Sällskapsspel bäst i test 2022 – Hitta bästa sällskapsspelet här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för jollyroom.se, babyland.se, babyshop.se, babyv.se, storochliten.se, lekia.se, polarnopyret.se, litenleker.se, leksakscity.se, amazon.se, apohem.se, apoteket.se, meds.se.
1. Karibiens2. När då då?3. diamanten
Karibiens Guld Sällskapsspel som är bäst i testnar-da-da-original-2Den försvunna diamanten
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Att få umgås och ha roligt tillsammans med ett sällskapsspel är bland det trevligaste och mest givande som en familj kan uppleva. Den där värdefulla tiden där det bara är ni och där allt som har med jobb och plikter kan stuvas undan.

Här har vi samlat vad vi tycker är de bästa familjespelen av olika sort som garanterat kommer ge dig och dina barn många roliga timmar av skratt och nöje. För det är ju det som är poängen: att det bästa sällskapsspelet ger er många härliga stunder tillsammans.

Topp 10 sällskapsspel för barn 2022

1. Karibiens Guld

Karibiens Guld

Etta på vår lista över årets sällskapsspel för barn som är bäst i test är Karibiens Guld som är ett fantasifullt och spännande äventyrsspel i sjörövaranda.

Det är inte för inte som det här spelet utmärktes som årets bästa familjespel 2019 då det kombinerar exotiska miljöer och roliga mål, hela tiden med faran att råka ut för pirater.

Handlingen i det här roliga familjespelet, som lämpar sig från 8 års ålder, går ut på att du reser i den karibiska övärlden på för att upptäcka och bärga en fantastisk skatt som sjönk med sitt skepp för trehundra år sedan.

Nu gäller det inte bara att hitta det utan också att bärga det. Ditt mål är att komma först till skatten innan dina motspelare eller plågsamma pirater får tag på den och det är en ständig kamp mot tiden och olika motgångar.

Allt du har är en spelpjäs och tärningar och det gäller att vara utrustad med en god portion tur för att vinna det här spelet, som tar ungefär en halvtimme per omgång.

För att hitta skatten måste du slå en tärning som avgör hur många steg du får gå på spelrutorna och sedan en annan som bestämmer i vilken riktning du får röra dig på spelplan.

Varje ruta har pärlor och kartbitar som du vill samla för att kunna lokalisera skatten och börja dyka efter den. När du väl ska börja med dina dyk säljer du de pärlor du lyckats samla in mot karibiska dollar och köper sedan så många bärgningsförsök som du har råd med.

Vid varje dyk får du dra ur en skattpåse i tyg där det ligger massor av polletter med sjögräs på, vilket betyder nit. Har du tur får du tag på den enda polletten med en skatt på och därmed har du vunnit spelet.

Det som gör Karibiens Guld till ett så lyckat spel är att det innehåller både spänning och ett kul spelsätt som lockar både barn och vuxna. Samtidigt som mycket hänger på tärningarna finns det också egna val att fatta, vilket kan påverka spelets utgång för var och en.

Klä ut er till kaptener och sjörövare, sätt på karibisk musik och låt fantasin föra er till en av världens mest exotiska och mytomspunna platser. Då spelet inte tar mer än en halvtimme att genomföra passar det utomordentligt som en kortare paus, kanske efter middagen eller skolan, med kompisarna eller hela familjen.

Spelet är gjort för 2-4 spelare, vilket gör det perfekt för syskonen om de vill spela på egen hand eller tillsammans med vuxna. Sätt igång din upptäcktsfärd med listans bästa sällskapsspel – det ligger en skatt och väntar!

Se priset här!

2. När då då?

nar-da-da-original-2

God tvåa på vår lista över sällskapsspel för barn som är bäst i test kommer När då då? som både är ett roligt och lärorikt familjespel. Här krävs det inte enbart tur utan också en hel del kunskaper, vilket gör spelet perfekt för både unga och gamla och då ämnena är vida och varierade passar det särskilt bra för lag.

En vuxen och ett barn i varje lag är en vinnande kombination, men också gärna personer med olika intressen, exempelvis en sportfåne, en bokmal och en musikälskare.

Allas input är högt värderat och ju fler kunskaper ni har i varje lag, desto större är chanserna att vinna. Spelet är gjort för 2 – 8 personer och tar ungefär en timme från början till slut.

Grundtanken i det här spelet går ur på att kunna sätta olika, verkliga händelser och saker i rätt följd. Till skillnad från till exempel Trivial Pursuit krävs det inte att du ska kunna exakta årtal men däremot bör du ha ett gott hum på när olika saker skett genom tiderna.

Spelet börjar med att du får ett kort med ett visst årtal som ”tidslås” och du drar sedan kort inom olika kategorier, beroende på vad tärningen säger. Det kan handla om en viss händelse, en historisk person eller ett föremål och det är din uppgift att placera det före eller efter det årtal du fått från början.

Kom till exempel en viss glass före ett visst tuggummi, eller levde Linné före eller efter Mozart? Gick Gustav III på fel maskeradbal före eller efter den franska revolutionen?

Klarar du av det får du dra ett nytt kort men gör du inte det förlorar du det eller de kort du samlat på dig. Vinnare är den som lyckas samla in tio kort. Det fiffiga med När då då? är att det finns i flera olika versioner för olika åldersgrupper och intresseområden.

Medan originalversionen passar bäst för tonåringar och vuxna och har ett stort och varierat antal händelser finns det juniorvarianter som lämpar sig från tio års ålder där frågorna ligger närmare i tiden och mer handlar om saker som barnprogram och leksaker istället för historiska slag eller personligheter.

Det finns också specialversioner som enbart handlar om exempelvis citat, kända brott eller musik och det har dessutom kommit ut en pocketversion som passar särskilt bra för resor.

Tillverkarna av När då då? har verkligen hittat ett vinnande koncept vilket ger dem en självklar plats bland de bästa familjespelen, och det är engagerande för människor i precis alla åldrar.

Spelar du originalversionen med far- eller morföräldrarna kommer de tycka att det är jätteroligt att bli påminda om föremål från deras ungdom och de brukar kunna mycket om historia.

När då då? lämpar sig lika bra för festen som vid köksbordet eller på campingplatsen och ger timmar av nöje, lärdomar och intensiva diskussioner.

Se priset här!

3. Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten

Alla titlar på den här listan över sällskapsspel för barn som är bäst i test är inte purfärska men däremot så roliga och välgjorda att de hållit i många år. Det klassiska sällskapsspelet Den försvunna diamanten har funnits i över ett halvt sekel och det är ingen slump att det fortfarande är ett av de mest underhållande och spännande spelen på marknaden.

Antalet gånger som det har utnämnts som det bästa familjespelet är oräkneliga och det har en lång och framgångsrik historia. Även om målet med det här underbara spelet är att hitta Afrikas största diamant är dess ursprung ett helt annat.

Det designades redan på 1950-talet av en finsk speltillverkare som sedan sin egen barndom hade varit fascinerad av den afrikanska kontinenten och dess många tillgångar.

Han ritade så en spelplan baserad på hela Afrika men en myriad av olika färdvägar som spelaren kan ta i jakt på den sällsynta ädelstenen. Att det skulle bli en av tidernas bäst säljande spel och att det skulle översättas till 16 olika språk hade speltillverkaren nog aldrig kunnat ana, men så blev det och än idag är det ett av de bästa sällskapsspelen för både små och stora.

Spelet lämpar sig från ungefär 6 års ålder, spelas av 2 – 5 deltagare och kan gå över mycket snabbt eller ta upp till ungefär en timme. Var och en börjar i en valfri, afrikansk stad, exempelvis Tangers eller Kairo, och över hela kontinenten ligger det ett stort antal spelbrickor med den blanka sidan uppåt.

Med hjälp av tärningskast förflyttar sig så deltagarna genom att välja olika färdsätt som de får betala för, där det dyraste är med flygplan, och när de hamnar på en specifik bricka kan de välja att ignorera, köpa eller slå tärning om den.

Om brickan erhålls kan spelaren vända på den och se vad de råkar ut för, exempelvis en juvel som de kan sälja eller en rånare som tar spelarens alla pengar.

Olika områden har också med sig olika fördelar eller risker och du kan i Saharaöknen råka ut för en beduinattack eller få dubbla priset för dina ädelstenar på Guldkusten.

Här måste du själv bestämma om du tycker att det är värt att riskera den snabbare ökenrutten eller om en längre resa till den gyllene kusten är bäst när du har samlat på dig många värdefulla stenar. Den som lyckas hitta Afrikas största diamant först och ta hem den till sin startplats vinner.

Skälet till att Den försvunna diamanten är så omåttligt populärt beror förmodligen på samma anledning som fick skaparen att designa det i det första taget.

Den afrikanska kontinenten är både exotisk och spännande och att ha det stora, geografiska området utbrett framför sig ger en hisnande känsla i magen.

Att bli en äventyrare och upptäcktsresande lockar de flesta och det här är ett sällskapsspel som med fördel kan spelas av människor i alla åldrar. För dig som är lite äldre ger det en kul retrokänsla och för barnen ett äventyr som inte liknar något annat.

Se priset här!

4. Bamses Gympaspel

Bamses Gympaspel

Vem hade kunnat tro att allas favoritbjörn Bamse skulle bli familjens fitnessinstruktör? Visst blir han världens starkaste nalle av farmors dunderhonung men att han skulle bli tränare hade nog ingen kunnat gissa.

Men det har han och därför får han vara med på listan över de spel för barn som är bäst i test 2020, särskilt som träning i hemmet är aktuellare än någonsin.

Idén med Bamses Gympaspel är egentligen barnsligt enkel: trettio olika kort med olika färger på baksidan visar övningar som har med saker som balans och koordination att göra.

Det kan exempelvis vara att stå och flyga som ett flygplan på ett ben eller att hoppa jämfota genom rummet. Med en tärning som istället för siffror har olika färger på varje sida får du så välja vilket kort av motsvarande färg du ska ta och sedan göra den övning som är beskriven.

Spelet är tillverkat för de yngre barnen från ungefär fyra års ålder men det betyder absolut inte att inte hela familjen kan delta. En vuxen måste närvara för att läsa vad det står på korten men det är inte den enda anledningen att föräldrarna bör vara med – de behöver ju också röra på sig! Spela Bamses Gympaspel i en kvart så kommer du snart upptäcka att du både blir varm och flåsig och därför passar det här spelet precis alla.

Medverkar dessutom far- eller morföräldrarna är det här nyttigt för dem också, då övningarna förvisso är fysiska men ända inte enormt krävande. Dessutom är det ganska skojigt för småttingarna att se gamla farfar dansa omkring i vardagsrummet!

Lär barnen tidigt att det är kul att röra på sig och gör det här spelet till en liten del av morgon- eller kvällsrutinen som en bra och nyttig omgång för alla. Här handlar det inte om att vinna eller förlora utan att skratta och skoja med varandra, allt under superbjörnens övervakande blick.

Vi hejar på Bamse och alla er som motionerar och ger det här en bra placering på listan över de bästa familjespelen för det här året.

Se priset här!

5. Vildkatten

Vildkatten

För att vinna Vildkatten gäller det att du har bra observationsförmåga och snabba reaktioner i detta spel som skulle kunna beskrivas som någonting mittemellan Memory och Bingo.

Det är med på den här listan över spel för barn som är bäst i test då det är stimulerande, enkelt och går snabbt att spela. Vildkatten är perfekt för alla över fem års ålder och kan plockas fram under familjesammankomster, när barnen har kompisar på besök eller när det bara är två personer tillsammans. Kan dessutom vara rätt kul mellan vuxna efter ett par cocktails!

Spelet är klart att sätta i gång på bara några minuter. Du lägger ut en stor cirkelformad platta i mitten och omger det med ”tårtbitar” som tillsammans bildar en ännu stor, rund spelplan som är fullkomligen fullspäckad med små bilder.

Sammanlagt är de 300 till antalet och de föreställer allt mellan himmel och jord: djur, mat, leksaker, verktyg och så vidare. Varje deltagare får sedan ta tre brickor i en färg de har valt åt sig själva.

Brickorna är nedåtvända och det går inte att se vad de föreställer. På inräkning får spelarna så vända på sina brickor och sedan gäller det att så snabbt som möjligt hitta bilderna de föreställer på spelplanen.

Varje gång ett objekt upphittats läggs brickan på det föremålet med den blanka färgsidan uppåt och när alla tre brickor lagts ut på sina korresponderade bilder har han eller hon vunnit. Vill du göra spelet svårare kan deltagarna börja med fler brickor.

Ett stort plus som gör Vildkatten till ett av de bästa familjespelen är att det å ena sidan är lätt att förstå reglerna med en gång samtidigt som det kräver koncentration och rejäl observationsförmåga.

Det tränar också minnet om det spelas ofta och regelbundet och om det så småningom börjar kännas för lätt finns det svårare versioner med 400 eller 500 bilder.

Ett kul spel som görs extra spännande då alla har precis lika stor chans att vinna, vuxen som barn. Förutom att vara ett snabb-spelat och sinnesskärpande spel går det också utmärkt att använda Vildkatten i mer pedagogiska sammanhang.

För de yngsta är det till exempel ett bra sätt att lära dem identifiera och namnge olika föremål, och för de lite äldre kan det användas när de ska lära sig andra språk. Inlärning blir alltid roligare med lek och aktiviteter och Vildkatten får därför en extra bonuspoäng bland de bästa sällskapsspelen.

Se priset här!

6. Operation

Operation

Vill du att dina barn ska bli framtidens främsta kirurger? Väntar Nobelpriset på just dina knoddar? Då kan spelet Operation vara början på deras karriär! I detta spel kombineras lärdomar med fysisk och mental koncentration, samtidigt som det är himla underhållande.

Här handlar det varken om tärningar eller taktik utan om att hålla tungan rätt i mun och det gör det till ett av de roligaste och bästa familjespelen för stora som små!

Operation kan spelas av alla åldrar men bör undvikas när barnen är riktigt små då det innehåller många bitar som kan fastna i halsen. Från ungefär 6-7 års ålder börjar dock spelet blir riktigt fascinerande då det handlar om att operera på en stackars patient som har alla möjliga slags fel på sig – allt från ett brustet hjärta till en frusen hjärna på grund av för många glassar.

Spelet är batteridrivet och bör göras i ordning av en vuxen men med handen på hjärtat så är det inte bara barnen som har kul åt det här lätt bisarra och roliga spelet.

Det är dessutom mycket annorlunda och passar därför alldeles särdeles bra på vår lista över spel för barn som är bäst i test. Variation är viktigt och Operation fyller sannerligen den funktionen!

Så hur går det hela till? Framför dig har du en kille i shorts som ligger på operationsbordet med en massa håligheter i sig där det finns små föremål. Kopplat till bordet är en slags pincett.

Genom att dra kort får varje spelare veta vad det är för fel på patienten, exempelvis att han fått vatten i knäet och att det nu måste ut. Tittar du på killens kropp ser du att det ligger en liten hink vatten i håligheten vid hans knä och det är nu din uppgift att plocka ut den.

Låter kanske enkelt nog men då kanterna på håligheten är av metall kommer det gå ett larm om du nuddar dem med din pincett. Du måste alltså vara mycket stadig på handen och komma in från exakt rätt vinkel.

Varje kort/operation är värt en viss summa och vinnaren är den som har tjänat mest när alla korten är slut. Trots att konceptet är enkelt och mycket humoristiskt så ligger det ändå en hel del pedagogik i det här spelet.

Tillstånden och föremålen har förankring i verkligheten där till exempel skrivkramp, som förutom den mentala bromsen också kan vara en inflammation i handleden, symboliseras av en penna i armen.

Fjärilar i magen, det vill säga oro och nervositet, består av en fjäril och adamsäpplet är ett litet äpple som sitter i patientens hals. Ett roligt spel som uppmuntrar barnen att lära sig om kroppen men också att bibehålla sitt fokus och träna sin koncentration och koordination.

Se priset här!

7. Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe är ett spännande och mycket lärorikt spel som låter deltagarna bygga tågbanor mellan Europas olika städer. Här får spelarna uppdrag genom olika, slumpmässiga kort där de till exempel ombeds att bygga en tåglinje mellan London och Rom eller Pamplona och Zurich.

Då Europa har ett mycket varierat landskap kommer det behövas konstruktioner som tunnlar och broar, och genom att samla på sig poäng och kort kan spelarna bygga linjer i olika färger och längd.

Vinnaren är den som klarar av flest uppdrag och tjänar flest poäng och ju längre transportsträckor en spelare lyckas skapa desto bättre resultat. Det här spelet är med på vår lista över spel för barn som är bäst i test då det är ett kul sätt att lära sig mycket om Europas geografi, något som de flesta av oss kan behöva och inte bara barnen.

Ticket to Ride lämpar sig för 8 år och uppåt men det är ofta de lite äldre barnen som tycker att det här är ett särskilt kul spel. De kanske tittar på På Spåret regelbundet eller har fått uppleva hur kul det är att resa?

Nu är det alltså upp till dem att bygga upp ett väl fungerande, europeiskt nätverk så att resenärerna kan ta sig runt så väl som möjligt. Spelet lämpar sig för 2–5 deltagare och kommer med en manual på svenska. Här rekommenderas att någon äldre sätter sig och pluggar in reglerna ordentligt.

Ticket to Ride är inte svårt men reglerna är lite mer komplicerade än många andra spel, vilket är anledningen att det ofta är de äldre barnen som uppskattar det mest.

Det finns exempelvis ett system med olika kort som avgör hur och vad spelaren kan bygga, och allt betalas för med låtsaspengar. Väck den inre ingenjören med spelet, låt globetrottern komma ut och ha kul med skapandet av ett tågnätverk utan like.

När ni har lärt er allt om Europas många städer kan det senare bli dags att expandera. Det här succéspelet finns idag i hela världen och du kan hitta versioner som utspelas i exempelvis USA och Kanada, Skandinavien, Afrika och Indien.

Det finns till och med en version som utspelas enbart i Schweiz. Det sägs att meningen med resan inte är målet utan resan i sig, och med Ticket to Ride blir det här en upplevelse för hela familjen.

Se priset här!

8. Klassiska Fiskespelet

Klassiska Fiskespelet

Om du vill få lite liv och fart bland dina bästa sällskapsspel är det här spelet kul för både barnen och de äldre. På engelska kallas det Fishing Hero men på svenska har det fått den enklare titeln Fiskespelet, och det är idag något av en klassiker bland världens många batteridrivna spel.

Även om det här spelet inte kanske lämpar sig för de allra yngsta, dels då det innehåller många smådelar, dels då det går ganska snabbt, är det ett sant nöje för resten av familjen.

Här handlar det inte om att tänka och vara taktiskt utan snarare om att vara snabb och fokuserad. Spelet är mycket enkelt då det inte har andra regler än att den som fiskar mest vinner.

Du förbereder det genom att lägga 21 olika små firrar med stora gap i hål på en rund bricka, utrusta upp till fyra spelare med ett fiskespö och sedan trycka på ”on” knappen.

Brickan börjar nu snurra runt och de många fiskarna börjar öppna och stänga sina munnar på måfå. Det är spelarnas uppgift att fånga så många som möjligt genom att få in metkroken i munnarna när de är öppna och dra upp fisken medan de är slutna.

Det hela går rätt så snabbt till och det gäller att pricka rätt vid exakt rätt tillfälle. Fiskespelet är ett bra exempel på ett spel som inte är särskilt pedagogiskt utan snarare manar till lek och skoj.

Det är inte lätt att fånga firrarna i början men barnen brukar lära sig snabbt och det är omöjligt att veta vem som kommer bli mästerfiskare då vuxna ofta är stadigare på handen men inte alltid lika snabba.

Spelet blir därför kul och jämlikt då alla har en chans att vinna. Vi har tagit med Fiskespelet på vår lista över spel för barn som är bäst i test då det är lika viktigt att ha kul som att ta in nya lärdomar.

Barnens motorik och fokus får dessutom en rejäl utmaning och spelet kommer därför ge hela familjen timmar av skratt. En klassiker bland de bästa familjespelen som inte sällan åker fram långt efter barnens läggdags.

Se priset här!

9. Jabadabado Kinaschack

Jabadabado Kinaschack

Det strategiska spelet Jabadabado kinaschack är en pastellfärgad variant av den gamla succén Kinaschack och lämpar sig som ett kul familjespel från ungefär 3–4 års ålder.

Det är det också det äldsta på vår lista över sällskapsspel för barn som är bäst i test då det uppfanns redan på 1880-talet och har roat stora som små sedan dess. Trots sitt namn kommer spelet ursprungligen från Tyskland, och idag spelas det över precis hela världen.

Här är det logik och strategi som gäller istället för allmänbildning eller tur och mellan 2–6 deltagare kan vara med. Spelbrädan ser ut som en stor, sexkantig stjärna där varje kant har en viss färg med tillhörande, motsvarande kulor som placeras i kantens tio hål.

Målet är att vandra över den håliga spelplanen och sätta alla kulorna i den motsvarande kanten mittemot. Det här gör du genom att förflytta kulorna ett hål i taget, eller genom att hoppa över kulan framför dig.

Har du tur kanske det finns en hel rad kulor med hål emellan som du kan ta dig fram över mycket fort.

Precis som med manga andra strategispel, exempelvis vanligt schack, gäller det att både tänka i flera steg framåt när du spelar Kinaschack, och att inte göra det för lätt för motspelarna.

Du kanske har hittat en bra sekvens att hoppa över men samtidigt innebär det förmodligen att någon annan också kan dra nytta av den. Du ställs nu inför ett val: ska din kula ta språnget och utnyttja sekvensen eller är det bättre att dra nytta av ditt kast och använda den för att blockera åt motspelarna? Med tungan rätt i munnen placerar du dina kulor allt längre fram och den som lyckas sätta sin sista kula vinner spelet.

Om du gillar strategispel men inte vill spela så tunga spels som schack är det här ett perfekt alternativ och förutom nöjet är det ett bra sätt för yngre spelare att lära sig att tänka i flera led.

Jabadabados version är mycket trevligt att se på och spelet är både spännande och tillfredställande på en och samma gång. Vad mer kan man önska av ett av de bästa familjespelen alla tider? Uppskattas av alla åldrar och ger hjärncellerna något att bita i!

Se priset här!

10. Monopoly L.O.L Surprise

Monopoly L.O.L Surprise

Även om det traditionella spelet Monopol måste räknas som en av de riktigt stora klassikerna är det nog inte helt osannolikt att du redan har det sedan din egen barndom. Det är ett av spelen som för alltid borde stå bland de högsta placeringarna på alla listor över tidernas bästa sällskapsspel.

Istället rekommenderar vi här Monopol L.O.L Surprise som ger en ny och rolig twist på det klassiska konceptet och som garanterat kommer gå hem. Det är alltid kul med nya, fräscha idéer och därför förtjänar det här en plats på listan över de bästa sällskapsspelen 2020.

Grundidén med Monopol är densamma: genom att slå en tärning går varje spelare över ett antal rutor med sin egen spelpjäs, som istället för strykjärn och bilar är kul L.O.L föremål som inte ska avslöjas här.

Om du skaffar det här spelet bör barnen absolut vara med vid uppackningen då varje spelpjäs är förpackad som en liten L.O.L present och därför ger en extra överraskningseffekt.

Har du gett spelen in julklapp blir det som en dubbel present, vilket är ett kul inslag från speltillverkarna. Monopol L.O.L Surprise lämpar sig allra bäst från 8 års ålder men då det innehåller en hel del lösa delar är det viktigt att yngre barn hålls ifrån det.

Precis som med originalet finns det här chans- och straffrutor och valutan är de typiska låtsassedlarna. Skillnaden är att spelarna istället för att försöka köpa upp egendomar på olika gator går den här versionen ut på att skaffa djur och dockor och de olika uppgraderingarna som gör dem mer värdefulla består av emojis och stjärnor.

Gammal idé med moderna inslag, med andra ord. Spelet kommer med en manual som är mycket enkel att förstå och sedan är det bara att köra igång. Förutom att det här är ett kul spel som går i sann Monopol-anda finns det massor av fina leksaker och accessoarer som barnen kan ha kul åt i allt från hemmet till skolan eller kalaset.

Du kan lätt organisera en L.O.L Surprise fest när de fyller år eller låta barnen klä ut sig till sina favoritfigurer medan de spelar. Anledningen till att det inte hamnar högre på listan på spel för barn som är bäst i test är egentligen bara att det krävs att dina barn verkligen gillar L.O.L serien för att det ska uppskattas av alla.

Är det så att något syskon inte tycker att just de här dockorna är så kul kan det vara bättre att istället spela originalversionen av Monopol, eller kanske den nya snabbversionen, som alltid brukar gå hem. Det är, som sagt, en riktig klassiker och ett av tidernas bästa familjespel.

Se priset här!

Köpguide för sällskapsspel spel för barn som är bäst i test

När du handlar sällskapsspel för barn är det viktigt att du får det du tycker är roligast och mest engagerande för alla. De bästa familjespelen brukar ha egenskapen att de passar alla åldrar så att alla får ut mycket nöje, inklusive de vuxna deltagarna.

För att det verkligen ska bli en kul och givande stund bör du därför välja det du anser vara det bästa familjespelet för just dig och dina barn. Är ni en lite smånördig familj som älskar att bygga tåglinjer och samla på fakta eller är ni ett sportgalet gäng som vill ha fart och hastighet? Kanske är ni lite av varje?

Du känner dina barn bättre än någon annan och det är alltid klokt att välja teman som du vet att de kommer tycka om. Ett gäng busiga småttingar vill förmodligen hellre försöka fånga gapande fiskar än att spela ett komplicerat strategispel, medan en butter tonåring kanske tycker att det är roligt att få slå sina helkorkade föräldrar som inte fattar någonting i ett frågespel. Brukar du och dina barn resa mycket? Då kan det vara extra spännande med en upptäcktsfärd genom den afrikanske kontinenten eller att bygga tåglinjer genom Europa.

Ibland är det också kul att introducera ett nytt ämne för att bredda barnens intresseområden. Välj ett medicinskt spel åt barn som annars mest gillar serier, eller en frågesport för barn som tycker att skolan är tråkig. Blanda gärna på motiven och ha ett par mycket olika spel tillgängliga och låt barnen turas om att välja vilket ni ska spela. Det finns ju inget som säger att ni måste spendera er tid på att enbart spela ett spel – plocka fram några olika spel att roa er mer under en eller ett par timmar. På så sätt blir det rättvist och alla får välja sitt bästa familjespel. Ni kan till och med köra en bäst-av-tre tävling med de olika spelen, där vinnaren slipper diska eller får välja film till kvällen.

Tid är en annan viktig fråga som du bör ta med i beräkningen vid inköpet. Dels hur snabbt spelet går att spela från början till slut, dels vilken hastighet det spelas i. Vissa spel är klara på tio minuter och andra kan ta längre än en timme, och medan spel som Ticket to Ride och Den försvunna diamanten kräver funderingar och taktik går Vildkatten och Fiskespelet illa kvickt till. Beroende på ålder och temperament har barn olika tålamod och därför kan det vara bra att varva litegrann mellan korta och intensiva spel och spel som kräver eftertanke.

Här är en kort punktlista över vilka faktorer du bör ta med i beräkningen när du ska välja vilket som är det bästa sällskapsspelet för dig och din familj.

  • Ålder – är det frågan om småbarn eller tonåringar?
  • Intressen – geografi, nallebjörnar eller sjörövare?
  • Tålamod – taktikspel eller snabba bildspel?
  • Tid – korta och intensiva eller långa och djupdykande?
  • Sammanhang – kalas eller en liten omgång efter middagen
  • Antal – är ni bara två eller en storfamilj?

Vanliga frågor kring sällskapsspel för barn som är bäst i test

Det är viktigt för både barn och vuxna att få koppla av och ha roligt med jämna mellanrum. Ett kul spel fungerar också som en bra samlingspunkt för familjen där ni kan diskutera och prata samtidigt som ni stojar och stimmar.

Sällskapsspel stärker familjebanden och fungerar både stimulerande och avstressande och kan erbjuda allt från lärdomar till ren underhållning, ofta i kombination med varandra.

Som med allt finns det en hel del frågor runt spelen – antingen som fenomen generellt eller om vissa sorters familjespel. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna runt spelande i allmänhet och de bästa sällskapsspelen som förhoppningsvis ger dig de svar du söker.

1. Vilket är det smartaste sättet att lära sig ett nytt spel?

Som förälder har du den hedervärda uppgiften att göra iordning spelet inför den första omgången. Har du barn som är tillräckligt gamla att lära sig reglerna själva är det också okej, men det är samtidigt viktigt att en vuxen håller i ”lagboken” så att det inte blir bråk och missförstånd.

Läs igenom instruktionerna till du förstår hur det hela går till och gör det gärna med allt uppackat framför dig. Vissa spel kan behöva vissa förberedelser, exempelvis brickor som ska placeras eller kort som ska blandas och det är alltid bra om spelet är redo att påbörjas med en gång då barn ofta inte har så mycket tålamod. Kvällen innan ni kan spela för första gången kanske du och din partner kan köra en eller ett par spelrundor så att du vet exakt hur det hela går till.

Så småningom kommer barnen säkert vilja spela på egen hand och då är det inte längre lika viktigt att du är med under förberedelserna. Entusiastiska barn som vill ha en kul stund med det bästa familjespelet brukar inte ha någonting emot att lägga upp de många brickorna och delarna, medan de vid det första speltillfället ofta är lite mer motståndsfulla och inte vill hjälpa till.

2. Hur förvarar jag spelen på bästa sätt?

De flesta spel kan förvaras enkelt i lådor eller på hyllor så länge de inte kommer i kontakt med fukt. Du kan till exempel ha en spel-låda under sängen eller stapla dem på varandra i en garderob eller på en hylla i barnens rum utan problem.

Tänk dock på att förvara spelen på en säker plats om du har mycket små barn i hemmet. Även om de är för unga för att delta riskerar de att få i sig små, lösa bitar som de i värsta fall kan sätta i halsen.

Det kan också hända med husdjur, särskilt hundar som är förtjusta i att sluka allt som kommer i deras väg. När ni är klara med ett spel plocka därför genast bort allt och ställ spelen på höga hyllor eller i skåp som går att låsa för att undvika olyckan.

Se också gärna till att alla bitar verkligen kommit med när spelomgången är avslutat då ingenting är mer frustrerande än att ta fram sitt bästa familjespel bara för att upptäcka att det saknas delar.

3. Är det bättre att alltid välja pedagogiska spel?

Nej, absolut inte. Även om spel är ett fantastiskt sätt att lära sig nya saker på är det också viktigt med rent nöje. Det handlar om gemenskap och skratt, kärlek och spänning.

Enligt experterna är lek en stor del av barnens utveckling och därför har spel som består av rent underhållningsvärde enormt värde. Dessutom kan barnen lära sig oerhört mycket även från ett spel som inte är utvecklat för att undervisa i rent pedagogiskt syfte.

Kunskaper som att räkna och att hålla ordning är värdefulla, för att inte tala om konceptet ”fair play” som barn bör lära sig tidigt i livet. Att vara en god förlorare än en uppskattad kvalitet under hela livet, men också en god vinnare.

Barns fantasiförmåga får också fart med olika spel och bland de bästa familjespelen som du hittar på listan finns det vitt varierande teman och miljöer som de sedan kan hitta på egna historier eller rita teckningar om.

Ett flertal titlar som kommit med som familjespel för barn som är bäst i test har en fysisk aspekt som är viktigt för saker som koordination, balans, tålamod och snabba reflexer.

Alla kunskaper är ju inte intellektuella utan det är minst lika viktigt att lära sig att observera och att komma ihåg saker, liksom att ha en stadig hand eller en genuin uppskattning av motion och rörelse. Spel ska underhålla men de kan också hjälpa barns utveckling på ett avsevärt sätt.

4. Finns det spel som inte är lämpliga?

Alla spel på vår lista över sällskapsspel för barn som är bäst i test är av god kvalitet och väl lämpade för alla åldrar. Du behöver alltså inte oroa dig för att några spel skulle vara dåliga på något vis, och även om olika individer uppfattar saker och ting efter eget tycke och smak är alla spelen bra tillverkade och riktigt kul.

Det finns dock några saker som kan göra vissa av spelen olämpliga för just din familj. Det kan exempelvis handla om att du har småbarn eller husdjur som lätt kan svälja små bitar som några av spelen innehåller, och därför är det extra viktigt att de förvaras tryggt och säkert undan dem.

Vissa barn är lite känsligare än andra och kan till exempel ha låg stresstålighet eller mycket svårt för att koncentrera sig. Välj därför alltid spel som du känner passar dina barns personligheter och tvinga dem aldrig att spela något som gör dem oroliga.

Tanken med varje spelstund är ju att den ska vara så trevlig som möjligt, och för att barnen ska uppskatta spelen måste de ha en chans att kunna vinna.

5. Hjälp, spelet får inte plats!

Om du märker att ett spel tar för stor plats för ditt hem eller om du inte har ett bra spelbord finns det bra och enkla lösningar som du kan tillämpa. Det finns till exempel hopfällbara spelbord som även passar pussel, liksom en slags mattor som du enkelt kan rulla ihop och ställa undan.

Ett annat alternativ är att sitta på golvet, kanske med en skön filt och några kuddar, eller att tillverka en egen, stor bordsskiva av gamla kartonger. Är vädret vackert och vindstilla kan ni kanske till och med gå till parken och sätta er vid ett större bord, eller har ni en bakgård som lämpar sig?

Har du dåligt med utrymme kan du också välja spel som tar lite mindre plats än andra, eller välja en kombination av stora och små. Du behöver till exempel mer plats för att spela Den försvunna diamanten än Fiskespelet, och medan det går bra att spela Kinaschack eller Vildkatten utomhus är det mindre lämpligt med exempelvis Ticket to Ride eller Monopol då båda spelen innehåller kort och låtsaspengar som försvinner på ett snäpp med minsta vindpust.

6. Ska jag låta barnen vinna?

Många föräldrar våndas över frågan huruvida det är bra eller dåligt för barnens självförtroende att inte vinna i spel. Det är här som ”fair play” kommer in i bilden, då det är viktigt för både barn och vuxna att lära sig att det viktigaste inte är att vinna utan att spelet eller leken i sig är kul och går rätt till.

Barn upplever ofta det som bättre om en vuxen är hård men rättvis än om det hela tiden böjs på reglerna. Lär ditt barn att ”lagt är lagt” och att det inte räknas som vinst om någon har fuskat. Självfallet handlar det inte om att utmana sjuåringar i Trivial Pursuit för vuxna men om du råkar slå en sexa med tärningen och barnet en etta så är det faktiskt helt OK.

Om dina barn är mycket olika sinsemellan, exempelvis i ålder eller kunskaper, är det alltid smart att spela ett flertal spel under en och samma stund. Låt var och välja sitt favoritspel och på så sätt känna att de både har kul och en chans att vinna.

7. Vad gör jag om barnen inte vill?

Om barnen aldrig har spelat spel förut kan det hända att de till en början är lite kinkiga och sätter sig på tvären. De vill kanske hellre spela sitt favoritspel på mobilen eller datorn istället.

Det är helt naturligt om det är sådana spel de har vant sig vid, men faktum är att de flesta barn tycker att det är riktigt kul med bra familjespel när de väl vant sig. Det är ju inte bara spelet som är roligt utan även att få umgås med föräldrarna och syskonen. Gör det till en trevlig stund där alla skärmar stängs av och njut av att få umgås på ett kul och trevligt sätt.

För att protesterande barn ska få en så rolig introduktion till spelandets fantastiska värld finns det några tips på saker du kan göra. Först och främst är det viktigt att allt är klart: brickorna är utplacerade, korten blandade och pjäserna uppställda.

Du bör också kunna spelets regler ordentligt så att det inte uppstår missförstånd eller någonting är oklart. Barn har inte alltid världens bästa tålamod och ingenting är tråkigare än att sitta och vänta medan mamma eller pappa desperat bläddrar i instruktionsboken. Det är också smart att börja med spel som är mycket enkla och gradvis skaffa mer avancerade alternativ.

8. Finns det andra produkter kopplade till spelen?

Många av de bästa sällskapsspelen på marknaden idag har också en hel del tillbehör som gör upplevelsen ännu roligare. Dockor, böcker, sånger, kläder och filmer är bara några exempel och om dina barn är särskilt förtjusta i en viss figur eller saga kan det vara kul att spela spel där de är med.

Om dina småttingar gillar att leka med L.O.L. Surprise dockor kan det vara roligare för dem att spela Monopol i L.O.Ls version istället för det klassiska spelet, och det är även kul att bygga ett eget piratskepp med Lego eller Playmobil samtidigt som ni spelar sjörövarspel. Kombinera spelet med klädsel som går i samma tema, eller avsluta spelsöndagen med en film som handlar om just det ni spelat. Genom att ge fortsättning åt spelet med olika tillbehör blir leken en kul del av vardagen.

Summering

I tider av skärmar och internet är det lätt att glömma bort det gamla, hederliga sällskapsspelet och det bör det genast bli ändring på. Få saker är så roliga och trevliga som att samlas runt ett spel och ha kul tillsammans, och det är en chans för syskon, föräldrar, vänner och äldre släktingar att umgås och roa sig ihop.

Spelmarknaden är enorm och det har aldrig funnits så många och varierade spel som idag. Det är därför inte alltid det lättaste att veta vilket som är det bästa sällskapspelet och när du ställs inför de många alternativen kan det vara svårt att välja.

Med hjälp av vår köpguide och lista över sällskapsspel för barn som är bäst i test hoppas vi göra processen lite enklare för dig så att du och dina små får många kul stunder tillsammans.

Genom att välja mycket varierade titlar har du ett flertal alternativ som bland annat passar olika åldrar och intressen, liksom graden av intensitet och hur tidskrävande ett spel är. Förhoppningsvis kommer din familj få kul minnen och erfarenheter av de olika spelen och ni kommer alla säkerligen ha egna åsikter om vilket som är det bästa familjespelet för just er.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *