Studsmatta bäst i test 2021 – Hitta bästa studsmattan!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för jollyroom.se, babyland.se, babyshop.se, babyv.se, storochliten.se, lekia.se, polarnopyret.se, litenleker.se, leksakscity.se, amazon.se, apohem.se, apoteket.se, meds.se.
1. Stor & Liten2. Game On Sport3. Salta Studsmatta
Stor & Liten Studsmatta Studsmatta bäst i testGame On Sport Studsmatta JumplineSalta Studsmatta Comfort Edition Ground
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

En studsmatta eller en trampolin kan vara ett otroligt roligt redskap som kan skänka mycket glädje för människor i alla åldrar. Huruvida man väljer att kalla det för studsmatta eller trampolin är dock en smaksak, i grunden betyder det precis samma sak. Marknaden erbjuder idag mängder med olika typer av modeller att välja mellan och de allra flesta är så högkvalitativa att de håller sig fräscha och fina under loppet av flera år.

Precis som med det mesta här i världen så kommer studsmattor i många olika prisklasser, modeller och från olika tillverkare. När du ska köpa en studsmatta kan det alltså vara svårt att veta vilken du ska välja eller vilken som anses vara den bästa. Om du köper studsmattan till mindre barn är det extra viktigt att du väljer en modell som verkligen är trygg och säker. I detta bäst i test kommer du att få läsa om de studsmattor som vi anser hålla måttet och som kommer att vara till stor glädje för både dig själv, dina barn och kanske till och med dina grannar.

Om du är här och läser vårt bäst i test för bästa studsmattan 2020 är det troligtvis för att du också är intresserad av att införskaffa dig en. Under många år har studsmattor skänkt glädje till vuxna och barn, men det är tydligt att de privatägda alternativen har trendat extra mycket under de senaste åren.

När vi satte ihop vårt bäst i test för bästa studsmattan var vi väldigt noggranna med att se till så att vi bara valde ut produkter av hög kvalitet och detta oavsett om vilken prisklass det handlade om. Ett bäst i test ska inte bara rikta sig till människor med en viss tjocklek på plånboken, utan här ska det finnas valmöjligheter som passar alla.

Vilken den absolut bästa studsmattan är beror på vem du frågar. Vi tittade på kvalitet, stabilitet, säkerhet, funktioner och pris när vi valde ut produkterna till vårt bäst i test. I många liknande recensioner på nätet är det nästan alltid enbart priset som står i fokus, men när det handlar om en produkt där säkerheten är viktig kan man inte bara räkna kronorna.

Här nedan kommer du därför att kunna läsa om några av de bästa studsmattorna som finns på marknaden just nu. Modellerna är många och utbudet växer för nästan varje dag som går. Vi hoppas att vårt bäst i test ska hjälpa dig att hitta den bästa studsmattan för just ditt eller dina barns ändamål, oavsett om det är lek och bus eller träning som den ska användas till. Observera att vårt bäst i test inte listar produkterna i ordning för bästa till ”sämsta”, utan ger en överblick över alla olika modeller och alternativ.

Topp 7 bästa studsmatta 2021

1. Stor & Liten Studsmatta 90 cm

Stor & Liten Studsmatta Studsmatta bäst i test

Stor & Liten är en mycket populär och välkänd leksakskedja som har sålt leksaker och produkter till barn under många långa år. Hos Stor & Liten kan du ta del av en enklare form av studsmatta som är mindre i storlek och som därför kan lämpa sig för både inomhuslek och utomhuslek.

Studsmattan har korta fjädrar som ger kortare och lägre hopp, samtidigt som den mäter 90 cm i diameter. Vill man hoppa riktigt högt är detta inte det bästa alternativet, men det är ett utmärkt val för alla som inte har så stort utrymme eller som vill kunna använda sig av studsmattan som ett träningsredskap.

Benen på studsmattan är 22,5 cm höga. Det betyder att du heller inte behöver oroa dig för att fallhöjden ska vara för hög om barnet råkar hoppa lite snett. Då studsmattan inte har något säkerhetsnät är det dock viktigt att säkerställa att området runt studsmattan är skyddat, till exempel med hjälp av mjuka kuddar eller madrasser.

Trots sin ringa storlek kan den här studsmattan faktiskt klara upp till hela 100 kilo, men det är inte rekommenderat att hoppa flera barn (eller vuxna) åt gången. Den minsta rekommenderade åldern för att använda studsmattan är 3 år.

Fördelar

 • Kan användas inomhus och utomhus
 • Mindre i storlek och passar därför både barn och vuxna
 • Enkel att montera ihop
 • Maxvikt på hela 100 kg
 • Kan användas från 3 års ålder

Stor & Liten Studsmatta 90 cm har ett lågt och bekvämt pris, men man har ändå inte tummat på kvaliteten. Här får du en stabil och bra studsmatta som dessutom är försedd med ett ordentligt kantskydd som skyddar dig eller ditt barn från att slå i fjädrarna. Kantskyddet kommer i en klarblå färg och hoppduken kommer i svart. De neutrala färgerna gör att studsmattan lämpar sig bra för de allra flesta hem och trädgårdar.

Se priset här!

2. Game On Sport Studsmatta Jumpline 244 cm

Game On Sport Studsmatta Jumpline

Game On Sport Studsmatta Jumpline 244 cm är en lite större studsmatta som du med fördel kan ha i trädgården för barnen att leka med. Den är enkel och smidig att montera ihop och har ändå ett väldigt bra pris.

Den runda utformningen ger studsmattan den klassiska designen och under vinterhalvåret kan du snabbt och enkelt plocka ner den, för att förvara på ett tryggt ställe.

Här är det tydligt att tillverkaren har tänkt på säkerheten. Inte nog med att det finns ett brett kantskydd, utan det finns även ett skyddsnät omkring hela ramen.

Kantskyddet är tillverkat i ett mycket slittåligt och starkt material som täcker fjädrar såväl som ramen. Det gör att ditt barn inte kan skada sig om det skulle hamna fel.

Den galvaniserade stålramen säkerställer att rost inte kan angripa och på så sätt göra studsmattan otrygg. Skyddsnätet är inte bara ett bra sätt att säkerställa att barnen inte hamnar utanför studsmattan, utan det är dessutom vattentätt och med ett bra UV-skydd.

Fördelar

 • Maxvikt på 50 kg
 • Prisvärt och säkert alternativ
 • Kommer med både kantskydd och skyddsnät
 • Stabil galvaniserad stålram
 • Lämpar sig för barn 6 år och uppåt

Eftersom det är en lite större studsmatta så rekommenderas den inte för barn under 6 år. Maxvikten för hoppduken är på 50 kilo, vilket betyder att man max bör hoppa en person åt gången som vuxen. Se till att du ser över studsmattan med jämna mellanrum för att kontrollera så att den är hel. Byt ut nätet och ramskyddet om det skadas, för bästa optimala säkerhet.

Se priset här!

3. Salta Studsmatta Comfort Edition Ground 305 Cm

Salta Studsmatta Comfort Edition Ground

Är du på jakt efter en stor och ordentlig studsmatta är det Salta Studsmatta Comfort Edition Ground på 305 cm som du ska titta närmare på. Här får du en studsmatta till en mellanprisklass som är ordentligt rymlig och som du kan ha ute under alla sommarmånader, åtminstone de som vi i Sverige har.

Som förälder kan du känna dig trygg med att studsmattan är stabil och att säkerhetsnätet ser till att skydda ditt barn från att hoppa snett och ramla ur. Säkerhetsnätet öppnar och stänger du med hjälp av en smidig dragkedja.

Det som skiljer Salta Studsmatta Comfort Edition Ground 305 Cm från många andra klassiska studsmattor är att den är delvis nedgrävd. Det betyder att den endast är 20 cm från markytan och fallhöjden blir därför inte lika hög.

För stabilitet har man använt sig av en mycket tjock stålram som man därefter har ställt på fyra ben. För denna produkt gäller det att du kan placera den på ett område där du har tillåtelse att gräva.

Fördelar

 • Delvis nedgrävd vilket ger en lägre fallhöjd
 • Kan användas från 3 års ålder
 • Stabil och stadig stålram
 • Maxvikt på 120 kilo
 • Skyddsnät med dragkedja medföljer

Salta Studsmatta Comfort Edition Ground 305 cm kan användas från 3 års ålder och det betyder att även mindre barn kan ha stor användning för den. Barn bör dock ändå inte använda studsmattan obevakat, utan en vuxen bör alltid vara närvarande. Studsmattan kommer i färgen svart och har en gul rand längst hela kantskyddet. Maxvikten är på 120 kg.

Se priset här!

4. Pinepeak Studsmatta inkl. Skyddsnät Rektangulär

Pinepeak Studsmatta inkl. Skyddsnät

I den lite högre prisklassen hittar du vad som kanske kan vara den bästa studsmattan på marknaden. Det är ingen mindre än Pinepeak Studsmatta inkl. Skyddsnät Rektangulär som vi talar om och vi kan säga att recensionerna och omdömena helt klart är goda.

Här får du en studsmatta som har en rektangulär form och det gör den mer unik och annorlunda att ha i din trädgård. När du väl har monterat den på plats är den mycket enkel att använda sig av. Skyddsnätet är högt och stadigt och du öppnar och stänger det med hjälp av en dragkedja.

Maximal säkerhet är extra viktigt om det är ett barn som ska använda sig av studsmattan. Då är det viktigt att du ser till att dragkedjan alltid stängs vid användning.

Den rektangulära formen gör inte bara så att studsmattan ser modern och snygg ut, utan en rektangulär form är mycket enklare att hitta en bra plats för, utan att ta upp onödigt mycket utrymme. Pinepeak Studsmatta inkl. Skyddsnät Rektangulär rekommenderas från 6 år och uppåt.

Fördelar

 • Stor och ordentlig studsmatta med rektangulär form
 • Lämpar sig för barn 6 år och uppåt
 • Högt och stabilt skyddsnät
 • Enkel att placera i trädgården
 • Snygg och modern design

Även om Pinepeak Studsmatta inkl. Skyddsnät Rektangulär är en stor studsmatta är det viktigt att man bara hoppar en person åt gången för att minska risken för skador och kollision. Som vuxen är det också ditt ansvar att se till så trasiga delar byts ut omedelbart och att du alltid är närvarande när barnen använder studsmattan.

Se priset här!

5. Berg Studsmatta Favorit 430

BERG Studsmatta Favorit

BERG Studsmatta Favorit 430 är precis som namnet beskriver, en riktig favorit hos både vuxna och barn. Här får du en säker och stabil studsmatta som även de yngre barnen kan ha stor användning för. Studsmattan kan nämligen användas redan från 3 års ålder, men det är viktigt att du eller en annan vuxen är närvarande under hela användningstiden.

Med BERG Studsmatta Favorit 430 får du utan tvekan en höjdpunkt under sommaren som det kommer att talas om länge. När vintern står utanför dörren är det bara att packa ner den och förvara den på ett tryggt ställe.

För att ditt barn inte ska kunna ramla och skada sig på fjädrarna har man sett till att BERG Studsmatta Favorit 430 har det bästa och mest slitstarka kantskyddet. Kantskyddet är vadderat för att det ska vara mjukare om man råkar slå emot och det är också tillverkat i ett vattenavvisade tyg, vinyl. Kantskyddet sträcker sig över hela ramen och fjädrarna för optimal säkerhet.

Något som skiljer BERG Studsmatta Favorit 430 från andra studsmattor är att man har utrustat den med Goldspring Solo-fjädrar. Dessa fjädrar gör att du kan hoppa mycket högre, vilket naturligtvis också bidrar till mer skoj.

Fördelar

 • Stor studsmatta med en diameter på 430 cm
 • Utrustad med 96 stycken långa fjädrar
 • Brett och slitstarkt kantskydd
 • Skyddsnät som automatiskt stänger sig själv
 • Maxvikt på 120 kg
 • Snygg och modern design

Att få dina barn att komma ihåg dragkedjan på skyddsnätet är inte inte det allra lättaste, men skyddsnätet bör vara stängt varje gång som studsmattan ska användas. BERG Studsmatta Favorit 430 har haft detta i åtanke och tillverkat ett skyddsnät som faktiskt stänger sig helt av sig själv. Barnen behöver således inte komma ihåg något mer än att hoppa försiktigt.

Se priset här!

6. Pinepeak Studsmatta Small inkl. Skyddsnät

Pinepeak Studsmatta Small inkl

Vi väljer att ta med ytterligare en studsmatta från Pinepeak, men nu i en annan storlek och en helt annan modell. Den spännande och annorlunda formen gör att studsmattan blir ett roligt inslag i din trädgård och vi kan garantera att den kommer att bli utelekens absoluta favorit.

Den lite mindre storleken gör att du med fördel kan få plats med den även om din trädgård inte är speciellt stor, men kom ihåg att bara en person åt gången får använda sig av den.

Skyddsnätet kring skyddsmattan är både högt och stabilt för säkrare lek och bus. Här behöver du bara dra upp dragkedjan och låta barnet (eller du själv) kliva in. Det är dock viktigt att ni alltid stänger dragkedjan innan någon börjar hoppa, för att inte riskera att man faller ut.

Den ringa storleken på 162 cm i höjd och 140 cm i diameter gör att du också kan använda dig av den inomhus om du så skulle önska. Maxvikten ligger på 50 kilo och studsmattan rekommenderas från 6 års ålder.

Fördelar

 • Passar både inomhus och utomhus
 • Enkel att montera
 • Ordentligt skyddsnät med dragkedja
 • Maxvikt på 50 kilo
 • 140 cm i diameter
 • Vadderade kantskydd

Design är viktigt när man väljer en studsmatta och är det något som Pinepeak Studsmatta Small inkl. Skyddsnät är så är det moderiktig! Den runda, men ändå sexkantiga, formen gör att studsmattan ser lite futuristisk ut och den svarta färgen får den nästan att likna något från en boxningsring. Kantskydden är vadderade och tillverkade i ett svart vinylmaterial, vilket ger en lite extra tuff känsla.

Se priset här!

7. Avyna – Avyfit Fitnesstrampolin Med Bygel

Avyna - Avyfit Fitnesstrampolin Med

Är det en studsmatta för träning som du letar efter kanske du inte vill ha en på 3 meter i diameter. Då är det bättre att välja ett lite mindre alternativ som du kan ha både inomhus och utomhus om du så önskar.

Avyna – Avyfit Fitnesstrampolin Med Bygel är det perfekta alternativet för alla som vill få en bättre kondition eller som vill öva upp balansen, samtidigt som man har mycket roligt.

Avyfit Fitnesstrampolin Med Bygel är en mindre studsmatta där man har utrustat den med en bygel som du kan hålla i för stöd eller för att kunna utöva vissa träningar mer effektivt.

Träning på en studsmatta ger dig en mycket hög träningsintensitet samtidigt som du inte belastar dina leder och muskler på samma sätt. Du får en mycket mjukare landning än om du till exempel skulle bege dig ut i löparspåret.

Risken för att du ska slita på dina muskler och skada dig är således lägre än vid många andra typer av sporter eller träningsformer. Att Avyfit Fitnesstrampolin Med Bygel har en bygel är också till stor fördel för den som behöver fysioterapi eller rehabiliteringsträning.

Fördelar

 • Kan användas både inne och ute
 • Kommer med en bygel
 • Bra för rehabilitering eller fysioterapi
 • Utmärkt träningsredskap
 • Liten och smidig
 • Maxvikt på 100 kg

Höjden på Avyfit Fitnesstrampolin Med Bygel mäter endast 34 cm och det gör att du med fördel kan hoppa inomhus, utan att slå i taket. Hoppytan är 70 x 70 cm och även detta bidrar till studsmattans smidighet.

Den galvaniserade ramen i stål säkerställer att studsmattan inte rostar, om det skulle vara så att du vill använda den utomhus under sommaren. Här får du en trygg och säker produkt som är godkänd för professionellt såväl som privat bruk.

Se priset här!

Köpguide för studsmatta

När du ska köpa en studsmatta finns det många saker som du måste tänka på. Du måste bland annat se till att produkten som du väljer är trygg och säker, men du kanske även vill ha en modell som är lite mer unik eller en viss färg som lämpar sig bättre i din trädgård?

Innan du beger dig av för att köpa din studsmatta rekommenderar vi att du läser igenom vår köpguide. I köpguiden kan du hitta massor med bra information som hjälper dig till ett bättre val. I sektionen för frågor och svar kommer du också att kunna hitta mycket bra som du kan ha med dig i ryggsäcken. Där besvarar vi de vanligaste funderingarna som man kan ha inför ett köp av en studsmatta.

Innan vi går vidare in på vad det är du ska tänka på när du ska köpa en studsmatta ska vi dock reda ut lite andra saker. Vi börjar således med att titta närmare på vad en studsmatta faktiskt är.

1. Vad är en studsmatta?

Majoriteten av alla människor vet idag vad en studsmatta är, men hur är de utformade och hur fungerar det? Enkelt förklarat kan man säga att en studsmatta, eller en trampolin, är en typ av enhet som ofta är tillverkad av en ordentlig stålram. Från kant till kant av stålramen har man sedan placerat ett tyg som är mycket hårt sträckt.

Fjädrar på alla sidor av studsmattan säkerställer att tyget blir elastiskt och det är detta som gör att du kan studsa upp och ner. Själva tyget i sig är inte det som gör att du kan studsa, utan det är alltså fjädrarna på sidorna som kommer att vara den avgörande faktorn.

Idag finns det en rad olika typer av studsmattor att välja mellan, men den absolut vanligaste är den runda modellen. Det är inte ovanligt att man tänker på en studsmatta som en leksak eller som en typ av gymnastikredskap som man kan ha användning för när man tränar. Visst använder man sig av studsmattor även här, men på senare tid har det privata användandet blivit otroligt stort.

Produkterna kommer i olika storlekar, från små till stora och du kan även välja mellan olika färger. De mindre studsmattorna som finns brukar man dock benämna för satsbräda eller språngbräda istället. Många är tillverkade i tyg, men de allra flesta är gjorda i ett ordentligt och starkt träslag.

En språngbräda eller en satsbräda är dock inte den typen av produkt som vi kommer att lista i vårt bäst i test utan här har vi varit väldigt noga med att se till att det är de klassiska modellerna som vi listar. Att ha en språngbräda ute i trädgården kommer med största sannolikhet inte att vara till lika stor glädje. De används inte på samma sätt och kommer därför att uteslutas ur vårt bäst i test.

Man brukar säga att en studsmatta består av fyra olika delar. Den första delen kallas för hoppduk, den andra för kantskydd, den tredje för ramen och den fjärde för fjädrarna. Det är alla dessa fyra saker som krävs för att en studsmatta ska bli just en studsmatta.

Hoppduken är det tyg som är sträckt över ramen och som gör det möjligt för dig att hoppa på studsmattan. Tyget sitter fast med hjälp av fjädrarna och kan i många fall vara tillverkat i ett tyg som också har ett UV-skydd. UV-skyddet skyddar kanske inte dig eller ditt barn från solen, men det minimerar risken för att hoppduken ska bli blekt av solen.

Hoppdukar som är tillverkade av detta tyg är i många fall också snällare mot din eller ditt barns hud. Det är inte helt ovanligt att de billigare alternativen har ett tyg som faktiskt kan orsaka brännmärken om man skulle råka landa på ett lite oturligt sätt.

Kantskyddet på studsmattan är kanske den absolut viktigaste delen, åtminstone när det kommer till trygghet och säkerhet. Det kantskydd som din studsmatta har ska vara så ordentligt att det kan täcka både ramen och alla de fjädrar som sitter runt omkring.

Att kantskyddet ligger på plats och inte åker omkring är faktiskt viktigare än man kan tro. Här handlar det inte om något estetiskt, utan det är återigen säkerheten som står i fokus. Om kantskyddet har glidit bort och du råkar hoppa på en av fjädrarna kan du göra dig ordentligt illa.

Ramen på studsmattan har också en väldigt viktig roll när det kommer till funktionaliteten. När du väljer en studsmatta är det mycket viktigt att du ser till att ramen är solid och stabil och att den är tillverkad av galvaniserade stålrör.

Som tur är så går inte ramen sönder speciellt ofta och det är sällan det händer, men om du har en tunnare ram kan den deformeras om den har använts under en längre tid eller om maxvikten har överskridits. Här är det bäst att satsa på en ram som är så tung som möjligt.

Ju tyngre ramen är, desto stadigare kommer den också vara för dig att studsa på. Den svaga punkten på ramen är nästan alltid svetsfogarna. Kontrollera att de är ordentligt sammansatta och underhåll för att undvika rost.

Fjädrarna som sitter runt studsmattans ram är avgörande för om du kan hoppa på den eller inte. Det är alltså tack vare dessa som studsmattan får den elastiska känslan som krävs för att du ska kunna studsa upp och ner. Om studsmattan du väljer har fjädrar som är få och korta kommer du att studsa på ett hårdare och kortare sätt.

Väljer du däremot en studsmatta med långa och många fjädrar kan du också hoppa mycket djupare. Hur djupt du hoppar har naturligtvis även med din egen vikt att göra. Det betyder att du kommer behöva lägga ett ganska så stort fokus på valet av fjädrar, för att säkerställa att trampolinen passar dig så bra som möjligt. Precis som med ramen är det viktigt att fjädrarna är galvaniserade, så att du inte behöver oroa dig för rost och säkerhet.

2. Vilken storlek ska man välja?

Står du i valet och kvalet om du ska välja en större eller en lite mindre studsmatta? Oroa dig inte! Att fundera över storleken är faktiskt mycket vanligt och med tanke på det stora utbudet kan det vara extra svårt att välja rätt.

På marknaden kan du idag hitta studsmattor som är så små som en meter i diameter, samtidigt som du också kan hitta studsmattor som är tre meter i diameter. Vilken storlek du väljer beror på vad det är som du ska använda studsmattan till, men ditt utrymme kommer naturligtvis också att spela en viktig roll. Har du en liten trädgård kanske du inte vill ta upp hela ytan med en trampolin.

Din budget kommer faktiskt också att vara avgörande för hur stor studsmatta som du kommer kunna köpa. Ju mindre studsmatta du väljer, desto billigare kommer den också att vara. De mindre alternativen är ofta mycket uppskattade av den som vill ha studsmattan som ett träningsredskap.

Fjädrarna är kortare och färre, samtidigt som hoppduken är mindre. Det betyder att dina hopp kommer att bli mindre och därmed ge dig en riktigt bra och effektiv träning. Vill du däremot införskaffa den som en leksak till barnen kan du behöva välja en lite större studsmatta. Det är viktigt att barnen kan hoppa utan att skada varandra, men sen är det inte heller lika kul att bara göra små skutt istället för riktigt akrobatiska hopp högt upp i luften.

3. Vem har nytta av en studsmatta?

Alla människor kan, om de vill, ha nytta av en studsmatta. En studsmatta är ett riktigt bra träningsredskap som kan få dig att gå ner ett kilo eller två, men det är också en fantastisk leksak som du kan ge till dina barn. Naturligtvis kan du ju också köpa en studsmatta till barnen, men se till att använda den till träning när barnen inte studsar på den. Möjligheterna är många och så länge det är någon som vill hoppa så kommer studsmattan också att komma till nytta och användning. Ska du välja en större studsmatta till barnen är det viktigt att den också har ett skyddsnät. Det gäller även om du köper en till dig själv. Risken är stor att man får alldeles för mycket fart och studsar eller ramlar utanför ramen och då kan det gå illa.

4. Hur vet man vilken studsmatta man ska välja?

Återigen till den eviga fråga. Hur vet man vilken studsmatta som är bäst och vilken det är som man bör satsa på?

Innan du köper en ny studsmatta bör du alltid se till att ta hjälp av ett bäst i test. Ett bäst i test kan hjälpa dig att hitta den perfekta produkten för just dig och här får du även tips och råd om viktiga saker att tänka på. Ett bäst i test hjälper dig också att se vad en studsmatta kan användas till och vilka varumärken som håller en hög kvalitet. Att göra ett eget test på studsmattor är tämligen svårt.

Det är omöjligt att köpa hem fem till sex stycken, montera ihop dessa och sedan testhoppa. Den som letar efter ett billigare alternativ måste vara extra noggrann när det kommer till kvalitet. Studsmattor på rea är inte ovanligt, men precis som med allt annat kan billigare alternativ också vara sämre, vilket är något som du vill undvika. Se därför till att du inte förlorar kvalitet bara för att spara in några extrakronor i plånboken.

Även om du köper en helt ny studsmatta kan du behöva säkerställa kvalitet och att den faktiskt levererar. Det bästa är då att besöka en butik där du har möjlighet att testa studsmattan innan. Det kanske inte är det roligaste att stå och hoppa i en affär, men å andra sidan är det nödvändigt för ett större inköp.

Dessvärre finns det inte allt för många butiker som erbjuder prov-hoppning, vilket gör att ditt test av studsmattan kan komma att uteslutas. Ett annat alternativ är att du hör dig för med vänner och bekanta, frågar grannar eller läser recensioner och omdömen på nätet. På så sätt kan du få reda på vad de tycker och hur bra studsmattan i fråga är.

När du har rett ut om du vill ha en billig eller dyrare studsmatta är det dags att tänka på storleken. Vill du använda den till träning inomhus kan en mindre studsmatta med korta fjädrar vara det bästa alternativet.

Ska barnen kunna hoppa i trädgården behöver du en större studsmatta med ett skyddsnät. Överlag kan man säga att nedanstående punkter är de viktigaste att ha i åtanke.

 • Ingår det något skyddsnät till studsmattan (gäller främst för större och högre studsmattor)?
 • Vad är det för typ av öppning och hur stänger man skyddsnätet?
 • Vad är den maximala personvikten?
 • Hur många fjädrar har studsmattan?
 • Höjden på studsmattan
 • Bredden och tjockleken på kantskyddet
 • Finns det någon stege som ska användas och ingår denna i priset?
 • Vad är det för byggkvalitet?

5. Vikten av säkerhet

Även om en studsmatta i många fall används som en leksak till barnen är det viktigt att vara medveten om att den kan medföra vissa risker. Det kan till exempelvis gå riktigt illa om det skulle vara så att man hamnar utanför studsmattan i samband med ett hopp.

Man kan också råka landa fel och på så sätt skada sig. Tittar man på de studsmattor och trampoliner som finns på klubbar och gym så brukar man oftast kunna se större säkerhetsdäck runt studsmattorna. Säkerhetsdäcken har sedan skumdynor omkring sig eller i vardera ände.

Några sådana använder man sällan när man införskaffar sig en studsmatta för privatbruk och därför förekommer också flest olyckor på privatägda studsmattor. När du hoppar upp och ner på en större studsmatta kan du komma att falla cirka 3 meter räknat från den högsta toppen och ner till marken.

Det är också vanligt att råka hamna på ramen, vilket kan gå riktigt snett. Eftersom antalet privatägda studsmattor har ökat under de senaste åren har naturligtvis även skador av dessa ökat. Från myndigheterna kan man höra rekommendationer att man aldrig bör vara fler än en person på studsmattan åt gången, just för att minimera risken för att flyga åt fel håll eller krocka i varandra.

Att studsa in i varandra är faktiskt väldigt vanligt, speciellt hos barn. När man hoppar med glädje kan det vara svårt att få kontroll över vilket håll man kommer flyga åt, vilket kan leda till en kollision.

Skador sker dock inte enbart i samband med lek och bus, utan kan även ske om man försöker sig på hopp och ”konster” där man inte har någon träning bakom sig. Vill det sig illa kan man då råka hamna på huvud eller nacke, vilket kan leda till en förlamning eller en ännu värre utgång.

Av denna anledning är det väldigt viktigt att man är försiktig när man använder sig av studsmattan och att man säkerställer att den är högkvalitativ, har ordentliga kantskydd och skyddsnät om det behövs. Ett annat sätt att minimera risken för skador är om man väljer att gräva ner studsmattan i marken.

Detta går naturligtvis bara om du har möjlighet att gräva på den plats där studsmattan ska ställas. När du gräver ner studsmattan minskar du inte bara den eventuella fallhöjden, utan risken för att falla illa på ramen är inte lika stor.

6. Utseende och design

Studsmattor kan komma i alla möjliga färger och former. I takt med att populariteten över produkten ökade, så ökade också utbudet. Idag kan du hitta ovala studsmattor, rektangulära, fyrkantiga eller helt runda. Du kan också hitta studsmattor som är väldigt stora och sträcker sig tre meter i diameter, till mycket mindre alternativ som lämpar sig bra för träning.

Den klassiska studsmattan består vanligtvis av en eller två färger och är rund i formen. Tycker du att det känns trist och tråkigt kan du med fördel välja en som känns lite mer specialdesignad eller varför inte designa din studsmatta själv?

Det finns företag som erbjuder dig möjlighet att själv kunna välja färger eller mönster. Här behöver du dock vara medveten om att du inte kommer att komma undan i det billigaste laget. Vill du specialbeställa behöver du också betala därefter.

Vanliga frågor kring studsmatta

Att ha frågor och funderingar innan valet av studsmatta är ingenting som är konstigt. En studsmatta av större slag är ändå ett rätt stort inköp och här vill man troligtvis få ut så mycket av sina pengar som möjligt. Rik eller inte är det aldrig kul att kasta pengarna i sjön eller få hem en studsmatta som var allt annat än vad man hade tänkt sig.

Med hjälp av vår köpguide för detta bäst i test och med en sektion för frågor och svar kommer det att vara lättare för dig att välja rätt. Vi tar med de allra viktigaste frågorna för den bästa studsmattan, men kan naturligtvis inte garantera att du får svar på alla dina funderingar.

Skulle det vara så att du är i behov av mer information rekommenderar vi att du använder dig av internet eller kontaktar en återförsäljare av studsmattor som kan ge dig den vägledning och rådgivning som du behöver.

1. Kan man använda en studsmatta till träning?

En mycket vanlig fundering är om man kan använda en studsmatta till träning. Om du väljer den bästa studsmattan för dig så kan du egentligen använda den till precis vad du vill. Med det menar vi att så länge du väljer den bästa studsmattan för ditt ändamål, så kommer du också att kunna använda den därefter.

Du kan med fördel använda dig av en studsmatta om du vill träna, få bättre kondition eller gå ner några extrakilon som du vill bli av med. Har du valt att använda studsmattan till träning finns det dock en del saker som du behöver tänka på.

Att träna på studsmatta är faktiskt en av de absolut bästa träningsformerna och studier har visat att träning på en sådan kan liknas med samma effekt av att löpträna, men du behöver inte utföra träningspasset under lika lång tid. 30 minuters löpträning motsvarar endast 10 minuter av hoppande.

Det gör att du kan förkorta tiden du lägger på träning och fortfarande uppnå samma resultat, eller kanske till och med bättre. Vid löpträning är det främst din kondition som kommer att utvecklas och bli bättre, men med hjälp av en studsmatta kan du även se till att din balans, din spänst, din motorik och din hållning blir mycket bättre.

Är studsmatta den bästa träningsformen? Ja, det beror nog på vem du frågar, men det går ändå inte att sticka under stol med att den är mycket effektiv. Med en studsmatta slipper du även ”det tråkiga” som många upplever att träning är. Vem tycker egentligen inte att det är kul att hoppa runt?

2. Behöver man verkligen en stege?

Om det inte är så att du planerar att gräva ner din studsmatta i marken är det alltid rekommenderat att du också ser till att köpa en stege till studsmattan. Stegen kan i vissa fall tillhöra i samband med att du gör din beställning, men i de flesta fall är detta något som ska köpas separat. Stegen placeras alltid på utsidan av skyddsnätet och du behöver därför inte oroa dig för att den ska öka risken för skador vid användning.

En stege underlättar dessutom för dina barn när det är dags att ta sig upp på studsmattan eller när man ska ta sig ner. Det kan vara extra svårt för barn att lyckas komma upp om det inte finns någon stege och dessutom ett skyddsnät som ska behövas öppnas. Vi rekommenderar att alla högre studsmattor utrustas med en lämplig och stabil stege.

3. Ska jag välja en stor eller liten studsmatta?

Huruvida du ska välja en stor eller en liten studsmatta beror naturligtvis på vad du ska använda studsmattan till, hur många som ska använda sig av den och hur stort utrymme som du har. Rekommendationerna är att endast en person åt gången ska hoppa, men det betyder inte att du måste välja något av de mindre alternativen.

I de flesta fall har en större studsmatta också längre fjädrar. Det i sin tur betyder att hoppduken kommer att kunna sträcka sig längre och du kommer att få till mycket djupare och högre hopp. En mindre studsmatta har kortare fjädrar och ger kortare och mer motståndskraftiga hopp.

Börja med att titta på användningsområdet. När ska studsmattan användas och till vem ska studsmattan köpas? När du har besvarat denna fråga går du vidare för att analysera hur mycket utrymme du har och hur mycket utrymme du vill att studsmattan ska ta.

Det kan kännas lockande att välja en stor studsmatta om du har en trädgård, men det kanske inte känns lika roligt när du märker att du måste flytta på dina blommor, ditt cafébord eller barnens trädgunga. Ska studsmattan användas inomhus är det viktigt att den är mindre och att den inte är för hög, så att du inte riskerar att slå i taket.

4. Ska jag ha korta eller långa fjädrar?

Att bestämma om man ska ha korta eller långa fjädrar är nästan detsamma som att bestämma om man ska ha en stor eller liten studsmatta. Valet av fjädrar är nämligen oftast förknippat med storleken på trampolinen.

Genom att testa studsmattor med olika fjädrar är det lättare för dig att skapa dig en uppfattning om vad de korta respektive långa alternativen kan ge. Har du inte möjlighet att testa i butik kan du kanske fråga grannen om det går bra att testhoppa en liten stund eller så besöker du ett gym för att se vilka alternativ som finns där.

5. Kan barnen använda studsmattan?

Barn kan med fördel använda sig av en studsmatta och sanningen är att barnen faktiskt är den främsta orsaken till att man införskaffar sig en sådan produkt, åtminstone om det handlar om de större alternativen som du har ute i trädgården.

Här är det dock extra viktigt att du tänker mycket på säkerhet när du väljer studsmatta och att du inte stirrar dig alldeles för blind på priset. Säkerhet ska alltid komma i första hand när det gäller barn och att välja en som är billig är inte alltid det bästa alternativet. Visst finns det bra och stabila studsmattor till ett lägre pris, men i de flesta fall är priset förknippat med kvaliteten.

Skyddsnät är mycket viktigt om det är barn som ska använda sig av studsmattan, men skyddsnät är också bra för vuxna att använda sig av. Nätet är högt och omsluter hela ramen, vilken förhindrar att barnen kan hoppa för högt och ramla utanför ramen.

Om barnen gör riktigt höga hopp finns det en stor risk att de flyger åt ett håll som var helt oplanerat. Skyddsnätet kan inte se till så att barnen inte ramlar på ramen, men det kan undvika att de ramlar utanför den och ner på den hårda marken.

6. Hur säker är studsmattan på riktigt?

Som förälder vill man göra sitt yttersta för att se till så att barnen inte skadar sig i samband med lek eller andra aktiviteter. Det är således väldigt vanligt att man då oroar sig för att studsmattor kan vara farliga och att barnen kan komma till skada.

Om du använder studsmattan rätt och har en produkt som är korrekt konstruerad så är i grund och botten en studsmatta inte farligare än om du skulle sätta ditt barn på en gunga. Det gäller dock att man är noga med att förklara för barnen hur man använder studsmattan och införskaffar alla de säkerhetstillbehör som finns och som bör användas.

Idag spenderar barn allt mer tid inomhus och att leka ute på gården är ett minne blott när iPads och smartphones har tagit över även de allra minsta barnens värld. Av denna orsak kan det därför vara väldigt bra att satsa på en studsmatta, just eftersom de har så många bra egenskaper.

Studsmattan kommer till exempelvis att vara en bra anledning för ditt barn att komma ut i den friska luften, men ditt barn kommer också att kunna förbättra sin balans, sin muskelstyrka och sin motorik. Många finner det även mer motiverande att hoppa på en studsmatta än att utföra de mer klassiska träningsformerna. På så sätt kan studsmattan vara ett mycket bra alternativ för barn, men återigen är det viktigt att använda den som den faktiskt ska användas.

7. Hur förlänger man studsmattans livslängd?

Det finns flera sätt som du kan gå tillväga för att förlänga livslängden på din studsmatta. Har du lagt ut mycket pengar vill du med största sannolikhet se till att den håller så länge som det bara är möjligt. Till att börja med är det viktigt att du ser till att alltid ersätta trasiga delar och detta med omedelbar verkan.

Trasiga delar gör inte bara att din studsmatta kommer att ge vika snabbare, utan det blir också en fara för dig eller ditt barns hälsa. Utöver trasiga delar bör du också se till att du kontrollerar svetsfästena på ramen med jämna mellanrum. Dessa kan, trots galvanisering, vara extra utsatta för rost.

Sist, men inte minst, bör du se till att införskaffa dig ett överdragsskydd till din studsmatta. Det finns många riktigt stora fördelar med detta. Överdraget ser till så att din studsmatta blir skyddad mot vind och väder, samtidigt som fågelspillning, löv och annan smuts från träden inte ramlar ner och förstör hoppduken.

Har du investerat i en bra studsmatta vill du också hålla den snygg och fräsch, eller hur? Tillbehör kan i vissa fall medfölja, men när det kommer till överdrag brukar dessa säljas separat.

8. Hur gör man på vintern?

Köper du en lite dyrare och högkvalitativ studsmatta kan dessa i många fall klara av den svenska vintern väldigt bra. Därför är det sällan något problem att åtminstone ha ramen ute hela året om. Då behöver man bara plocka ner hoppduken och fjädrarna, för att sedan sätta tillbaka dessa när vårens varma strålar tittar fram.

Även om de dyrare studsmattorna kan klara av vintern är det dock att rekommendera att du förvarar studsmattan, inklusive ram, under tak eller i någon annan förvaring där miljön och luftfuktigheten är torr.

Det bästa är således att man plockar ner hela studsmattan under vinterhalvåret. Det är extra viktigt att du plockar ner fjädrarna och hoppduken, men även kantskyddet bör du se till att ta bort. Dessa föremål slits ut väldigt mycket om de behöver utstå den hårda kyla eller fukt som höst och vinter bär med sig.

Hoppduken kan du enkelt ta ner och vika undan. Skulle du strunta i detta finns det stor risk för att större mängder snö kan samlas på duken, vilket i sin tur leder till att studsmattan får utstå en konstant tyngd under en längre tid. Även om studsmattan ska kunna klara många kilon så kan dessa slita på fjädrarna och göra studsmattan mindre säker när den ska användas igen.

9. Kan man köpa en studsmatta via nätet?

Att beställa saker och ting via nätet är idag standard för de allra flesta människor. Kläder och elektronik är det vanligaste, men även bokning av tjänster och resor är vanligt förekommande. Under de senaste åren är det dock allt fler som börjar att se fördelarna med att även beställa lite tyngre och otympliga saker online, av den enkla anledning att de kan få dem levererade till dörren.

Att gå i en butik och peka ut en studsmattan är inte svårt. Det knepiga är hur du ska få hem dem. Det finns utan tvekan många fördelar med att handla sin studsmatta online och här berättar vi vad de bästa anledningarna är.

Lägre priser – När du är på jakt efter den bästa studsmattan till det bästa priset är det till internet som du ska vända dig. Orsaken är helt enkelt att nätpriserna är mycket svårslagna om man ska jämföra med en fysisk butik. Nätbutiker har möjlighet att hålla sina kostnader nere genom att de inte behöver betala för så mycket mer än ett lager, där varken full personalstyrka, kassor, informationsdiskar eller butikshyllor behövs.

Större utbud – Det bästa och största utbudet av studsmattor kommer du att hitta på internet. Det går inte att sticka under stol med detta. På internet kommer du bland annat att kunna hitta de lite billigare alternativen från till exempel varuhuskedjor, men du kommer också att kunna hitta riktiga kvalitetsstudsmattor som kan vara mycket knepiga att lägga en hand på i vanliga butiker.

Detta oavsett om du bor i en större stad eller inte. Är du beredd att betala lite extra för din studsmatta och få ett riktigt högkvalitativt alternativ så kommer utbudet helt klart att vara den bästa fördelen.

Leverans till dörren – När du köper en studsmatta i en butik behöver du själv lista ut hur du ska få hem den. Även om den är nedpackad så kommer du att behöva frakta studsmattan och det är långt ifrån säkert att den kommer att komma in i din vanliga bil. Väljer du istället att beställa din studsmatta online är hemleverans till tomtgränsen vanligt förekommande.

På så sätt slipper du försöka hitta en lösning på leveransen på egen hand. Många tror att det är enkelt att frakta en studsmatta, men sanningen ser helt annorlunda ut. Det är till exempelvis inte ovanligt att studsmatta med ram kan väga 100 kg. Ska du frakta själv behöver du alltså ett släp, hjälp med pålastning, transportera studsmattan hem, lasta av den och därefter montera ihop den.

10. Hur länge håller en studsmatta?

Hur länge din studsmatta kommer att hålla beror mycket på hur bra du tar hand om den, men hur mycket du betalar för studsmattan kan också ligga till grund för livslängden. Väljer du de allra billigaste alternativen på marknaden brukar dessa hålla sig hela under loppet av cirka 1-2 år. Väljer du en studsmatta i mellanprisklassen så brukar dessa kunna hålla i cirka 5-6 år och väljer du en dyrare modell kan du räkna med en livslängd på cirka 10 år. Om du planerar att använda dig av studsmattan länge kan det alltså vara värt att investera i en som kostar lite mer. Du kommer trots allt få användning av varenda krona och slipper köpa en ny med jämna mellanrum.

Ska du däremot bara använda en studsmatta under en kortare tid eller är rädd för att ungarna ska tröttna kan en billigare modell vara ett bra val. Här är det dock viktigt att du fortfarande inte väljer en som är så billig att du behöver tumma på kvalitet. Om en studsmatta är dåligt konstruerad finns det risk för att svåra olyckor kan inträffa.

Summering

Med detta sagt är det alltså tydligt att det inte är en enkel uppgift att köpa en studsmatta, åtminstone inte så enkel som man kan tro. Det finns otroligt många saker som du måste ha i åtanke och det räcker inte bara med att tycka en viss modell eller märke är snygg. Här ska du behöva ha koll på storlek, valet av fjädrar, vinterförvaring, inomhus- eller utomhusstudsmatta samt vad du ska använda studsmattan till. Sen kommer även det här med säkerhet att vara ett faktum. Hur ser skyddsnätet ut och finns det någon stege att använda sig av? Är kantskyddet verkligen så bra som de utlovar?

Frågorna är helt klart många. Vi hoppas naturligtvis att vår köpguide och vårt bäst i test ska kunna hjälpa dig att fatta ett riktigt bra beslut i valet av din nya studsmatta. Oavsett om du väljer att köpa den bästa studsmattan på marknaden eller ett lite billigare alternativ kan vårt bäst i test ge dig nästan all information som du kan komma att behöva. Glöm inte bort att även titta närmare på vår sektion för frågor och svar. Här kommer du bland annat att kunna läsa om hur du ska förvara studsmattan under vinterhalvåret och vad du behöver tänka på när du vill förlänga livslängden på din studsmatta. Vill du veta mer om hur du kan använda studsmattan till träning? Ingen fara! Vi ser till att även besvara frågor för den som vill ha studsmattan till ett riktigt bra träningsverktyg.

Skulle det vara så att du inte finner någon av dessa studsmattor tillräckligt bra behöver du inte oroa dig. Marknaden är enorm och det finns mängder med andra studsmattor att välja mellan om du hellre skulle önska det. Se till att du läser på om produkterna innan du väljer och säkerställ att du har utrymmet som studsmattan kräver, oavsett om den ska stå inomhus eller utomhus!

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *