Overall barn bäst i test 2022 – Hitta bästa overallen här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för jollyroom.se, babyland.se, babyshop.se, babyv.se, storochliten.se, lekia.se, polarnopyret.se, litenleker.se, leksakscity.se, amazon.se, apohem.se, apoteket.se, meds.se.
1. Isbjörn2. Reimatec®3. Helly Hansen
Isbjörn Penguin OverallReimatec® Stavanger Vinteroverall Dark YellowHelly Hansen K Aare Overall, North Sea Blue
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

En bra overall är ett måste i varje barns garderob när hösten och vintern kommer. Overallen ska vara vatten- och vindtät samt hålla värmen utan att barnet svettas eller blir obekvämt när denne är ute under längre stunder.

Idag finns det som tur är ett stort utbud av riktigt bra overaller på marknaden och vi har plockat fram den bästa overallen. Dock så får du räkna med att kvalitet kostar.

Vi anser dock att det är värt att investera i en bra vinteroverall eftersom du inte vill hamna i en situation där ditt barn blir blöt och sjuk. En bäst i test overall kan dessutom gå i arv till mindre syskon i familjen.

En stor fördel med att välja en lite dyrare barnoverall som finns med på bäst i test är att tillverkaren generellt sett bryr sig om miljön och tillverkar overallerna i ekologiska samt hållbara material.

Dock ställs det högre krav på att en av de bästa overallerna verkligen presterar i förhållande till pris. Därför har vi varit noga med att endast välja ut overaller som håller måttet till 100 %.

Här får du tips på de 10 bästa overallerna som håller i flera säsonger för flera familjemedlemmar. Hitta din personliga favorit i vår lista bland overaller för barn som är bäst i test.

Topp 10 overall barn bäst i test 2022

1. Isbjörn Penguin Overall

Isbjörn Penguin Overall

Först på vår lista över bästa overallen hamnar denna funktionella och prisbelönta overall som är väl värd sitt pris. Det är faktiskt en av de dyrare overallerna som finns att köpa men vi tycker den höga kvaliteten och passformen gör att den förtjänar sin topplacering på listan.

Just denna modellen, Penguin, får toppbetyg på samtliga punkter och älskas lika mycket av föräldrar som av barnen själva. Om du känner att du har råd att investera i en Penguin så kommer du inte att ångra dig.

Här har du en overall som kan gå i arv till flera i syskonskaran. Det vi verkligen gillar med denna overallen är att den är stor i storleken och lämnar mycket utrymme för barnet att växa.

Dessutom kan du förlänga både armar och ben genom att endast sprätta upp en liten söm. Som du hör är detta en investering som kan räcka under minst två vintrar beroende på hur mycket ditt barn växer.

Det betyder också att du inte riskerar att det blir en glipa mellan själva overallen och vantar/stövlar där det är vanligt att det läcker in vatten. Denna overall har en mycket bra passform och den lämnar mycket utrymme för lek utan att på något sätt vara bylsig eller jobbig.

Den är dessutom enkel att klä på barnen vilket är ett stort plus i kanten. Att klä på ett morgontrött och småtrotsigt barn en kall vintermorgon kan annars vara en utmaning för vilken småbarnsförälder som helst.

Det är minimal chans att overallen läcker in snö och den är dessutom 100 % vattentålig. I denna overall kan ditt barn leka runt i snön utan risk för att bli blöt eller kall.

Då kan även du som förälder känna dig lugn och trygg. Barnet kan till och med plaska runt i en vattenpöl utan att det läcker in vatten. Den är dessutom mycket bra på att andas och ditt barn kommer inte känna sig svettig även om han eller hon är ute och leker i flera timmar.

Kragen är täckt med fleece på insidan och dragkedjan är även täckt så det inte kliar eller skaver på ditt barn. Du behöver inte heller klä på ditt barn alltför många tröjor under utan Penguin klarar av att hålla värmen.

Blir det extremt kallt kan det så klart krävas extra kläder under vissa dagar. En annan anledning till att denna overall är bäst i test är att den är väldigt slitstark och väldigt sällan behöver tvättas.

Det räcker ofta med att du bara borstar av den eller drar lite med en fuktig trasa. Skulle den behöva tvättas kan du självklart köra den både i tvättmaskin och torktumlare för att spara så mycket tid som möjligt.

Det enda som kan ses som en nackdel är det höga priset och du får räkna med minst 1 500 kronor oavsett var du beställer den. Dock så tycker vi att samtliga fördelar som vi räknat upp är mer är nog för att rättfärdiga det höga priset.

Vi tror inte du kommer ångra dig om du väljer att satsa på en sådan overall nästa gång det är dags att skaffa en ny till ditt/dina barn. Den kommer i två olika färger, rosa och grön så ditt barn kan välja den som de tycker bäst om.

Modellen är tillverkad i återvunnet och miljövänligt material vilket också är ett stort plus i kanten.

Se priset här!

2. Reimatec® Stavanger Vinteroverall Dark Yellow

Reimatec® Stavanger Vinteroverall Dark Yellow

Reima är ett finskt varumärke som värnar om hållbarhet och hög kvalitet och deras overall Stavanger är ett lysande exempel på detta. Man skulle kunna kalla det för deras flaggskepp och den bästa overallen i deras sortiment.

Den kommer i flera olika färger varav gul är den ena. Detta är en overall som har allt man kan önska sig både som förälder och som barn. En av anledningarna till att den placerar sig så högt på vår lista över overaller som är bäst i test är tack vare den rymliga passformen som är väldig enkel att ta på och dessutom enkel att röra sig i.

Du kan dessutom anpassa passformen med hjälp av ett resårband som sitter i midjan. Det gör att den passar perfekt för varje barn så de kan vara ute och leka utan bekymmer.

Oavsett om ditt barn vill klättra i träd eller plaska i vattenpölar så kommer denna overallen hålla ditt barn varm och torr. Om du har ett väldigt aktivt barn som rör sig mycket så är det viktigt med en overall som andas bra och inte gör att barnet svettas och blir blöt in på kroppen.

Den släpper inte heller ut för mycket luft vilket skulle leda till att barnet fryser. Det är alltså en hårfin balans som Reima har lyckats med gällande sin Stavanger. Det är inte konstigt att den tar en plats i vår bäst i test lista.

Något som vi verkligen gillar är hur kragen går upp och täcker halsen och nacke så ditt barn inte riskerar att bli blött den vägen. Luvan som är täckt med ludd går även att ta bort om man skulle önska.

När det gäller vattentäthet och vindtäthet får overallen också bäst i test. Du behöver inte vara orolig för att ditt barn ska hålla sig torr även i det blötaste av regnväder. Ett extra plus är att overallen inte känns tung även om den blir blöt vilket är ett stort plus i kanten.

Den är dessutom väldigt slittålig och tål mycket även under tuffa vintrar. Reimas affärsidé bygger som vi nämnde i början på hållbarhet och tanken är att dessa overaller ska kunna gå i arv till de yngre syskonen i familjen.

Om barnet blir smutsigt kan du enkelt borsta av overallen eller i värsta fall tvätta den i maskin och avsluta med att torktumla den. Priset för en sådan overall ligger också runt 1 500 kronor precis som ettan på vår lista men vi tycker att även denna overall är väl värd priset med tanke på vad du får för pengarna.

Det är som sagt skillnad på en dyr och billig overall och man måste tyvärr räkna med att det kommer kosta en slant. Men vi kan lova att varken du eller dina barn kommer att bli besvikna om ni satsar på en Stavanger från Reima.

Se priset här!

3. Helly Hansen K Aare Overall, North Sea Blue

Helly Hansen K Aare Overall, North Sea Blue

Helly Hansen är ett välkänt märke som tillverkar bra och tåliga vinterkläder till hela familjen inklusive overaller till barnen i familjen. Tredjeplatsen på vår lista intas av deras Aare overall som är ett väldigt prisvärt alternativ till dig med en lite mindre budget.

För cirka 900 kronor får du en funktionell och slittålig overall som håller över hösten och vintern. Denna overall är både stilren och vattentålig och kommer se till att ditt barn håller sig torrt även under de mest kalla vinterdagarna.

Denna overall är tillverkad med en helt speciell teknik som är framtagen av Helly Hansen vid namn HELLY TECH® Performance. Du kan alltså lita på att det är en overall av god kvalitet som du köper.

Denna modell är dessutom impregnerad för att den ska vara extra vattenavvisande och hålla bättre i vårt hårda nordiska klimat. Overallen är fodrad och även isolerad så den ska hålla värmen även när temperaturen går ner under -0°C.

Aare overallen har förstärkningar över rumpan och knäna där den normalt tar mest stryk. Ditt barn kommer att vara förberedd för alla utelekar oavsett vad de innefattar.

Overallen är dessutom väldigt lätt att röra sig i och den känns inte tung eller otymplig på något sätt vilket vi tycker är väldigt viktigt när vi väljer ut våra favoriter. Overallen har dessutom flera justerbara resårer så du enkelt kan anpassa den efter just ditt barn.

Med dessa knep blir det lättare att få overallen att passa perfekt. Benen kan enkelt vidgas för att du enklare ska kunna ta på och av stövlarna. Som stressad småbarnsförälder behöver man all hjälp man kan få vid påklädning och den här overallen kommer du uppleva som enkel.

Overallen kommer även med reflexer och fickor vilket alltid är ett plus i kanten. Om vi ska nämna något negativt om denna overall så är det att den förmodligen inte kommer hålla mer än en säsong vilket kan sägas om de två alternativen som tar första- och andraplatsen över vilken overall som är bäst i test.

Se priset här!

4. 8848 Altitude Karel Min Overall, Deep Dive

8848 Altitude Karel Min Overall, Deep Dive

Söker du en simpel och stilren vinteroverall till ditt barn så kan du med fördel spana in nummer fyra på vår lista. Priset ligger på cirka 1 000 kronor och då får du riktigt mycket overall för pengarna.

Den kommer från varumärket 8848 Altitude och är både vind- och vattentät vilket är ett måste om overallen ska hålla ditt barn torrt hela vintern.

Det som är unikt med denna overall är att dess passform är speciellt framtagen för att anpassa sig efter ett barns rörelsemönster. Ditt barn kommer älska att ha på sig denna overall och kommer inte känna sig rörelsehindrad på något sätt.

Materialet är av slitstarkt nylon och den har även förstärkningar på rumpa och knä vilket behövs. Huvan fästs enkelt med tryckknappar och den går att ta av vid behov.

Något som vi också gillar med denna overall är de snygga reflexdetaljerna som finns på benet. Det är viktigt att ditt barn syns ordentligt i mörkret och reflex är så klart något som alltid bör finnas på en bra overall.

Overallen har även ett par snygga detaljer som kardborrar i ärmarna och slittåliga dragkedjor. Det finns två stycken smidiga bröstfickor där det kan förvaras småsaker vid behov.

Midjan kan justeras med hjälp av två dragskor så den verkligen passar ditt barn som den ska. 8848 Altitude är ett svenskt varumärke som har utvecklat vinterkläder ända sedan 1990.

De var faktiskt med och tog fram kläder för expeditioner till Mount Everest så detta är ett märke som du kan lita på till 100 %. De tar fram kläder för aktiva familjer och vet vad som krävs för att hålla ditt barn torrt över hela vintern. Självklart har de även stort miljöfokus och vill vara ett märke som ligger helt rätt i tiden.

Se priset här!

5. Fodrad skaloverall mörk marinblå – Polarn & Pyret

Fodrad skaloverall mörk marinblå

Polarn & Pyret är ett säkert kort när det kommer till prisvärda barnkläder och om du letar efter en fin och bra overall kanske detta alternativ är något för dig.

Priset för denna snygga overall ligger på cirka 1 200 kronor. Du kan tryggt lämna ditt barn på dagis även under de mest snöiga dagarna. Det är en skaloverall med fleecefoder på insidan.

Ditt barn kommer alltså hålla värmen samtidigt som han eller hon undviker att bli blöt eller att snö går igenom. Fodret är även avtagbart så du kan använda overallen under höst och vår om det skulle önskas.

Självklart är den både vind- och vattentät. Det är väldigt enkelt att ta in och ut fleecefodret tack vare en knapp som sitter i overallen. Du behöver alltså inte stå och krångla med detta i flera timmar utan får ihop det snabbt och smidigt.

Även huvan går att ställa in eller ta bort under lite varmare dagar. Även kragen är fodrad med mjuk fleece vilket är väldigt bekvämt för ditt barn. Överlag är passformen riktigt bra och vi har inget att klaga på i detta avseende.

Du kan anpassa overallen efter ditt barn och det finna även elastiska fothällor som hjälper till att hålla overallen på plats. Det finns en lång dragkedja fram så du enkelt kan ta på och av overallen utan krångel.

Overallen har två större fickor fram och även en bröstficka så det finns gott om plats för förvaring. Det som är bra med denna overallen är att den är märkt med en särskild garanti från Polarn & Pyret.

Skulle den mot förmodan inte leva upp till förväntningarna gällande vatten- och vindtålighet går det alltså att reklamera den direkt i butik. Det är förstås alltid en trygghet eftersom det ändå är ganska mycket pengar som det handlar om.

Den finns i storlekar från nyfödd ända upp till 11 år så den fungerar lika bra till stora som till små barn. Den är även ganska stor i storleken så den kommer med lätthet hålla under hela vintern.

Overallen har små reflexer både på armar och ben så ditt barn alltid syns i mörkret. Om du ska lämna på dagis under mörka vintermorgnar känns det tryggare att det veta att ditt barn har reflexer och är väl synlig.

Se priset här!

6. Tenson Dominic Overall

Tenson Dominic Overall

Nummer sex på vår lista är en annan favorit som kommer i flera olika utföranden. Ditt barn kommer garanterat sticka ut på dagis med denna snygga overall som bland annat finns i blått och rosa.

Detta är en ganska lång modell med längre armar och ben än många andra alternativ på marknaden. Dock är passformen mycket rymlig och den kommer utan tvekan passa lite längre barn såväl som mindre.

Skulle overallen vara lite för stor vid tillfället så går det bra att vika upp både ärmar och ben utan att det påverkar funktionerna. Här får du också räkna med att betala runt 1 300 kronor men det är som sagt vad en bra och tålig overall kostar i dagens läge.

Just denna modell är för de lite mindre barnen och finns upp till storlek 134-140. Det som gör att denna overall hamnar på vår lista över bäst i test är tack vare det härliga tyget som andas väldigt väl.

Det är väsentligt för att barnens kroppsvärme ska släppas ut på bästa sätt när de leker aktivt i kylan. Eftersom overallen är av den lite mer rymliga modellen är det enkelt att klä sig i lager på lager vilket är en stor fördel.

Du kan till exempel komplettera med en snygg fleecetröja under de kallaste dagarna så kommer till barn vara precis lagom varm för att leka ute under flera timmar.

Något som är väldigt positivt med denna overall är att den är justerbar så den passar ditt barn så bra som möjligt. Speciellt bensluten där det annars är lätt att det läcker in snö eller vatten.

Alla tyger är även vattentåliga så eventuell fukt och regn kommer aldrig ta sig in tätt på kroppen utan stannar väldigt ytligt. På benen sitter det två väldigt kraftiga gummiband som du drar över skorna för att hålla overallen på plats och förhindra att det läcker in snö eller vatten.

Det är verkligen en slitstark modell som kommer hålla under hela vintern. Vi tycker detta är en overall av mycket hög kvalitet och vi blev verkligen imponerade när vi testade denna overall.

Dock gör den någon bylsiga passformen att den konkurreras ut av andra modeller på vår lista. Men som vi nämnde är det ett väldigt bra alternativ om ditt barn är lite längre.

Det är också ett väldigt bra val om ditt barn ska ha något att växa i. Overallen är väldigt enkel att rengöra, det räcker oftast med att torka av den med en fuktig trasa eller skölja av den lite i duschen.

Skulle det inte räcka kan du självklart tvätta den i maskin så kommer den bli som ny igen. Vi uppskattar verkligen den slitstarka modellen och alla små detaljer i form av reflexer och annat. En riktigt bra modell med andra ord.

Se priset här!

7. Bergans Ruffen Overall, Sorbet/Jam/Desert

Bergans Ruffen Overall

Det sjunde alternativet på vår lista där vi rankar den bästa barnoverallen kommer från ett norskt märke som heter Bergans. Deras modell Ruffen är en av deras Premium-modeller och ligger på cirka 900 kronor i pris.

Just denna modell är en riktig färgklick som verkligen får ditt barn att lysa upp i vintermörkret. Den har en lite mer sportig design än andra modeller på marknaden och passar lika bra på dagis som hemma på lekplatsen.

Det är ett perfekt val för dig som har ett väldigt aktivt barn då de kan springa och röra sig precis som vanligt. Den sitter nära kroppen utan att vara för tajt vilket är riktigt bra.

Den något höga kragen skyddar både hals och nacke på ett bra sätt utan att vara obekväm på något sätt. Något som också är ovanligt på denna overall är den sneda dragkedjan som till skillnad mot många andra inte sitter i mitten av overallen.

Det finns en bra anledning till detta och det är att du ska kunna klä ditt barn i lager på lager utan att en massa dragkedjor ska ligga på varandra. Det blir alltså mycket lättare för ditt barn att klä sig varmt.

Dock så finns det en liten nackdel med denna dragkedja och det är att större barn upplever den som väldigt svår att dra upp ordentligt. Det är inte ett lika stort problem för mindre barn som normalt får hjälp med påklädningen.

I alla fall så är det något som du bör ha i åtanke när du ska inhandla denna overall och också en anledning till att den inte kommer högre upp på vår lista.

En annan detalj med denna overall är att den är lite tunnare än många andra modeller. Tillverkaren har motiverat detta med att det ska vara enklare att anpassa barnets klädsel efter rådande väder.

Under lite varmare vår- och höstdagar kan man endast ha overallen med någon tjockare tröja och under den kallaste vintern bör man istället klä barnet i lager på lager.

Vissa föräldrar gillar detta, andra föredrar en lite tjockare overall som man vet håller värmen på ett bra sätt. Vi kan med all säkerhet säga att detta är en overall som delar föräldrar i två läger, antingen så gillar man principen eller så gör man det inte.

Fördelen med att den är lite tunnare är att barnet inte blir svettigt eller varmt när det är lite mildare ute. Det kan alltså vara ett bra alternativ som bor i de södra delarna av Sverige där vintrarna generellt sätt inte är lika hårda.

Dock kan denna modell upplevas som något kall om temperaturerna rör sig nedåt och då gäller det att man klär på barnet ordentligt under för att den ska fungera.

Så under en snöfattig och mild vinter gör den verkligen jobbet men om du bor uppåt norr kanske det är bäst att titta efter ett annat alternativ. Dock måste vi säga att overallen är otroligt slitstark och den håller sig fin under en hel säsong.

Den är dessutom enkel att tvätta av alternativt kan den tvättas i maskin så du behöver inte oroa dig för den biten. Det går även att torktumla denna overall men då måste man tänka på att ha låg värme så den inte förstörs.

Detta är en påkostad overall och under mildare vinterdagar gör den verkligen sitt jobb. Det vi dock kan säga som ett litet minus är att den kan upplevas som något tunn samt dragkedjan som kan vara ett jobbigt moment för vissa barn.

Se priset här!

8. Didriksons Björnen Overall (North Sea)

Didriksons Björnen Overall (North Sea)

På en åttonde plats på listan över bästa overallen hittar vi en riktig klassiker som alltid fungerar. Didriksons anses av många göra de absoluta bästa barnoverallerna och dessutom är det väldigt prisvärda.

Just denna modell som vi har valt att ta med i listan kostar runt 900 kronor vilket är ett bra pris med tanke på den höga kvaliteten på denna overallen. Den kommer i klassisk svart som alltid funkar och passar alla barn.

Vi behöver knappast nämna att den är både vind- och vattentät för att skydda ditt barn på allra bästa sätt. Det finns gott om plats att förvara småsaker eftersom overallen både har två större fickor på sidan av overallen samt en bröstficka.

Det vi gillar mest med denna overall är att den andas väldigt bra trots att den är varm och håller ditt barn torr över vintern. Det finns synliga reflexer på flera ställen så ditt barn är väl synlig i mörkret.

Huvan kommer med en päls som är gjord i syntetiskt material. Den går alltid att ta bort om så skulle önskas. Det gör du enkelt med de tryckknappar som finns och det går även att justera luvan så den passar ditt barn på bästa sätt.

Dragkedjan på framsidan är även täckt med en så kallad slejf för att skydda den mot att fastna i grenar och allt annat som kan komma i barnens väg. Overallen har även en väldigt hög krage som håller hals och nacke varm där det annars är lätt att barnet fryser.

Något som vi verkligen gillar med deras modell ”Björnen” är att det är en så kallad extended size vilket gör att du kan förlänga både armar och ben i takt med att ditt barn växer.

På så sätt håller den längre och det kan faktiskt gå att använda den i två vintrar om man har tur. Det går självklart även att ge den till ett mindre syskon eller sälja den vidare om den fortfarande är i bra skick efter vintern.

Det går även att justera både midja och ärmar för att få till den perfekta passformen. Något som är unikt med denna modell är tekniken som används för att färga fodret.

Det är en teknik som sparar både vatten och energi vilket är mer skonsamt mot klimatet. Det visar även att Didriksons är ett varumärke du kan lita på och att de ligger helt rätt i tiden.

Testfakta utsåg Björnen till sin favorit redan 2018 så detta är ett prisvärt och bra köp som passar alla barn. Sist men inte minst vill vi också nämna snölåset som finns vid bensluten som är en extra fördel med denna overall och den förtjänar absolut att vara med på vår bäst i test lista.

Se priset här!

9. Mikk-line Overall (Hortensia)

Näst sist ut på vår lista över bästa overallen för barn är ett lite billigare alternativ som framförallt passar dig som inte har så stor budget. Den kostar strax över 600 kronor och är fortfarande ett väldigt bra alternativ till de andra overaller som vi har presenterat i vår lista.

Det som är bra med denna overall från Mikk-line är att den har en ganska bred passform så du enkelt kan klä ditt barn varmt genom lager på lager-principen utan att det blir knöligt eller obekvämt.

En av de stora utmaningarna med att klä sitt barn för vintern är att hitta overaller med bra passform som sitter bekvämt och som lämnar plats åt lite tjockare kläder under.

Där tycker vi verkligen att denna overall från Mikk-line har lyckats väldigt bra. Eftersom den är så rymlig är det också enkelt för ditt barn att själv ta på och ta sig overallen utan att behöva hjälp från föräldrar eller pedagoger.

Den har även tejpade sömmar vilket är en funktion som stoppar vatten från att tränga igenom. Dock upplevs de banden som du trär över skorna som ganska hårda och det kan vara svårt för ett litet barn att få dem att sitta ordentligt.

Det är ett litet minus som gör att denna overall hamnar lite längre ner på listan. Overallen är som sagt av den lite pösigare modellen men det är inget som hindrar ditt barn från att röra sig med lätthet.

Den är väldigt lätt och barnet kan springa och klättra utan problem. Dragkedjan är rejäl och kommer enkelt hålla under en hel vinter även om det blir mycket bus och lek ute.

Dragkedjan går även ner ganska långt vilket underlättar om du ska hjälpa till att klä på ditt barn. För att vara en förhållandevis billig overall så håller den värmen väldigt bra utan att barnen för den delen känns svettiga eller blöta när de kommer in igen.

Overallen är verkligen varm och även om det skulle vara minusgrader ute så behöver du inte klä dina barn i allt för mycket kläder under. Det är verkligen ett bra alternativ för dig som inte gillar lager på lager principen utan istället vill att overallen ska hålla värmen på egen hand.

Kragen och det slitstarka materialet på hela overallen hjälper till att skydda ditt barn från hårda vindar och vi är verkligen imponerande av denna overallen. Kragen är dessutom kort nog så att du enkelt kan komplettera med en halsduk om du skulle vilja.

Om du använder overallen tillsammans med vantar kommer den även skydda så att snö inte kommer in innanför ditt barns kläder. Var också noga med att dra över hällorna ordentligt så att det inte läcker in snö i skorna.

Eftersom det är en liten billigare modell så kan det dock läcka in snö under riktigt slaskigt och blött väder. Se till att den verkligen är täckt innan ditt barn går ut för att undvika detta.

Overallen är slittålig för sitt pris men du får räkna med en del noppor efter att ditt barn har använt den under en hel säsong. Dock ger vi ett plus för att det är så enkelt att rengöra plagget samt den snygg och enkla designen.

Vill du ha ett lite simplare och mer prisvänligt alternativ till ditt barn är alltså denna overall ett väldigt bra köp.

Se priset här!

10. Hummel Overall Powder (Dark Navy)

Hummel Overall Powder (Dark Navy)

Hummel är ett välkänt klädmärke som gör allt från vinterkläder till sportkläder. De gör även riktigt snygga barnoveraller och en av dem har lyckats ta sig in på vår lista där vi rankar de som är bäst i test.

Denna overall ligger på runt 1 000 kronor och hamnar alltså i mellanklassen om man jämför med de andra alternativ som vi har valt att ta med på vår lista. Det är en simpel overall i en snygg mörkblå färg som passar såväl killar som tjejer.

Den är väldigt klassisk i modellen och känns lätt att ha på sig. Ditt barn kan alltså springa omkring utan att känna sig tung eller att det är jobbigt på något sätt.

Overallen är ganska lång i modellen och kan upplevas som lite plufsig men det är å andra sidan ganska vanligt när det kommer till barnoveraller. Dock finns det en fördel med overaller som är lite bylsiga och det är att de är lättare att få på sig.

Om vi ska nämna något negativt så är det att den är lite i vägen om ditt barn sätter sig på en cykel, bara som ett exempel. Hummel ska dock ha stort beröm för hur väl overallen andas och ditt barn kommer inte ha några problem att hålla sig torr.

Dock så kan den upplevas som lite varm om det är väldigt milda vintrar. Det är alltså mer en renodlad vinteroverall istället för en som även fungerar under vår och höst.

Det är också en av anledningarna till att denna overall hamnar lite längre ner på vår lista. Men om det är en väldigt kall vinter är det ett väldigt gott alternativ.

Det är främst vid väldigt mycket fysisk aktivitet som overallen upplevs som varm, om barnet leker som vanligt kommer det inte vara några problem. Det som är bra är att barnet inte behöver ta på sig flera tröjor under utan det räcker gott och väl med vanliga kläder.

Den är också väldigt vindtät och gjord för att klara lite tuffare vinterväder. Vissa har klagat på att overallen känns lite för tajt uppe i halsen när dragkedjan är uppdragen hela vägen men det brukar vara en smaksak.

Både armarna och benen har extra resår så du kan spänna åt den för att undvika att det läcker in snö. Dock finns inget snölås vilket vi tycker är ett litet minus.

Men om du drar ner den ordentligt över skorna så kommer det inte att läcka in någon snö. När det kommer till slittålighet ger vi också godkänt till denna overall.

Det kan vid flitig användning uppstå lite slitage eller små hål men det är också vad man kan räkna med efter en hel säsong. Vi kan dock ge den plus för att den är lätt att torka av även när det fastnar en massa smuts och lera vilket är ett måste för att vara med på listan över bästa overallen.

Eftersom den är lite mörkare i färgen upplevs den inte heller som lika skitig i jämförelse med en ljusare färg. Allt som allt så är designen riktigt snygg med dragkedjedetaljer och mönster på armarna.

Överlag så håller denna overall från Hummel väldigt god kvalitet och är ett perfekt alternativ för dig som söker en overall i mellanklassen. Hummel är ju ett märke som har dragit till sig uppmärksamhet från flera kändisar vilket är ett väldigt gott betyg till ett varumärke. Från början är det ett danskt märke som har funnits ända sedan 1923.

Se priset här!

Köpguide för overall barn bäst i test

Att ens barn ska hålla sig varm och torr under kalla höst och vinterdagar är A och O för alla föräldrar. En bra overall är ett måste i vårt hårda nordiska klimat här i Sverige och det är viktigt att den står emot både regn, slask, vind och snö.

Idag så finns det en rad olika varumärken och typer av overaller för ditt barn. På ett sätt är det bra att ha så stor valmöjlighet, på ett sätt kan det vara överväldigande med alla alternativ. Det finns dock vissa faktorer som en bra barnoverall ska ha och som du bör fundera över när du ska göra ditt köp.

1. Pris

Priset bör inte vara den enda faktorn när du väljer overall till ditt barn men det går inte komma ifrån att en bra overall kostar ganska mycket i pris. Du får i alla fall räkna med att betala runt 1 000 kronor om du vill ha en tålig och vattentät overall som varar hela vintern.

Om du väljer att betala lite mer för en overall så får du se det som en investering och något som kommer hjälpa att hålla ditt barn varmt hela vintern.

Du vill inte hamna i en situation där ditt barn konstant blir sjukt eftersom de inte har tillräckligt bra vinterkläder. Om du köper en dyrare variant är det också stor chans att eventuella syskon kan ärva overallen eller att du kan sälja den för en liten slant i andra hand.

Visst finns det billigare varianter som kan vara ett fullgott alternativ men när det blir riktigt blött och snöigt brukar de inte kunna mäta sig med de dyrare varianterna.

Ett tips är att hålla utkik när det är rea hos olika affärer, även om det betyder att du måste köpa en vinteroverall mitt i sommaren. Men då har du chansen att hitta en bra modell till halva priset eller kanske ännu mer rea.

2. Vattentålighet och förmågan att andas

Två andra saker som är viktiga att tänka på när du ska hitta den bästa overallen är om den är tåligt mot vatten och hur bra overallen andas. Hela poängen med att köpa en overall för barn är ju att den ska skydda mot allt vad regn och snö heter.

Barnoveraller har normalt något som kallas för vattenpelare i beskrivningen och det ger en ganska bra hum om hur mycket vatten den står emot. Det är inte bara barnkläder som har detta utan även vinterkläder som är anpassade för vuxna.

För att overall ska vara godkänd som vattentät och vara värd att satsa på tycker vi att den siffran bör ligga på någonstans mellan 5 000 och upp till 45 000 millimeter.

Ju högre siffra desto bättre men det brukar även komma med ett högre pris. Ett riktigt rejält regnfall motsvarar ungefär 10 000 millimeter regn vilket ger dig en liten fingervisning om hur bra plagget kommer stå emot regn och hårda skurar.

Det räcker inte med att overallen är vattentät, sömmarna bör också vara anpassade för att stå emot regn. Det vanligaste när det kommer till barnoveraller är att de är tejpade men de kan också vara svetsade.

Det är en garanti för att det inte kommer att läcka in något vatten den vägen. Eftersom barn sitter ner mycket är det också en fördel om det är någon typ av förslitning i rumpan eftersom det annars är lätt att overallen slits för mycket på just den delen.

Ju mindre slitage desto mindre chans är det att overallen läcker in vatten. Det är också viktigt att skilja på en overall som är vattentålig och en overall som är vattentät eftersom det inte alls är samma sak.

En overall som är vattentålig kommer endast klara av att stå emot vatten under en viss tid.

Det går inte att kräva att den ska stå emot vatten till 100 %. Det går dock om du köper en overall som ska vara helt vattentät. Denna detalj är också viktig att komma ihåg när det kommer till garanti och reklamation eftersom du endast kan reklamera en overall som lovar att den ska vara vattentät.

Att en overall andas bra är också otroligt viktigt. Om en overall inte släpper ut luft kommer ditt barn bli alldeles varm och svettig när denne är ute och leker vilket man så klart vill undvika så långt som möjligt.

Det är samma princip som när du själv köper träningskläder eller kläder för friluftsliv. På många overaller finns det även ett märke som förklarar hur bra andningsförmåga plagget har.

Det är alltså hur bra den är på att släppa ut fukt. Det är en ganska avancerad uträkning då det räknas på antalet gram vatten plagget släpper ut per kvadratmeter inom en tidsram på ett dygn.

Som tur är finns det ett lite enklare sätt att se på saken och det är att ju mer vattentätt en overall är desto sämre andas den. Oftast får man med andra ord välja om man vill ha en overall som ska andas väl eller om den ska vara 100 % vattentät.

Det finns dock tillverkare som lyckats göra overaller som är både väldigt vattentåliga och andas väl men de kostar också därefter. Andra saker som påverkar hur bra ett plagg andas är till exempel om overallen är vadderad eller inte.

En vadderad variant andas sämre än en som inte är vadderad. Även detaljer som tejpade sömmar kan påverka hur plagget andas. Men det är inte bara själva overallen som påverkar om ditt barn kommer svettas eller inte.

Det har också stor betydelse hur barnet (och du själv) klär dig i övrigt. Material som polyester och ull är bra för att hålla bort fukten medan bomullsplagg istället drar det till sig och gör att barnet blir nedkyld och kallt.

Tänk därför efter en extra gång när du klär ditt barn på morgonen och vilka extra kläder du skickar med till dagis. Andningsförmåga och vattentäthet är två av de viktigaste egenskaperna när det kommer till att välja overall och något du bör tänka efter noga gällande när det är dags att köpa en ny overall. Många av de overaller som vi har rankat som bäst i test får toppbetyg både när det gäller vattentålighet och andningsförmåga.

3. Egenskaper som är viktiga att tänka på

Vilka egenskaper man tycker är viktigt förutom de två ovan nämnda varierar så klart från person till person och vilka förutsättningar man har. Först och främst måste man tänka på var man bor.

Om man bor i södra delarna av Sverige så blir sällan vintrarna så där jättekalla så att man måste ha en extremt varm overall. Om du bor i norra delarna är förutsättningarna helt annorlunda och man måste verkligen tänka på att en overall även måste hålla för minusgrader och extremkyla.

Om du istället bor i södern är det många gånger bättre att välja en overall som är mer anpassad för regn och slask istället för snö. Då kan man med fördel satsa på en overall som är 100 % vattentät och inte bara vattentålig.

Om du ska köpa en overall som är väldigt varm är det också viktigt att tänka på att den ska andas bra annars kommer det bli väldigt obekvämt för ditt barn.

Det är inte meningen att ditt barn ska vara helt genomsvettig när denne har varit ute och lekt. Därför lönar det sig att satsa på en overall som rankas bäst i test för att försäkra dig om att ditt barn har bästa möjliga förutsättningar i vinter.

En annan sak som är viktig men som många kanske inte tänker på är luvan. Är det enkel att ta av eller sitter den fast. Du måste tänka på att barn lätt fastnar i grenar eller annat när de är ute och leker. Genom att välja en luva som är lätt att ta av kan du förhindra skador.

Det är också en fördel då luvan mest är i vägen när det blir lite varmare kring våren. Titta även på om den overall du vill köpa har reflexer eller inte och om ja, vart de är placerade.

För många barnfamiljer är dagis detsamma som tidiga morgnar och även i de mest södra delarna av Sverige brukar det vara becksvart när man lämnar huset på vintern.

Därför är det viktigt att både du och ditt barn syns ordentligt i mörkret och att reflexerna sitter strategiskt på overallen. En annan egenskap som man kanske inte heller tänker på när det kommer till bästa overallen är om det finns plats att växa eller inte.

Några av de overaller som vi tipsar om i bäst i test går att anpassa så de blir en storlek större. På så sätt kan de till och med hålla två säsonger istället för en om du har tur.

När man köper en overall kan man också ha i åtanke om ett mindre syskon ska kunna ärva den eller inte. Alltså gör man kanske rätt i att köpa en lite dyrare overall från början istället för att behöva köpa två lite billigare varianter. Så ha i åtanke om du vill att den ska gå att använda i mer än en säsong eller inte innan du gör ditt köp.

4. Tvättråd

När barn är ute och leker i regn och slask och snö så är det vanligt att overallerna blir ganska smutsiga och sandiga. Det är inte alltid man kan undvika en runda i tvättmaskinen men visste du att man faktiskt ska tvätta overaller så lite som möjligt?

En av anledningarna är att kläder som är vattentäta tappar en del av sina så viktiga egenskaper som de börjar tvättas för ofta. Du kommer alltså slita på overallen mer än nödvändigt om du gör så.

Oftast räcker det med att torka av overallen med en våt trasa eller bara borsta av den. I absoluta nödfall kan man också duscha av den med vattenslangen och sedan låta den självtorka.

Om det skulle vara så att det absolut krävs en tvätt är det viktigt att man först vänder overallen ut och in. Dragkedjan ska även vara fullt uppdragen så den inte ligger och skaver mot någon annan del av overallen.

Det är också viktigt att du tvättar på låg värme, de flesta overaller rekommenderas för 40-tvätt men läs alltid tvättråden som gäller för din specifika overall.

Du bör inte heller använda sköljmedel när du ska tvätta overallen. Ett tips är att impregnera din overall efter att du har tvättat den så den håller sig vattentålig lite längre.

Det finns speciella medel som du kan köpa för just detta ändamål. De flesta overaller som vi har tagit med i vår bäst i test lista går även att torktumla om tiden är knapp men också här är det viktigt att komma ihåg att köra med väldigt låg värme för att inte slita på overallen i onödan.

5. Ska det vara en tunn eller tjockare modell?

Ett dilemma som många föräldrar står inför när det ska köpa en ny overall är om den ska vara lite tunnare eller lite tjockare. Det finns fördelar samt nackdelar med båda varianterna och man måste tänka lite på vad som blir enklast för en själv och sitt barn.

Om du köper en lite tunnare variant funderar den inte bara på vintern utan även under vår och höst när det är lite varmare i luften. Dock så måste du komplettera med en hel del kläder under på vintern för att ditt barn inte ska frysa.

De flesta rekommenderar att man klär sina barn enligt lager på lager principen för att hålla värmen bäst. Om du köper en lite tunnare modell måste du alltså se till att det finns tillräckligt med utrymme för att ha på sig flera tröjor under utan att det på något sätt blir obekvämt eller knöligt för ditt barn.

Satsa gärna på en lite rymligare modell där det finns mycket utrymme att växa och ha på sig extra kläder. Vi har några alternativ i vår bäst i test lista gällande barnoverall som skulle passa för detta ändamål.

En tjockare overall är ett bättre alternativ om du inte vill klä ditt barn i lager på lager. En del alternativ bland bästa overallen fungerar med en vanlig tröja under.

Dock måste du komplettera med någon annan typ av höst- och vårplagg eftersom overallen kommer att vara för varm för att använda under dessa årstider.

Det finns inget rätt och fel i denna frågan utan allt handlar om vad man själv föredrar. Kom ihåg att du känner ditt barn bäst och du vet vad som fungerar i det hårda vinterklimatet.

6. Kan man köpa begagnat?

Som du säkerligen har läst i vår bäst i test lista av barnoveraller finns det flera modeller som håller sig fina även efter en hel säsong och dessutom går att förlänga till ytterligare en storlek.

Men om man inte har något småsyskon att ge bort overallen till är det synd att bara låta den samla damm. Därför går det både att köpa och sälja sina begagnade overaller så länge som de är i gott skick.

Som du märker när vi rankar bästa overallen ligger toppmodellerna ganska högt i pris och det är kanske inte pengar som alla barnfamiljer har råd att lägga ut på just en overall.

För det som framförallt skiljer en dyrare variant mot en billigare är att de är mycket mer slittåliga och går inte sönder lika lätt. Så om du vill spara lite pengar kan du absolut ge dig in på andrahandsmarknaden och se om du kan fynda någon av våra overaller som hamnade på bäst i test till ett lite billigare pris.

Det finns gott om marknadsplatser i Sverige så det borde inte vara några problem att hitta en passande modell. På samma sätt kan du också prova att sälja ditt eget barns modell om det är så att ett yngre syskon inte ska få ärva.

Vanliga frågor kring overall barn bäst i test

1. Hur ska jag tänka gällande en overall och ett tvådelat set?

Det beror mycket på vad ditt barn föredrar. En del barn tycker det är mycket bekvämare med ett tvådelat set som består av separat byxa och jacka. Det är också lite smidigare om man till exempel bara ska åka en tur i bilen och bara behöver ta på sig jackan.

Annars måste man krångla på sig hela overallen även om man bara ska ut en liten stund. När det kommer till lek och dagis så brukar dock de flesta föredra en overall då dessa håller värmen bäst och håller undan för snö och vatten bättre.

Det finns inte lika många skarvar som snö och vatten kan ta sig in på. En overall är dessutom att föredra under vintern då det brukar vara lättare att röra sig en sådan i alla fall för små barn.

På dagis är det dessutom endast ett plagg som ska tas på istället för två så barnen kan komma ut och leka så snabbt som möjligt. I våra lista av barn overaller som är bäst i test tipsar vi om många rymliga modeller som barnet snabbt kan ta på sig och som dessutom är både vattentåliga och håller värmen på ett bra sätt.

2. Hur länge brukar barn använda overall?

Det är väldigt individuellt hur länge ett barn använder en overall innan de går över till tvådelad men generellt sätt brukar man säga att mindre barn som fortfarande går på dagis trivs bäst i overall.

När barnet närmar sig 6-årsåldern och ska börja skolan brukar de flesta gå över till ett tvådelat set istället för en overall. Men det beror också mycket på vad ditt barn föredrar.

3. Är det någon skillnad mot skalkläder och en vinteroverall?

Ja, det är det. En vinteroverall är främst framtagen för att klara hårt vinterväder och är oftast varmt fodrad.

Skalkläder är mer anpassade för att skydda mot vindar och blåst och passar därför bäst på hösten och våren. De brukar inte heller vara fodrade på samma sätt, om de är fodrade så är de fortfarande mycket tunnare än en overall.

Skalkläder håller inte alls värmen på samma sätt som en bra overall och därför är det plagget som man rekommenderar när det kommer till bra vinterkläder.

4. Är den bästa overallen alltid den som har bäst specifikationer?

Nej, riktigt så enkelt är det inte. Även om det står att en overall har väldigt hög prestanda när det gäller till exempel vattentålighet och andningsförmåga är det inte alltid det stämmer i praktiken. Det räcker inte med att läsa vilken overall som har högst siffra när det kommer till vattentäthet och sedan göra ett val baserat på detta. Det finns overaller som med lägre prestanda som är ett betydligt bättre alternativ. Läs gärna mer om modellerna som vi tipsar om i vår bäst i test och välj en overall av hög kvalitet.

5. Hur vet jag vilken storlek som passar mitt barn?

Eftersom de flesta idag beställer sin overall online kan det vara svårt att veta vilken storlek som passar sitt barn utan att kunna prova den först. Som tur är finns det nästan alltid en väldigt behändig storleksguide på sidan där du kan läsa dig till vilken storlek som passar just ditt barn.

Om du har ett barn som växer snabbt så kan du med fördel välja en modell som är lite större i storleken så det finns utrymme för ditt barn att växa. Tänk också på att många bästa overaller har en utvidgningsfunktion som gör att den kan bli en storlek större. Dock får den inte heller vara för stor för då kommer inte ditt barn kunna röra sig obehindrat.

6. Hur ska jag klä mitt barn under själva overallen?

Det finns inget enkelt svar på detta utan det beror på flera olika faktorer. Dels får du tänka på hur kallt det är ute, dels på hur tjock och varm overallen är. Det är också viktigt att ta hänsyn till om du har ett barn som fryser lätt eller inte.

Har du en overall som är tjockt fodrad samt vadderad behöver du knappast klä barnet med några extra tröjor under. Det räcker med ett helt vanlig tröja för att barnet ska behålla värmen. Under kallare dagar eller om ditt barn väldigt lätt blir kall är underställ en räddare i nöden. Fleecekläder är också alternativ som alltid fungerar.

Tänk också på vad barnet ska göra när det är ute. Om barnet ska sitta i vagn en längre tid kommer denne att bli mer frusen och behöver vara varmt klädd. Men om barnet ska vara i rörelse och till exempel vara ute och leka behövs det normalt inte lika mycket kläder.

Om barnet ska åka vagn kan man också köpa till en åkpåse som alternativ till att klä barnet i en massa extrakläder. Det beror lite på vad man själv tycker passar bäst.

7. Är det någon skillnad på overaller för bebis och till större barn?

Ja, den stora skillnaden brukar vara att en overall som är anpassad för bebisar inte är lika slittåliga som en för ett större barn. Anledningen till detta är att en bebis inte alls rör sig på samma sätt som ett barn och därför inte behöver en overall som är lika slittålig.

Bebisar som mest sitter i vagn eller bärsele klarar sig med en lite enklare modell. Bebisoveraller brukar även ha fötter eftersom de inte alltid har skor på sig.

8. Hur får jag en bästa overall att hålla så länge som möjligt?

Något av det viktigaste är att inte tvätta overallen så ofta utan istället torka av den med en trasa när den blir smutsig eller lerig. Om den tvättas för ofta kommer den både slitas fortare och inte vara lika vattentålig som innan. Det beror på att själva impregneringen påverkas negativt av att tvättas i en maskin.

Läs alltid tvättråden och låt den gärna torka i torkskåp istället för torktumlare om det är tillåtet. Det allra bästa är dock att låta overallen självtorka efter den har tvättats.

Du ska inte behöva impregnera din overall på nytt utan den ska hålla med impregneringen som är original. Låt inte overallen ligga på golvet utan alltid upp den när ditt barn inte använder den.

9. Är det en fördel att välja en mörk overall framför en ljus?

De flesta barn vill ha en overall i sin favoritfärg och för många innebär det en ljus overall i till exempel rosa eller vitt. Fördelen med en ljus overall är att ditt barn kommer synas mycket bättre i mörkret.

Fördelen med en mörk overall är att smuts och fläckar inte syns lika tydligt som på en ljus overall. Dock är det mest en smaksak och inget som påverkar funktioner eller prestanda. Många av våra bästa overaller finns i flera olika färger så du kan välja den som bäst faller ditt barn i smaken.

Summering

Idag finns det en uppsjö av riktigt bra barnoveraller som håller ditt barn varmt och torrt. De overaller som är med på vår bäst i test lista är både vattentåliga och andas på ett bra sätt.

Det är viktigt att en bästa overall inte läcker inte vatten och håller ditt barn varmt utan att svettas. En bästa overall kostar en del i inköp men det är en investering som håller hela vintern.

Om du köper en lite tunnare overall kan den även användas under vår och höst, kom bara ihåg att klä ditt barn lite extra varmt under vintermånaderna.

En bra vinteroverall kan dessutom gå i arv eller säljas vidare i andra hand så länge den inte är för sliten. Titta inte bara på vattentålighet och andningsförmåga när du väljer overall då det inte berättar hela historien. Kolla även på rymlighet, detaljer och recensioner från andra kunder.

Det är inte alltid som den overall som har högt prestanda och låter bäst i specifikationerna faktiskt är det i verkligheten. Utgå från ditt barn och dennes förutsättningar.

Tänk efter om ditt barn lätt blir frusen eller ofta är varm. Även sådant påverkar valet av overall. Om du beställer på nätet är det bra att välja en butik som erbjuder öppet köp så du kan byta om overallen inte skulle passa.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *