informera?

Det är viktigt att först informera skolan och /eller förskolan. Det kan också vara viktigt att informera föräldrarna till barnets kompisar och vänner.

Ska barn som angripits av löss stanna hemma?

Barn med huvudlöss som blivit behandlade med bästa medlet mot löss behöver inte stanna hemma efter behandling utan kan gå till skola eller dagis som vanligt.

Var går det att få råd och hjälp om huvudlöss?

För den som behöver råd och hjälp kan alltid kontakta sin läkare eller vårdcentral. Skolor och dagis kan många gånger vara hjälpsamma särskilt om de har erfarenhet från tidigare löss angrepp. Det går alltid att få råd och hjälp från Apotekets personal och även hårfrisörskor/frisörer brukar vara ganska kunniga när det kommer till löss.

Kan man förebygga lusangrepp?

Samtliga lusmedel bäst i test har även förebyggande produkter. Det är alltid en fördel att använda dessa vid högrisktillfällen som exempelvis skolstart. Det är också viktigt att kontrollera barnets hår genom att kamma det regelbundet för att tidigt kunna upptäcka eventuella löss. Detta för att förhindra att resterande familjemedlemmar också drabbas av huvudlöss. Om du upptäcker löss är det viktigt att behandla omedelbart plus att kontrollera om andra familjemedlemmar drabbats. Kom ihåg att alla som drabbats måste genomgå behandling med samtidigt med bästa medlet mot löss för att förhindra smittspridning.

Om ett barn får huvudlöss behöver håret klippas?

Detta är en mycket gammal missuppfattning som inte stämmer. Huvudlöss befinner sig vanligtvis nära hårbotten där de äter och där det är varmt. Det har ingen som helst betydelse om man har långt eller kort hår vilket innebär att man inte behöver klippa ett barns hår kort på grund av huvudlöss, det är helt verkningslöst. Bäst är att behandla barnets hår omgående med exempelvis bästa lusmedel apoteket.

Hur upptäcker man huvudlöss på ett barn?

Lättast och mest effektivt är att kamma barnets hår, helst med en luskam. När barnet konstaterat har angripits av löss bör man behandla omedelbart med lusmedel bäst i test. För den som känner oro för lusangrepp är det rekommenderat att använda förebyggande produkter.

Vad är löss?

Löss eller huvudlöss är en vinglös insekt. Löss har olika färger och blir cirka två till fyra millimeter långa som fullvuxna. Huvudlusens honor lägger ägg som kallas för gnetter och är endast cirka en millimeter stora. Dessa gnetter fäster lusen med ett slags klisterämne vid ett hårstrå, som mest en centimeter från hårbotten. Det tar upp till mellan sju eller tio dagar för äggen att kläckas. Nykläckta löss kallas för nymfer och det tar cirka 12 dagar för dem att bli fullvuxna, dessa kan nu lägga fler nya ägg. Gnetter och tomma äggkapslar är vita och kan enkelt förväxlas för hudflagor eller mjäll. Skillnaden är att dessa gnetter och tomma äggskal kan inte avlägsnas med vanlig schamponering eller kam utan man behöver använda en luskam för detta.

Summering

Att hitta det bästa medlet och behandling mot löss är enkelt idag eftersom de produkter som säljs ger både snabb och effektiv behandling. Barn i Sverige drabbas ganska ofta av löss, särskilt under sommarhalvåret då lössen trivs och frodas. Det är vanligast med löss vid skolstart men kom ihåg att det är inte bara barn som drabbas av löss utan även personal på dagis och skolor samt syskon och föräldrar. När ett barn drabbas för första gången av dessa obehagliga små kryp drabbas ofta föräldrar av panik och vet kanske inte vad som behöver göras.

Lössangrepp är som sagt mycket obehagliga men helt ofarliga. Faktum är att många har inga symptom alls av dessa små blodsugare utan det kan vara exempelvis en hårfrisörska som gör upptäckten. Vanligaste symptomen är klåda och för de som får en allergisk reaktion kan klådan bli värre och riktigt besvärlig.

1. Barn drabbas ofta

Barn idag kommer att drabbas av löss någon gång under sin uppväxt, vanligen från dagis till mellanstadiet. När detta sker drabbas ofta både föräldrar och syskon. När man som förälder hör att det går huvudlöss i skolan eller på dagis är det klokt att börja använda en luskam för kontroller och skaffa förebyggande lusmedel. Det är viktigt att börja behandlingen omedelbart när någon i familjen drabbats av huvudlöss, bäst är att köpa hem lusmedel bäst i test eftersom de är oerhört effektiva och tar död på både löss och deras ägg. Behandlingen tar inte mer än 15 minuter men alla som drabbats måste behandlas samtidigt för att bli av med lössen. Kom ihåg att kamma igenom håret efteråt med en luskam. Dessutom behöver man kontrollera med luskam minst två gånger i veckan följande fjorton dagar för att vara säker på att lössen är borta. Även om det säger på förpackningen att endast en behandling behövs för att ta kål på både löss och ägg är det rekommenderat att göra ytterligare en behandling efter en vecka för att försäkra sig om att inga ägg mot förmodan överlevt den första behandlingen. När en familjemedlem fått huvudlöss är det alltså oerhört viktigt att alla familjemedlemmar kontrollerar sig med en luskam varje dag.

2. Att förebygga huvudlöss

Eftersom spridningen av huvudlöss är så pass omfattande idag är det en bra idé att redan ha lusmedel hemma. Ett tips är att lusmedel, förebyggande lusmedel samt tillbehör är många gånger billigare att handla på internet än i fysiska butiker. Det är som sagt viktigt att kamma igenom håret mycket noggrant med en luskam när man påbörjar en behandling för löss. Det kan ta upp till en halv timme att luskamma ordentligt beroende på hårets längd. Använd en vit handduk, ett vitt papper eller en spegel som tydligt visar om det är löss eller inte. Efter en behandling, med bästa lusmedlet kommer luskammen att kamma ut döda löss, vilket är normalt. Om man däremot hittar levande löss efter behandling måste man göra om behandlingen omedelbart.

3. Löss kan inte flyga

Löss kan inte hopp, flyga eller simma utan sprider sig genom att krypa och klättra. Det är väldigt vanligt att löss kryper in i en mössa och stannar kvar tills ett annat barn använder den. Barn som leker tätt eller umgås tätt, som vanligtvis flickor gör, har större risk att angripas av huvudlöss.

Det vanligaste symptomet från huvudlöss är alltså klåda men det kan exempelvis vara sand från stranden som gör att det kliar. För att vara på säkra sidan behöver man kamma med en luskam som ger klar indikation om det handlar om löss eller inte. När man kammar kan man komma att hitta vitgula lusägg eller gnetter vilket innebär att man behöver behandla med lusmedel omgående.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *