Babyskydd bäst i test 2022 – Hitta bästa babyskyddet här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för jollyroom.se, babyland.se, babyshop.se, babyv.se, storochliten.se, lekia.se, polarnopyret.se, litenleker.se, leksakscity.se, amazon.se, apohem.se, apoteket.se, meds.se.
1. Maxi-Cosi2. Britax3. Isofix-Bas
Maxi-Cosi Cabriofix Babyskydd Babyskydd - Bäst i test 2020Britax Römer Primo Babyskydd med basMaxi-Cosi Pebble Pro I-Size Babyskydd med Isofix bas
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Som förälder försöker du ditt bästa med att se till att din lilla bebis håller sig trygg och säker. Med alla farhågor som finns kan det dock vara svårt att veta vad det är för produkter som man ska använda sig av och i vilket sammanhang. Du barnsäkrar ditt hem, ser till att vagnen har ett fempunktsbälte, men sen då?

I Sverige är det lag på att alla barn ska kunna sitta säkert när de färdas i en bil. För att lyckas med detta behöver du se till att ha ett bra och högkvalitativt babyskydd. I folkmun brukar man vanligtvis använda sig av ord som bilbarnstol, men babyskydd beskriver de mindre stolarna som är specifikt utformade för just bebisar.

Med ett babyskydd kan du känna dig trygg med att din lilla bebis är säker när ni åker bil. Det finns många olika modeller och tillverkare att välja mellan. I vår bäst i test för bästa babyskyddet kommer du att få läsa om dem som vi anser vara bäst i test. Här fokuserar vi i första hand på kvalitet, men vi ser även till att babyskydden kommer i olika prisklasser, för att passa så många som möjligt.

Att välja ut de absolut bästa babyskydden på marknaden är inte så enkelt som man kan tro. Precis som det stora utbudet kan göra det svårt att välja rätt, är utbudet också orsaken till att det är svårt att välja ut de bästa produkterna för en bäst i test. Det finns så många olika aspekter att ha i åtanke och så mycket att tänka på när det kommer till säkerhet. Här är det inte skallror, lekmattor eller kuddar som det handlar om, utan en produkt där kvaliteten kommer att vara avgörande för ditt barns säkerhet om ni är med om en krock i trafiken. Det är således ett mycket stort ansvar som har lagts på våra axlar, men vi är säkra på att vi har valt ut produkter av hög kvalitet och av riktigt bra och hållbara märken.

När man gör en bäst i test är det inte bara design eller märke som vi måste gå efter. Just när det kommer till barnprodukter är märken någon som många lägger en mycket stor vikt vid. Detta är något som man kan se i samband med att föräldrar ska köpa en ny vagn. Här är det märket som ska vara lite extra flashigt, oavsett om vagnen ens passar en eller inte. Det är ju trots allt ett mycket bra andrahandsvärde på vagnar. Med babyskydd ser det inte likadant ut. Trots att det är många som väljer att sälja sina babyskydd när de är urvuxna är det inte lika många som väljer att köpa. Orsaken till detta är helt enkelt för att man ständigt avråds från att köpa säkerhetsprodukter i andra hand. Ett babyskydd kan se 100 % nytt ut, men kan ändå ha varit med om en krock som kan ha skadad babyskyddet på ett sätt som inte syns.

Här nedan har vi listat de babyskydd som vi tycker lever upp till kraven och som naturligtvis följer de säkerhetsstandarder som finns. Vi hoppas naturligtvis att du ska hitta ett babyskydd som passar dig och ditt barn så bra som möjligt. Skulle det mot all förmodan vara så att ingen av våra utvalda produkter lämpar sig behöver du inte känna dig orolig. Det finns mängder med andra modeller och märken att välja mellan och även babyskydd i andra prisklasser. Vi har dock försökt att välja ut prisklasserna med omsorg, så att vi inte bara listar de dyraste babyskydden på marknaden.

Topp 10 bästa babyskydd 2022

1. Maxi-Cosi Cabriofix Babyskydd

Maxi-Cosi Cabriofix BabyskyddMaxi-Cosi är en otroligt populär och välkänd tillverkare av babyskydd. Märket har idag vuxit sig stort tack vare den stora säkerheten, men också de bekväma priserna som produkterna har. Tillverkaren har genom åren sett till att barn i alla åldrar kan åka tryggt och säkert i bilen och med deras Maxi Cosi CabrioFix får du en av de bästa alternativen på marknaden. Detta babyskydd är både smidig och lätt att bära med sig, samtidigt som det är enkelt att montera. Här kan du själv välja om du vill använda dig av bilens bälte eller om du hellre föredrar att köpa till en basenhet som du kan ha i bilen.

Många ser fördelen med att kunna sätta babyskyddet på chassit och på detta vis förvandla babyskyddet till en komplett vagn. Maxi Cosi CabrioFix passar på de allra flesta barnvagnar, men kontrollera alltid adaptern innan du köper. Just den här funktionen underlättar något otroligt i vardagen. Du behöver t. ex. inte oroa dig för att du måste väcka din bebis när ni ska kliva ur bilen och gå in och handla. För att sitt barn ska vara skyddat mot solens starka strålar har man också sett till att utrusta den med en sufflett med ett integrerat solskydd.

Fördelar

• Passar barn 0-13 kilo
• Godkänd och säker
• Sufflett med solskydd
• Kan fästas med bälte eller basenhet
• Lätt att bära

När du ska välja ett babyskydd är det viktigt att du kan använda dig av den länge. Maxi Cosi CabrioFix har en maxvikt på 13 kilo och kan användas från det att ditt barn är helt nyfött. Naturligtvis behöver du ha koll på att ditt barn inte blir för långt för skyddet. Huvudet ska inte sträcka sig över kanten.

Se priset här!

2. Britax Römer Primo Babyskydd med bas

Britax Römer Primo Babyskydd med basBritax är ytterligare en tillverkare som har fått mycket uppmärksamhet hos föräldrar i Sverige. Britax står bakom både vagnar och babyskydd, men även andra baby- och barnrelaterade produkter. Med Britax Primo får du ett babyskydd som är enkelt och lätt, samtidigt som man inte har tummat något på kvaliteten och säkerhet. Genom den robusta och stabila basen kan du snabbt och smidigt sätta i eller ta ur babyskyddet från bilen. Vill du inte använda dig av basen kan du med fördel spänna fast babyskyddet med bilens eget bälte.

Britax Primo kan fästas på Britax Smile 2, vilket då gör den till en ypperlig vagn där ditt barn kan åka tryggt och ergonomiskt. Babyskyddet passar redan från att ni åker hem från förlossningen och till dess att ditt barn uppnår en vikt på 13 kilo eller har blivit för lång för babyskyddet. Här har man fokuserat mycket på att skapa ett babyskydd som inte bara är säker, utan som även är väldigt bekväm. Du kommer bland annat att få ett extra kuddstöd, ett integrerat solskydd i suffletten, men också en vadderad och mjuk stoppning. Britax Primo är utrustad med ett trepunktsbälte som gör det lätt att spänna fast din lilla. Du kan själv justera bältet i tre olika höjer, för att hitta en höjd som passar just ditt barn.

Fördelar

• Fungerar med eller utan bas
• Mjuk och behaglig stoppning för extra komfort
• Har en gungfunktion
• Godkänd enligt ECE R44 Rev 04
• Avtagbart tyg som kan tvättas
• Extra höga sidor

De extra höga sidorna ger ett tryggt och bra sidokrockskydd, något som rekommenderas att du ska välja när du ska köpa ett babyskydd till din bebis. Här hittar du också en unik och annorlunda gungfunktion, som du aktiverar genom att du fäller ner handtaget. Naturligtvis är Britax Primo godkänd enligt ECE R44 Rev 04.

Se priset här!

3. Maxi-Cosi Pebble Pro I-Size Babyskydd med Isofix bas

Maxi-Cosi Pebble Pro I-Size Babyskydd med Isofix basÄr du beredd att lägga ut en hel del pengar på ditt babyskydd ska du kolla in Maxi-Cosi Pebble Pro I-Size Babyskydd med Isofix bas. Det här babyskyddet är framtaget specifikt för att passa mycket små barn och är en trygg och säker produkt som håller en mycket hög kvalitet. Pebble Pro i-Size har en modern och snygg design som passar i de allra flesta bilar och hem, samtidigt som du får den bästa säkerheten på babyskydd. Maxi-Cosi har nämligen utvecklat babyskyddet helt enligt den senaste standarden (R129) och sett till att den har ett minnesskum som finns inbyggt i sidorna.

Väljer du Pebble Pro i-Size får du betala ett rätt högt belopp, det är sant, men du får också väldigt mycket för dina pengar. I samband med köp kommer du bland annat att få med ett baby-hugg-inlägg som ger ett bra och stabilt stöd för de allra minsta och säkerställer att din bebis sitter ergonomiskt. Nackstödet ger support där bebisen behöver och här har du även möjlighet att justera, så att det hamnar precis rätt. Som om detta inte vore nog får du även med en bas med så kallas isofix. Isofix kan användas för att koppla in stolen i bilen, men bilens egna bälte fungerar också bra.

Fördelar

• Tillhörande bas med isofix
• Baby-hugg-inlägg medföljer
• Nackstöd som kan justeras
• Ergonomisk position för bebisen
• Utvecklat enligt senaste standarden
• Avtagbar och tvättbar klädsel

Istället för att benämnas via vikt har man till Pebble Pro i-Size istället valt att sätta en maxlängd. Babyskyddet lämpar sig från det att barnet är nyfött och upp till att barnet har nått en maxlängd på 75 cm. Hur länge ditt barn kommer att kunna använda Pebble Pro i-Size beror alltså på hur fort den lilla växer. På grund av säkerhetsskäl är det viktigt att du inte överskrider den angivna längden.

Se priset här!

4. Doona Babyskydd och Vagn

Doona Babyskydd och VagnVill du ha ett babyskydd som inom loppet av sekunder kan förvandlas till en vagn? Då är Doona Babyskydd och Vagn helt klart ett riktigt bra alternativ för dig. Trots sitt ringa pris är det här faktiskt det absolut första babyskyddet som är ett babyskydd och en vagn i ett. Då talar vi inte bara om den första versionen i Sverige, utan Doona är den första versionen i världen. Det enda som krävs är ett enkelt tryck på en knapp och vips(!) har babyskyddet förvandlats till en vagn. Här får du utan tvekan en produkt som kommer att underlätta i din vardag och som är en bra lösning utanför och i bilen.

De ledord som står bakom Doona är funktion, design och kvalitet och vi kan säga att babyskyddet har allt av just detta. För att säkerställa att ditt barn sitter tryggt har man naturligtvis kontrollerat att babyskyddet uppfyller alla de säkerhetskrav som finns, t. ex. så är det certifierat enligt ECE R 44, EN 1888, EN 12790, men även certifierat av TÜV. Det är viktigt att vara medveten om att detta babyskydd bara kan användas i en bakåtvänd position. Orsaken till detta är på grund av det hjul som finns under babyskyddet och som gör babyskyddet till en vagn. Med Doona slipper du ta upp onödigt utrymme i bagageluckan och har samtidigt en lösning för alla situationer.

Fördelar

• Kan förvandlas till en vagn
• Certifierat enligt ECE R 44, EN 1888 och EN 12790
• Sparar utrymme i bilen och i hemmet
• Lämplig för barn 0-13 kg
• Kan monteras med eller utan bas
• Unik och modern design
• Sufflett med solskydd

Doona väger 7,35 kg, vilket motsvarar den ungefärliga vikten av en lättare sulky. När den är ihopfälld blir den bara 60 x 44 x 66 cm, vilket är både praktiskt och smidigt. Doona kan användas från och med att barnet är nyfött och upp till 13 kg i maxvikt. Som med nästan alla typer av babyskydd kan du även här välja om du vill använda dig av den basen från samma serie eller om du vill fästa babyskyddet med bilbältet. Doona kan mycket väl vara det bästa alternativet för alla föräldrar.

Se priset här!

5. Axkid Modukid Infant Babyskydd med bas

Axkid Modukid Infant Babyskydd med basMed Axkid Modukid Infant Babyskydd kan din lilla bebis åka tryggt i bilen redan från att denne är nyfödd. Babyskyddet ligger i mellanprisklassen och lämpar sig för barn 40-75 cm och med en maxvikt på 13 kg. Är du trött på att bära runt på klumpiga och tunga babyskydd är detta något för dig. Sanningen är nämligen att Axkid Modukid Infant Babyskydd är en av de lättaste produkterna inom babyskydd som finns idag. Tack vare den enkla och snabba 2-stegs installationen kan du montera babyskyddet i bilen på sekunder.

Vill du kunna använda dig av Axkid Modukid Infant Babyskydd som en barnvagn? Inga problem! Idag är det väldigt vanligt att babyskydd har adapters och på så sätt kan fästas i chassit på många barnvagnar. Axkid Modukid Infant Babyskydd är inget undantag och det bästa är att den är kompatibel med de absolut flesta vagnarna, både äldre och nyare modeller. När vi talade om hur lätt den var ska vi naturligtvis inte glömma att informera om att den bara väger 3,7 kilo. Enkelt att sätta in, enkelt att bära ut – med andra ord.

Fördelar

• Färgindikator på Isofix-armarna
• En av de lättaste modellerna på marknaden
• Passar till barn 40-75 cm
• Maxvikt på 13 kilo
• Snabb och enkel 2-stegs installation
• Passar på de allra flesta barnvagnar med adapters
Det är viktigt att ditt barn kan sitta trygg och säker i bilen och därför har man sett till att isofix-armarna har olika justeringslägen. På så sätt kan du känna dig garanterad med att få en bas som är stabil och att installationen blir rätt. På utsidan av armarna kommer du även att kunna hitta en färgindikator som är integrerad. När denna färgindikator lyser kommer du att kunna avgöra om installationen är rätt eller inte. Det kan alltså inte bli smidigare.

Se priset här!

6. Mountain Buggy Protect Babyskydd

Mountain Buggy Protect BabyskyddMountain Buggy Protect Babyskydd är ett mycket populärt och uppskattat babyskydd med en modern design. Babyskyddet kommer i färgerna svart och silver och har ett stilrent och elegant utseende. Nu kanske inte designen är det första man tänker på när man ska köpa ett babyskydd, men ska du använda Mountain Buggy Protect Babyskydd som en vagn kan det kännas mer avgörande. Här får du ett babyskydd som inte bara kommer från en mycket välkänd tillverkare som har produkter som vunnit ett flertal bäst i test tidigare, utan som du kan använda från en mycket liten ålder. Mountain Buggy Protect Babyskydd rekommenderas från att barnet är nyfött och upp till cirka 9 månader, alternativt en maxvikt på 13 kilo.

Tycker du att det är svårt och klurigt att sätta fast babyskyddet med hjälp av bilens eget bälte kan du med fördel köpa till en bältesbas eller en isofix. Detta är naturligtvis en smaksak och du bestämmer själv vad som är det bästa alternativet för just er. Det är inte alla som finner monteringen med bilbälte som något problem, men om man vill påskynda monteringsprocessen kan det vara smart att överväga en bas ändå. Mountain Buggy Protect Babyskydd väger endast 3 kg och är således en av de lättaste alternativen på marknaden. Det höga kanterna med ett tjockt skum (EPS) ser till att sidoskyddet är optimalt.

Fördelar

• Väger endast 3 kilo
• Kan användas upp till 9 månader eller maxvikt på 13 kg
• Godkänd enligt säkerhetsstandarden
• Modern och snygg design
• Fempunktsbälte som förhindrar barn att ta sig ur
• Kan användas med eller utan bältesbas/isofix
Inte alla barn sitter still i babyskyddet. Vissa är mer än nyfikna på att utforska omvärlden när de väl har blivit mer aktiva och motoriska. Därför är det viktigt att du kan känna dig trygg med att ditt barn inte kan ta sig ur på egen hand. Genom att utrusta Mountain Buggy Protect Babyskydd med ett fempunktsbälte kan du vara säker på att ditt barn sitter där det ska. Till mycket små barn finns det även ett uttagbart inlägg.

Se priset här!

7. Beemoo Babyskydd

Beemoo BabyskyddVi lovade att ta med babyskydd i alla olika prisklasser så därför ska vi se till att ge utrymme till ett riktigt bra budgetalternativ. Beemoo Babyskydd kan vara det bästa valet för dig som inte vill lägga ut för mycket pengar, men som samtidigt vill ha ett babyskydd som är säkert. Vi rekommenderar dock att du ändå inte stirrar dig blind på prislappen, utan att du väljer ett babyskydd där du vet att ditt barn kommer vara trygg. Säkerhet är trots allt viktigare än om du sparar in någon krona eller två. Trots det är Beemoo Babyskydd ett bra val för den som har en liten budget eller som vet med sig att babyskyddet inte kommer att användas så ofta.

Beemoo Babyskydd lämpar sig för alla bebisar och barn upp till 13 kg. Även för den mest nyfödda lilla bebisen här babyskyddet en bekväm och säker plats att vila på när det är dags att bege sig ut med bilen. Här får du bland annat en dyna som hjälper bebisen att ligga bekvämt och omstoppad, men du får också stoppade selar och ett mjukt stöd för huvudet. Som förälder kan du dra nytta av det greppvänliga handtaget som finns och suffletten med solskydd säkerställer att ditt barn inte störs eller skadas av starka strålar.

Fördelar

• Trepunktsbälte
• Godkänd enligt ECE R44/04
• Kan monteras med bas, isofix eller med bälte
• Väger endast 2,5 kilo
• Mycket prisvärt alternativ
• Sufflett med solskydd
• Ergonomiskt handtag
Vill du skippa bilbältet och istället fästa Beemoo Babyskydd med hjälp av en basenhet? Inga problem. Även om det inte medföljer i samband med beställning kan du med fördel köpa till en isofix-bas som du kan montera babyskyddet på. Detta underlättar ännu mer för dig och gör det smidigt att lyfta i ur och ur babyskyddet. Klädseln är avtagbar och tvättbar och babyskyddet är godkänd enligt ECE R44/04.

Se priset här!

8. Joie i-Gemm Generation II Babyskydd 

Joie i-Gemm Generation II Babyskydd Joie i-Gemm Generation II Babyskydd är absolut inte en av de lättaste babyskydden på marknaden, men å andra sidan får du ett babyskydd som verkligen är stabil och som kommer att omfamna din lilla bebis för att säkerställa optimal trygghet och komfort. Joie i-Gemm Generation II Babyskydd väger 4,5 kilo och som lämpar sig för barn mellan 40 cm och upp till 85 cm. På så sätt får du ett babyskydd som ger ett bra skydd från dag ett. Eftersom små bebisar har extra känsliga nackar har man sett till att installera ett Tri-Protect nackstöd som tillverkats i tre olika lager. Babyinlägget ger stöd från alla håll och är avtagbart.

Det är viktigt att babyskyddet du väljer passar ditt barn och det är precis det som man tänkt på när man skapade Joie i-Gemm Generation II Babyskydd. Här kommer du nämligen att kunna justera ett flertal olika funktioner och delar för att skapa det bästa alternativet för just dig och din lilla. Du kommer bland annat att kunna justera nackstödet och det fempunktsbälte som stolen är utrustad med, men du kommer också att kunna justera suffletten efter behov. Om du har en barnvagn med adaptrar som fungerar till Maxi-Cosi kommer du inte ha några problem att koppla fast Joie i-Gemm Generation II Babyskydd på chassit för att använda det som en barnvagn.

Fördelar

• Testad och godkänd
• Tri-Protect nackstöd
• Justerbart nackstöd, bälte och sufflett
• Utrustad med fempunktsbälte
• Lämpar sig för barn 40-85 cm
• Kan användas som vagn med Maxi-Cosi adapter
• Hög kvalitet och säkerhet
Joie i-Gemm Generation II Babyskydd är testad och godkänd enligt de säkerhetsstandarder som råder och är på så vis ett mycket bra val. Om du vill underlätta för dig själv kan du köpa med isofix basen som finns tillgänglig från samma tillverkare, eller så fäster du bara stolen med hjälp av bilbältet. Basen ingår inte i samband med köp av babyskyddet, utan är således något som du måste beställa separat.

Se priset här!

9. Cybex Aton 5 Babyskydd

Cybex Aton 5 BabyskyddCybex Aton 5 Babyskydd har vunnit ett flertal bäst i test och därför känner vi att det är ett måste att ha med babyskyddet även här. Älskar du starka och härliga färger kommer du att bli helt förtjust i alla de färgkombinationer som finns att välja mellan. Vad sägs om en som är blå som havet eller varför inte en som är lika lila som en viol? Oavsett vilken färg som du väljer på din Cybex Aton 5 Babyskydd är det en sak som de alla har gemensamt. Det är otroligt säkra, riktigt enkla att använda sig av och förtjänar absolut att ha vunnit sina bäst i test i tidigare recensioner!

Vad är det då som gör Cybex Aton 5 Babyskydd så speciell? Till att börja med kan vi säga att det är en riktigt uppdatering från sin föregångare Aton 2 och här har man satsat på nya och spännande säkerhetsfunktioner som gör produkten optimal för din lilla bebis. Man har bland annat titta på de egenskaper som krävs för att även de allra minsta ska åka tryggt och kanske är det just därför som Cybex Aton 5 Babyskydd har vunnit Red Dot Design Awards och bäst i test enligt Råd och Rön under år 2017. När du väljer ett babyskydd är säkerheten det viktigaste av allt. Cybex Aton 5 Babyskydd är godkänd av bland annat TCS, Autobild och Auto Motor SPort, Stiftung Warentest, ADAC och ÖAMTC.

Fördelar

• Vinnare i bäst i test och vinnare i Red Dot Award
• Många olika justeringsfunktioner
• Anpassar bältet efter nackstödet per automatik
• Sufflett med solskydd på 50
• Används bakåtvänd
• Avtagbar och tvättbar klädsel
För att du ska kunna anpassa babyskyddet efter just ditt barn är det viktigt att det finns justeringsfunktioner. Bara nackstödet kommer du till exempelvis att kunna justera i åtta olika höjder, samtidigt som bältet anpassar sig efter nackstödets position. Du behöver således inte oroa dig för att du ställer in fel, utan babyskyddet löser detta åt dig. Här kan du även justera höjden på sitsen, för att på så sätt minska risken för att ditt barns huvud kommer att falla fram och nacken få onödig påfrestning.

Se priset här!

10. Hauck Babyskydd Comfort Fix

Hauck Babyskydd Comfort FixHauck Babyskydd Comfort Fix är ett praktiskt och mångsidigt babyskydd som du kan använda dig av direkt från födseln. Babyskyddet är bakåtvänt, vilket betyder att din bebis ska åka baklänges. Det här är det mest vanliga när det kommer till mycket små barn. Sanningen är att barn rekommenderas att åka baklänges så länge som möjligt och gärna till dess att barnet är 4-5 år gammal. Hauck Babyskydd Comfort Fix har en maxvikt på 13 kg och lämpar sig därför upp till cirka 2-3 års ålder beroende på ditt barns vikt.

Hauck Babyskydd Comfort Fix är utrustad med ett mycket speciellt memory skum som dessutom är energiabsorberande. Det betyder att ditt barn får ett ordentligt och bra stöd för de allra känsligaste delarna, vilket är bland annat nacke, huvud och axlar. Genom att använda sig av enbart högkvalitativa material som har en andningsförmåga som få behöver din bebis inte heller bli för varm och överhettad, samtidigt som denne är trygg. Trepunktsbältet gör det enkelt för dig att snabbt sätta i eller ta ut ditt barn när babyskyddet ska användas eller när ni är på väg bort från bilen. Med hjälp av Comfort fix isofix bas kan du få en enklare och snabbare montering, men visst fungerar det också bra att använda sig av bilens vanliga trepunktsbälte.

Fördelar

• Passar barn upp till 13 kilo
• Sufflett som är avtagbar
• Justerbart trepunktssele
• Kan tas loss med en hand
• Vikt på 4,3 kilo
• Utrustad med energiabsorberande memory skum
Under varma eller mycket soliga dagar kan det vara jobbigt för din lilla bebis att få solen direkt i ansiktet. Därför har man sett till att Hauck Babyskydd Comfort Fix har en bra och stor sufflett som du själv kan justera efter behov. Suffletten är dessutom avtagbar om det skulle vara så att du behöver tvätta upp den eller inte behöver den. Hauck Babyskydd Comfort Fix ger dig således ett fullt utrustat babyskydd och detta till ett mycket bra pris.

Se priset här!

Köpguide för babyskydd bäst i test

Det finns flera anledningar till varför du bör använda dig av en köpguide innan du ska köpa dig ett babyskydd till din lilla bebis. Med hjälp av en köpguide kan du få svar på många frågor och funderingar, men du får också smarta tips och vägledning inför ditt val av produkt. Vi vet att ju större utbud som finns, desto svårare kan det vara att hitta rätt. Hade det bara funnits två eller tre olika alternativ på marknaden hade valet varit betydligt lättare. Nu ska du istället behöva jämföra hundratals olika typer av babyskydd från diverse tillverkare och det är inte det enklaste.

Det är precis här som vi och vår bäst i test för bästa babyskyddet kommer in i bilden. Vi har rannsakat internet och e-butikerna för att plocka ut de bästa och säkraste alternativen. Till att börja med har vi sett till att jämföra babyskydd från så många olika hemsidor med barnsaker som möjligt, men vi har också letat upp omdömen och recensioner från tidigare (eller nuvarande) användare. På så sätt har vi kunnat presentera produkterna utifrån hemsidornas beskrivningar, samtidigt som vi har fått en uppriktig och mer korrekt bild genom att ta hjälp av tidigare kunder. Här har vi dessutom tittat på priserna på babyskydden, för är det verkligen så att det dyraste babyskyddet är det bästa?

1. Vem är i behov av ett babyskydd?

Den första frågan som vi ska titta närmare på är vem som faktiskt är i behov av ett babyskydd. När du skaffar barn för första gången kommer du med största sannolikhet att leta upp sidor på nätet som listar alla de saker som du behöver ha hemma när ni kommer hem från förlossningen. Listorna är inte alltid helt rättvisa och i många fall listar de alldeles för mycket produkter och tillbehör, saker som du aldrig kommer att få användning för eller lätt kan klara dig utan. Vi ville därför se till att inte bara ge dig de bästa alternativen på bästa babyskyddet, utan även se till att reda ut vem och när du kan komma att behöva ett.

Kort och gott kan man säga att alla människor som väntar en bebis eller precis har fått en bebis kan vara i behov av ett babyskydd. Många tror att babyskyddet bara är nödvändigt om man själv har bil, men så är inte fallet. Babyskyddet kommer du att ha stor användning för även i många andra situationer, men visst är det i grund och botten så att produkten är skapad för att ditt barn ska kunna färdas säkert i bil. Babyskyddet är en form av bilbarnstol som gör att din lilla bebis kan åka tryggt och säkert, till dess att bebisen är större och kan använda sig av en mer klassisk bilbarnstol. Här brukar majoriteten av alla skydd passa alla bilar, men hur du låser fast skyddet kan se mycket olika ut. Vissa babyskydd är utrustade med adaptrar som gör att det blir enklare för dig att koppla in eller koppla ur babyskyddet. I andra fall kanske man använder sig av bilens eget bälte för att låsa fast babyskyddet.

Som tidigare nämnt kommer du att kunna använda dig av babyskyddet vid fler tillfällen än enbart när ni ska ut och åka med bilen. Babyskyddet kommer du t. ex. med fördel att kunna använda tillsammans med din vanliga barnvagn. Huruvida det är möjligt eller inte beror dock på vad det är för märke och modell på babyskyddet och vagnen. Babyskydd som kan användas till barnvagnens chassi ska ha en adapter. På marknaden finns det idag babyskydd som är så kallade 2 i 1. Med det menar man att babyskyddet faktiskt har både ben och hjul som enkelt kan fällas ut, likt en transformers. Babyskyddet är således en mycket bra och viktig investering när det kommer till ditt barns säkerhet. Skulle olyckan vara framme och ni är med om en krock kommer din bebis att sitta mycket tryggare, något du naturligtvis vill sträva efter.

2. Att köpa babyskydd – Så ska du tänka

När du är på jakt efter det bästa babyskyddet finns det en hel del saker som du behöver ha i åtanke. Ett vanligt misstag är att man direkt börjar att fundera på de olika märken och modeller som marknaden erbjuder, men modell och märke kan absolut vänta till ett senare tillfälle. Det du istället ska tänka på först är vilken budget det är som du har. Hur mycket vill du att babyskyddet ska kosta och hur mycket är du beredd att betala för det? För du kan önska hur mycket du vill att babyskyddet ska vara extremt högkvalitativt och kosta flera tusen, men om din budget inte kan hantera detta finns det ingen anledning för dig att titta efter så dyra alternativ. Idag kan du hitta riktigt bra och alldeles utmärkta babyskydd till priser som inte uppnår tusentals kronor. Dock är det viktigt att vara införstådd med att som allt, så får du vad du betalar för. Ett billigt babyskydd är sällan lika säkert som ett dyrt och det kan också brista i när det kommer till bekvämlighet för bebisen och bekväma funktioner för dig som förälder.

Oavsett om du vill ha en dyr eller billig modell är hundralappar som minst något som du måste räkna med. Vill du därefter välja de riktigt bra och bästa babyskydden måste du se till att det är tusenlappar som du lägger ut. Det kan kännas trist att lägga ut så mycket för en produkt som snart kommer behöva bytas ut, men sanningen är att ditt barns säkerhet ska alltid komma i första rummet.

När budgeten är satt och du har hittat en prisnivå som du känner dig bekväm med är det dags att gå vidare för att titta på de olika funktionerna som ett babyskydd kan ha. Här behöver du även se till att du har koll på vad du får med i samband med köp, alltså hur mycket du får ut av dina pengar. Det är till exempelvis inte ovanligt att majoriteten av de bästa babyskydden är utrustade med en mindre dyna för spädbarn. Denna dyna lämpar sig utmärkt när din bebis är mycket liten och kan enkelt plockas ut när barnet har blivit lite större och därmed är i behov av mer utrymme. När det kommer till bekvämlighet för barnet är det dock inte bara de allra minsta som ska ha det behagligt med en spädbarnsdyna, utan här ska bekvämlighet vara i fokus oavsett ålder. Majoriteten av de babyskydd som du kan hitta på marknaden är extra vadderade vid huvud och axel och har ett tryggt och bra nackstöd. Glöm inte bort att även säkerställa så att bältet är av hög kvalitet och att det är enkelt och smidigt att använda sig av. Det är trots allt bältet som kommer att vara huvudfunktionen som är avgörande för om din bebis sitter tryggt eller inte.

Även för dig som förälder så gäller det att du väljer ett babyskydd som är bekvämt att använda sig av. Det bästa babyskyddet är ett babyskydd där både du och bebis får ut det absolut mesta av produkten. Du kommer med största sannolikhet att vilja använda dig av babyskyddet vid många olika tillfällen och därför behöver du också utgå från dina behov när du letar runt. Ett exempel kan vara att titta på hur handtaget på babyskyddet ser ut. Om du kommer att bära runt på babyskyddet mycket är det viktigt att du väljer ett handtag som har en ergonomisk funktion. Det kan t.ex. handla om att handtaget är utformat på ett speciellt sätt, men det kan också handla om att du kan bära babyskyddet på olika vis.

Om du vill kunna använda dig av babyskyddet som en del av barnvagnen är det mycket viktigt att du säkerställer att det finns adaptrar innan du köper. På så sätt kan du enkelt klicka i och klicka av babyskyddet från vagnen och detta gör det också smidigare när ni ska gå från bil till vagn, till exempelvis om ni är ute och handlar. Det här är en funktion som har tillkommit på senare år och som har blivit otroligt uppskattad och populär. Dock är det inte säkert att det babyskydd som du väljer kommer att ha adaptrar som passar just den vagnmodell ni använder. Se därför alltid till att du testar babyskyddet i chassit innan du tar med det hem.

OBS! Vi rekommenderar att du alltid väljer ett babyskydd som har en isofix-bas. Detta är en indikering på att babyskyddet är tillverkad på ett säkert sätt och att den är noga kontrollerad.

3. Välj ett skydd som passar din vagn

Ovan diskuterade vi om fördelarna med att ha ett babyskydd som passar till den vagn som du använder dig av och nu ska vi dyka lite djupare in på ämnet. Om du har möjlighet att hitta ett babyskydd som lämpar sig med din vagn har du också gjort det bästa valet. Vardagen tillsammans med din lilla bebis kommer helt klart att bli betydligt enklare. I vår bäst i test för bästa babyskyddet har vi sett till att ta med babyskydd med adapters som passar så många olika vagnar som möjligt. Dock vill vi ändå se till att påpeka om vikten att du faktiskt testar babyskyddet med din vagn innan du betalar för det.

Du som förälder har således väldigt mycket att vinna på att hitta ett babyskydd som passar med din vagn. Du kommer ändå att behöva båda produkterna, så varför inte se till att kombinera de på bästa sätt? Det kanske största vinsten är att du får mycket mer utrymme i din bagagelucka och att din bebis får en mer ergonomisk position.

Hur går man då tillväga för att se om babyskyddet passar? Det första du ska börja med är att titta efter de adaptrar som vi har talat om tidigare. Dessa brukar finnas på varsin sida av babyskyddet och ska användas för att kunna klicka fast det i chassit. Utan adapter kommer du inte att kunna få babyskyddet på plats på ett säkert och tryggt sätt. Även om det är bra och nödvändigt att adaptrar finns så är detta inte allt och inte heller tillräckligt. Kombinationen av vagnen och babyskyddet som du har måste också se till att vara godkänt. Här är det standarden EN1888 som gäller och det betyder att du får en vagn och ett babyskydd som lever upp till alla krav gällande hållbarhet, styrka och stabilitet.

Väljer du att köpa det bästa babyskyddet i en fysisk butik kommer du i många fall att kunna hitta listor som vägleder dig i valet av babyskydd. Listorna beskriver vilka produkter och märken det är som går ihop med varandra. Skulle det vara så att du inte hittar en lista kan du med fördel be om hjälp från personalen. Detta kan du i och för sig göra på internet också. E-butikerna är idag så pass utvecklade att de kan liknas med vilken fysisk butik som helst.

4. Att köpa babyskydd begagnat – är det möjligt?

Det går inte att sticka under stol med att andrahandsmarknaden för barnprodukter är stor, jättestor och kanske till och med överdrivet stor. Det är dock till alla föräldrars fördel. På loppmarknader och second hand butiker kan du hitta mängder med riktigt bra produkter som du kan använda till ditt lilla barn. Här finns allt från leksaker till kläder, barnvagnar och gåstolar. Inte nog med att du gör din plånbok en stor tjänst, så ser du även till att göra skillnad för miljön. Att handla babyprodukter begagnat är alltså ett riktigt bra alternativ, men hur ska man tänka när det kommer till babyskydd?

En bra grundregel att använda sig av är att man aldrig ska köpa säkerhetsprodukter begagnat. Med det menar vi att du till exempelvis aldrig ska köpa hjälmar second hand, men inte heller babyskydd eller bilbarnstolar. En bälteskudde är dock en helt annan sak, eftersom denne enbart är till att för att ditt barn ska kunna komma högre upp och kunna använda sig av det vanliga bältet på ett optimalt och på bästa sätt. När det kommer till babyskydd är det en helt annan sak. Du kan hitta det bästa babyskyddet begagnat, men du kan aldrig vara säker på att det faktiskt är tryggt.

Orsaken till detta är helt enkelt för att du aldrig kan vara säker på att babyskyddet har hanterats varsamt och att det inte har varit med i en krock. När även det bästa babyskyddet utsätts för hård hantering eller krockar kan det uppstå skador som inte alltid är synliga. Det kan vara så att det har blivit en skada i babyskyddet som du inte kan känna eller se med blotta ögat och detta kan vara avgörande för om ditt barn är säker i bilen eller inte. Detsamma gäller för den som ska köpa en hjälm, t.ex. en cykelhjälm eller en ridhjälm till sitt barn. Även här kan det finnas skador som inte går att se, men vid en eventuell smäll kan hjälmen ge vika och i vissa fall göra mer skada än att ens skydda lite grann.

Skulle det vara så att du ändå väljer att använda dig av ett babyskydd som är begagnat så se till att du införskaffar ett från en person som du känner bra och som du litar på. Det kan till exempelvis vara så att du har ett syskon vars barn har vuxit ur sitt. Även här finns det dock saker som du behöver ha i åtanke för att du ska få det bästa babyskyddet för din bebis. Bland annat gäller det fortfarande att produkten ska vara säkerhetsklassad, men du måste också titta på hur gammal babyskyddet är. Babyskydd har nämligen ett utgångsdatum och har de uppnått dessa behöver de kasseras, inte säljas vidare. Kom ihåg att är det ett äldre babyskydd finns det risk för att modellen i fråga inte lever upp till de standarder som finns idag.

5. Är babyskyddet något som alla föräldrar måste ha?

Det finns ingen som kan säga att du måste ha en viss barn- eller babyprodukt. Som tidigare nämnt kommer diverse barnsidor på nätet att rekommendera det ena efter det andra, men huruvida du väljer att göra ett inköp av produkten i fråga är helt upp till dig själv. Det finns således inget krav på att du måste ha ett babyskydd, på samma sätt som det inte finns något krav på att du måste ha en barnvagn, en spjälsäng eller ett komplett skötbord i hemmet. Idag är det inte helt ovanligt att man faktiskt inte har eller använder sig av en bil och då kan babyskyddet kännas som en utgift som är helt onödig. För att kunna ta din bebis från förlossningen och hem är inte heller en tillräckligt stor grund för att du ska köpa det bästa babyskyddet för flera tusentals kronor.

Skulle det vara så att du inte har någon bil eller inte använder dig av bilen är det helt onödigt för dig att lägga pengarna på ett babyskydd. Du kan således se på babyskyddet på samma sätt som alla andra babyprodukter som finns därute. Om du inte vill flaskmata ditt barn är det onödigt att köpa en nappflaska. Vill du inte att bebisen ska använda napp är det onödigt att köpa en napp. Ja, vi kan helt enkelt fortsätta i en evighet, men är säkra på att du förstår poängen.

Ibland kan det dock uppstå situationer där man verkligen är i behov av ett babyskydd och vad ska man då göra om man inte har köpt något? Här är det viktigt att vara medveten om att du i många fall kan hyra eller låna ett babyskydd om det verkligen skulle behövas. Skulle det till exempelvis vara så att du är i behov av att hyra en bil från en mack vid ett enstaka tillfälle så kan du även här se till att få ett babyskydd i bilen, redo och klar att användas. Detsamma gäller om du vill hyra bil när du befinner dig utomlands på semester. Det är många som bestämmer sig för att upptäcka landet med bil och då är ett babyskydd nödvändigt. Se bara till att du använder dig av en trygg och säker biluthyrare och att babyskyddet har den säkerhetsstandard som gäller.

I många fall kommer de produkter som man köper till sitt barn aldrig till användning. Kanske införskaffar man sig sådant som man har hört att man borde ha, men som man egentligen inte ser så stor användning för. Är du osäker på om du kommer att ha nytta av ett babyskydd eller inte kan du med fördel vända dig till någon person i din närhet för att höra hur denne tycker. Du kan även passa på att frågan någon annan förälder på BVC eller diskutera i föräldraforum på nätet.

6. Babyskyddets livslängd

En vanlig fundering när man köper ett babyskydd är hur länge man kommer att kunna använda sig av det. När det kommer till ålder brukar babyskyddet vanligtvis användas från och med att barnet är nyfött och upp till cirka 9-10 månaders ålder. Därefter brukar man gå över till den mer klassiska bilbarnstolen. Det är dock inte främst åldern på barnet som vi tänker på här, utan hur länge du faktiskt kan använda dig av produkten innan den inte längre anses som säker. Alla saker och ting, oavsett vad det är, har ett utgångsdatum. Ett datum då de börjar åldras, där materialet blir skört eller som när det kommer till mat, blir dåliga.

Man brukar säga att en bilbarnstol kan du använda så länge som upp till 10 år och det är just därför som många väljer att sälja bilbarnstolarna vidare när barnet har vuxit ur dessa. När barnet är tillräckligt stort brukar man gå från en bilbarnstol till en bälteskudde istället. När det kommer till babyskydd brukar dock livslängden vara kortare och det är rekommenderat att byta och kassera det gamla efter 5-7 år. Orsaken till varför livslängden är kortare för babyskydd beror inte på materialet som används. I de flesta fall använder sig tillverkarna av precis samma material till alla olika typer av babyskydd och bilstolar. Det som däremot är skillnaden är att ett babyskydd i de flesta fall plockas ut och in betydligt mer än de större bilbarnstolarna. Du kanske plockar ut babyskyddet för att också använda det som en vagn och då blir det naturligtvis slitage mycket snabbare. Om du väljer det bästa babyskyddet på marknaden kan du räkna med att kvaliteten är högre än om du väljer en billigare variant. Detta är dock ingen grund för att behålla babyskyddet längre än rekommenderat.

Det vanligaste är att bilbarnstolen monteras med hjälp av bilens egna bälte, men det är också minst lika vanligt att det finns en basenhet under babyskyddet som har ett stödben som du sätter i bilgolvet. Basenheten kopplas även denna på med hjälp av bilens bälte eller med så kallad isofix. När du funderar på att byta ut babyskyddet är det viktigt att du inte glömmer bort basenheten. Även denna kan bli gammal och skör när materialet utsätts för värme, kyla eller sol. Man brukar säga att basenheten har samma livslängd som själva babyskyddet. Det betyder att du, i samband med att du kasserar babyskyddet, också ska byta ut basenheten.

Vanliga frågor kring babyskydd bäst i test

Att ha många frågor och funderingar innan valet av bästa babyskydd är vanligt förekommande. Som förälder vill man vara säker på att man väljer det bästa babyskyddet för sin lilla, men även det bästa babyskyddet för sig själv. Den stora marknaden och utbudet av produkter har gjort att det finns ett hav av olika alternativ att välja mellan. Här nedan kommer vi att besvara de vanligaste frågorna och funderingarna. Med hjälp av vårt bäst i test, vår köpguide för bästa babyskyddet och får sektion för frågor och svar kommer det att bli betydligt enklare för dig att göra ett bra och tryggt val.

1. Hur ska babyskyddet monteras?

Hur just ditt babyskydd ska monteras i bilen är svårt att säga, eftersom det finns ett flertal olika alternativ. Det vanligaste är att du använder dig av en basenhet som du kan klicka i och klicka ur babyskyddet från. Ett annat alternativ är att du använder dig av bilens bälte för att säkerställa att babyskyddet sitter tryggt och säkert på plats. På majoriteten av alla babyskydd kommer du att få med instruktioner om hur du ska gå tillväga. Instruktionerna kan komma som en bilaga i samband med köp, men de kan också vara klistrade på babyskyddet. Det sistnämnda gör att du kommer kunna komma ihåg hur du ska fästa babyskyddet, utan att behöva ha med din instruktionerna vart du än går. Fördelen med att använda sig av en bas är att du kan känna dig tryggare med att babyskyddet verkligen sitter säkert på plats. Även om bälte är ett bra och välanvänt alternativ finns det risk för att du fäster det fel. Ett felsatt bilbälte gör att babyskyddet inte är förankrat lite ordentligt och det kan också bli svårare för dig att ta ur och sätts in babyskyddet igen.

Det bästa du kan göra är att välja en basenhet med isofix. Detta minimerar risken för att du ska fästa basen fel. Isofix gör att du bara kan klicka i basen i bilbältes eget ”lås”. Snabbt, säkert och tryggt!

2. Hur kan man vara säker på att bältet håller babyskyddet på plats?

Tycker du att det är svårt att få bältet att hålla babyskyddet på plats ordentligt? Är det kanske så att en del av bältet är lite lösare på ett ställe? Då behöver du göra om processen igen. Det är mycket viktigt att bältet som håller babyskyddet på plats är helt åtdraget och därför ska det heller inte finnas några lösa delar av bältet. Här är det också mycket viktigt att du känner dig för hur stabilt babyskyddet faktiskt ligger i sätet om du trycker eller ruckar på den. Att det rör sig lite grann är ingenting som du behöver oroa dig över. Det kommer att ske oavsett om du köper det bästa babyskyddet på marknaden som kostar flera tusen, eller om du väljer ett billigare alternativ. Dock bör du se till att babyskyddet inte rör på sig alldeles för mycket. Det ska inte vara löst och kunna glida omkring.

3. Är isofix ett krav på en basenhet?

Bara för att du har isofix i din bil är detta inget krav på att du måste använda dig av en basenhet. Många väljer dock att ändå införskaffa sig en bas, just eftersom det är mycket enklare och lättare i vardagen. Om du använder dig av en bas behöver du heller inte oroa dig för att du skulle ha installerat babyskyddet fel. Det kan vara knepigt att få bilens bälte att gå runt på det sätt som krävs för att den ska vara stadig. Frågar du oss skulle vi helt klart rekommendera att du använder dig av en basenhet.

Ett stort plus med de basenheter som finns idag är att du i många fall kan fortsätta använda dig av dem, även när det är dags att lämna babyskyddet bakom dig och gå vidare till en bilbarnstol. Detta är främst vanligt hos de nyare modellerna och gör så att du kan spara in en hel del pengar. Det är dock viktigt att du få väljer en bilbarnstol som faktiskt passar med den bas som du redan har. Ta med dig basen till butiken för att testa dig fram eller skriv upp vilket märke och vilken modell det är. På så sätt kan butikspersonalen hjälpa dig.

4. Vilket är det bästa babyskyddet?

Det är mycket svårt att på rak arm säga vilket babyskydd som är det absolut bästa. Varje babyskydd som är tryggt och säkert har genomgått olika krocktester och i dessa har de också presterat individuellt. Med det menar vi att svaret kan variera kraftigt beroende på vad det är för krock som man har testat babyskydden med. Ett babyskydd kan vara bäst om det krockas från sidan och ett annat kan vara bäst om det krockas framifrån eller bakifrån.

Om du vill vara säker på att du har ett så optimalt babyskydd som möjligt för din bebis kan det vara en god idé att investera i ett babyskydd som har ett sidokollisionsskydd. Dessa babyskydd brukar anses vara de bästa och mest säkra alternativen. Kom ihåg att du aldrig får sätta babyskyddet på en passagerarplats där det finns en krockkudde som utlöser sig framåt. Skulle det däremot finnas krockkuddar från sidorna så är dessa ingen fara och inget som du behöver avaktivera eller ta hänsyn till.

5. Hur vet man när det är dags att byta?

Som förälder kan det vara svårt att veta när det är dags att byta ut babyskyddet, men kort och gott kan man säga att det finns två saker som du ska vara extra uppmärksam på. Till att börja med behöver du se till att ditt barns huvud inom kommer utanför babyskyddets kant. Små barn växer väldigt snabbt och det tar sällan lång tid innan man är där. Sen är det naturligtvis även så att vissa bebisar helt enkelt är mycket längre än andra. Är det så att din bebis är lång kan det vara en god idé att investera i ett större babyskydd redan från start. Som tidigare nämnt kostar babyskydd ändå en hel del pengar och det är viktigt att du kan använda dig av det så länge som det bara går. Att köpa ett babyskydd som passar precis är därför sällan en god idé.

Utöver längden på din bebis behöver du även ha koll på vikten. Babyskydden har en maxvikt som du inte ska överskrida om du vill vara säker på att din bebis sitter tryggt i bilen. Precis som när det kommer till längd kan barn vara olika stora och därmed väga mer eller mindre. När barnet är mycket litet går man dock till BVC med väldigt jämna mellanrum. Det ger dig en möjlighet att ständigt ha koll på barnets vikt. Även här kan det vara bra om du väljer ett babyskydd som har en så hög maxvikt som möjligt. När bebisen är nyfödd kan det vara svårt att avgöra hur vikt och längd kommer att se ut om tre eller fem månader. Ju mer utrymme det finns att växa, desto längre kommer du också kunna använda dig av den.

Utöver dessa två saker finns det faktiskt ytterligare ett sätt att se om babyskyddet är för litet och om det är dags att gå över till en bilbarnstol. Det är genom att titta på babyskyddets sele. Om selen hamnar så långt ner att den går nedanför barnets axlar och upp över dessa är det också hög tid att ställa undan babyskyddet och införskaffa dig en bilbarnstol.

6. Ska man välja ett trepunktsbälte eller ett fempunktsbälte? 

Ja, vad är det för typ av bälte som är det bästa alternativet egentligen? I många barntidningar och föräldramagasin på nätet kan man höra experterna prisa fempunktsbältet till max, men betyder det att ett trepunktsbälte är ett sämre alternativ? I många fall kan det vara så att en typ av produkt får lite extra uppmärksamhet, kanske för att det är något nytt och innovativt. Det betyder dock inte att andra modeller är dåliga eller bör undvikas.

Om vi nu ska besvara frågan så är ett fempunktsbälte inte bättre än ett trepunktsbälte, och vise versa. Sanningen är att båda typerna av bälten är precis lika bra och säkra att använda sig av. Sanningen är att ett trepunktsbälte faktiskt kan komma med lite fler fördelar. Ett exempel på detta är att du slipper traggla och försöka få igenom de små armarna genom selen. Det enda du behöver göra är att lägga axelbanden över bebisen och sen knäppa med spännet vid magen. Vid ett trepunktsbälte finns det två axelband, ett på vardera sidor, och ett band mellan barnens ben.

Ett fempunktsbälte är dock ett mycket bättre alternativ när det kommer till större barn. Alla föräldrar som har ett aktivt barn vet att barnen med fördel kan ta sig ur vilka säkerhetsanordningar som helst. När det kommer till säkerhet i bilen är det extra viktigt att ditt barn inte kan ta sig ur och därför lämpar sig fempunktsbältet bättre för barn som är lite större och som gärna vill kränga sig loss tills de lyckas, men skillnad om att de faktiskt inte kommer att lyckas alls. Det är trots det som är vitsen med ett bälte.

Oavsett om du har ett trepunktsbälte eller ett fempunktsbälte är det mycket viktigt att bältet alltid sitter så nära barnets kropp som möjligt. Därför vill vi rekommendera att du drar åt bältet ordentligt. Ditt barn ska inte ha svårigheter att andas, naturligtvis, men bältet ska sitta så nära som det går utan att skada. Om bältet är löst någonstans kommer det inte att kunna skydda ditt barn på det bästa och mest optimala sättet. Detta är något som är extra viktigt att tänka på när det är vinter och ditt barn har på sig ytterkläder, men mer om detta nedan.

7. Kan bebisen ha vinterkläder i babyskyddet?

Vi hoppar in på att besvara frågan om vinterkläder och babyskydd på en gång. I Sverige lever vi trots allt med vintersäsongen under nästan halva året och det betyder att man också kommer att klä sig därefter. Ett vanligt misstag som många gör är att man sätter ner bebisen i babyskyddet med full vinteroutfit, t. ex. overall eller vinterjacka och tjocka byxor. Vi förstår att bilen kan vara mycket kall och ruggig när ni sätter er, men observera att tjocka kläder faktiskt minskar tryggheten om ni skulle råka vara med om en krock. Orsaken till detta är helt enkelt för att du inte kommer att kunna dra åt bältet tillräckligt mycket och så att de sitter så nära barnets kropp som möjligt. Det är helt enkelt för mycket kläder och saker i vägen.

Det bästa är om du har möjlighet att värma upp bilen innan ni ska sätta er och att du tar av bebisen vinterkläderna innan du sätter ner bebisen i babyskyddet. Blir det knepigt eller är väldigt kallt i bilen ändå kan du med fördel använda dig av kläder i fleece istället. Fleece är ett mycket värmande material och här kan du även täcka över bebis med en filt. Observera att filten då ska läggas ovanpå bältet och att du inte ska spänna fast bebisen tillsammans med filten.

Ha gärna inte på overall eller tjocka vinterjackor då det minskar säkerheten vid en krock. Du kan med tjocka kläder på barnet inte dra åt bältet tillräckligt för att ge ett fullgott skydd. Tänk därför på att ha tunnare kläder så som en fleece och lägg istället på en filt utanpå bältet om det behövs. Oavsett om ditt barn åker framlänges eller baklänges är vinterkläder något som du bör undvika under bilturen.

8. Är det någon skillnad mellan billiga och dyra babyskydd?

Den ständiga frågan ska besvaras. Är det någon skillnad på ett dyrt och på ett billigt babyskydd? Vi skulle kunna prata på i en evighet om de olika modeller, märken och prisklasser som finns, men överlag kan man säga att de dyrare alternativen brukar vara betydligt bättre och säkrare. En stor anledning till att vi säger detta är för att både stoppning och klädsel brukar ha en betydligt högre kvalitet och det resulterar också i att produkten har en längre hållbarhet. Solskydden som finns på babyskyddet brukar även dessa vara mycket bättre och starkare, samtidigt som säkerhetsfunktioner som justering av bälte går smidigare. Det är inte helt ovanligt att du kommer att kunna justera bebisens bälte med hjälp av bara en hand som exempel.

Att välja det billigaste babyskyddet som du kan hitta kan låta väldigt lockande. Med allt som ska köpas in till bebisen kan det kännas jobbigt att även lägga ut stora pengar på babyskydd, men vi rekommenderar verkligen att du inte köper det billigaste alternativen ändå. Orsaken till detta är helt enkelt för att de bara står pall för de mest enkla och grundläggande krocktesterna som har utförts på produkten, men tyvärr hjälper de inte för mycket mer än så. Man kan aldrig förutse hur en krock kommer att gå till, när den ska inträffa och från vilket håll. Att babyskyddet då bara testats mot grundarna är inte ett optimalt skydd för din bebis.

De dyrare babyskydden brukar ha bättre stoppning och klädseln brukar hålla bättre. Även solskydden brukar vara bättre. Det är även enklare att byta höjd på selen, ofta med bara en hand. De absolut billigaste babyskydden rekommenderar vi inte. Detta då de klarar de grundläggande krocktesterna men inte mycket mer än så.

9. Vi ska åka en två timmars resa. Klarar bebisen det?

Även om det är fysiskt möjligt för din bebis att klara av att sitta i babyskyddet under en så lång tid är det inte rekommenderat att du tillåter detta, åtminstone inte utan en paus. Det är självklart som ni ska kunna åka iväg en längre bit hemifrån för att hälsa på en kompis, se nya saker eller kanske för att åka på semester. Det man däremot rekommenderar är att bebisen får sitta i max 30 minuter och upp till 60 minuter innan det är dags för en bensträckare. Även om ditt barn ännu inte kan gå kan barnet behöva sträcka ut sina ben, röra armarna på ett annat sätt och ändra position på ryggen. Vi är tyvärr inge experter på barn och har heller ingen kunskap på samma sätt som en läkare eller utbildad sköterska. Är du osäker på vad som gäller rekommenderar vi därför att du vänder dig till din barnmorska för att få råd och vägledning. Vår bäst i test är till för att hjälpa dig att hitta det bästa babyskyddet, men mer hälsorelaterade frågor är det bättre att du tar med en utbildad person.

10. Måste babyskyddet vara placerat i baksätet?

Har du märkt att majoriteten av alla föräldrar sätter sina babyskydd i baksätet? Kanske har du börjat fundera på om det finns någon lag som säger att babyskyddet måste vara i bak, men hur kommer det sig då att grannen har bebisen i fram? Funderingarna över babyskydd är helt klart många och en vanlig är att vilja feta om det har någon betydelse om barnet sitter i framsätet eller i baksätet.

Det snabbaste och enklaste svaret på frågan är nej. Du kan själv välja om du vill att babyskyddet ska vara i framsätet eller i baksätet. Oavsett vart du sätter den är det dock mycket viktigt att bebisen alltid åker bakåtvänd. Det betyder att du inte får sätta bebisen så att den tittar framåt och i samma färdriktning som du. Kommer du att åka själv tillsammans med ditt barn mycket är det en god idé att ha bebisen i framsätet. Då har du möjlighet att hålla koll på vad som händer och behöver inte släppa blicken från vägen för att titta bak i baksätet med jämna mellanrum. Skulle det vara så att ni istället är ute tillsammans med familjen och det finns en annan vuxen med är baksätet det säkraste alternativet. Det är dock viktigt att du inte lämnar över ansvaret över bebisen till ett annat barn, t. ex. ett större syskon som också sitter i bak. Ha bebisen där du kan se denne enkelt.

OBS! Om du ska ha bebisen i framsätet får du under inga omständigheter glömma att koppla bort airbagen som befinner sig på passagerarplatsen. Det finns en stor och mycket allvarlig skaderisk om denne skulle utlösas.

11. Hur ska man ha handtaget placerat?

Till synes kanske handtaget på babyskyddet bara ser ut som något som hjälper dig att kunna bära babyskyddet från en plats till en annan. Handtaget är naturligtvis också till för detta, men det fungerar också som en riktigt bra stötbåge om det skulle vara så att ni råkar ut för en krock när ni är ute också åker med bilen. Placeringen av handtaget kan se väldigt olika ut och olika tillverkare rekommenderar annorlunda. Det bästa är därför att alltid läsa på instruktionerna som medföljer i samband med ditt köp. På så sätt kan du vara säker på att du placerar handtaget på ett sätt som är bra och lämpligt för just det babyskydd som du har.

Det vanligaste är dock att handtaget ska vara ställt helt rakt upp. Det är genom att placera handtaget på detta sätt som du också får det extra skyddet vid en kollision. Återigen rekommenderar vi dock dig att läsa vad som gäller för produkten i fråga, eftersom rekommendationerna kan se väldigt olika ut.

12. Kan man tvätta ett babyskydd?

Något som många nyblivna föräldrar snabbt blir varse om är bebisar smutsar ner, både sig själva och sin omgivning och väldigt mycket. Det är något som man snabbt kommer att se på bebisens kläder, filtar eller till exempelvis på vagnen. Ibland kan det kännas som att det räcker att bebisen tittar på en sak eller ett tyg för att det ska bli smutsigt. Av denna anledning kan det vara vanligt att vilja ta reda på om man kan tvätta ett babyskydd eller inte. Trots allt kommer det att vara en hel del saker som kan orsaka fläckar på babyskyddet. Inte minst om du har en bebis som kräks väldigt mycket.

I många fall är babyskydden tillverkade på ett sådant sätt att du enkelt kan ta bort det översta tyget för att tvätta detta i tvättmaskinen. På så sätt kan du se till att babyskyddet håller sig rent och fräscht och att det inte börjar bli några bakterieansamlingar som kan vara skadliga för ditt barns hälsa. Ett rent babyskydd ligger också till grund för att produkten ska hålla mycket längre. Om du ser efter och underhåller ditt babyskydd som du ska kommer du att få ut mer av dina pengar, just för att du också kan använda det mycket längre.

För att tyget inte ska gå sönder i tvätten och för att det inte ska krympa är det viktigt att du alltid följer tvättråden. Tvättråden ska i sådana fall finnas på insidan av tyget. Om det inte finns några tvättråd är det alltid bäst att tvätta tyget i ljummet vatten och för hand, t. ex. i badkaret eller i en hink. På så sätt minimerar du risken för att förstöra tyget.

OBS! Det är inte alla babyskydd som du kommer att ha möjlighet att ta bort klädseln på. Alla tillverkare skapar sina babyskydd annorlunda och det betyder att tvättråden och underhållet kan variera väldigt kraftigt. I vissa fall kan det vara så att du endast kan torka av babyskyddet med en fuktig trasa. Vet du med dig att ditt barn kräks ofta kan det vara en god idé att säkerställa att du kan tvätta tyget i maskinen innan du gör ditt val.

13. Ska man beställa online eller köpa i butik?

Huruvida du vill beställa ditt babyskydd online eller besöka en fysisk butik är upp till dig själv att avgöra. Många föredrar att köpa via nätet, just eftersom utbudet är större och priserna oftast är mer bekväma. På internet kommer du att kunna hitta all information som du behöver om produkten och du kan också hitta rabattkoder och erbjuden som sänker priserna ännu mer.

För att du ska lyckas med ditt online köp är det dock viktigt att du vet vad de är du letar efter och vad du behöver. I annat fall kan det vara bättre att få hjälp av utbildad personal, för att välja ett som verkligen stämmer in på alla de behov och önskemål som du har. Att besöka en butik är också ett mycket bra alternativ om det är så att du vill kunna använda dig av babyskyddet som en vagn, men är tveksam om adaptern kommer att kunna kombineras. Idag kan du använda de allra babyskydd till de flesta chassit, men variationer kan förekomma och det är inte roligt att köpa fel.

Det bästa är alltid att kombinera om du har möjlighet. Med det menar vi att du kan prova ut babyskyddet i en fysisk butik och därefter gå hem för att beställa det över nätet. På så sätt har du möjlighet att få det bästa av båda världar. När du väljer ut ditt babyskydd i butiken kan du med fördel skriva upp eller ta bild med mobilen på babyskyddets namn och modell. Det är inte ovanligt att en tillverkare kan ha flera versioner av en och samma och då kan det vara svårt att komma ihåg vilken version du testade ut.

Summering

Vi har nu kommit till slutet av vår bäst i test för bästa babyskyddet och vi hoppas att du får fått med dig tillräckligt mycket information för att kunna göra ett bra val när du ska köpa babyskydd. Vi vet att det finns otroligt många saker att ha i huvudet på en och samma gång och det är lätt att man glömmer bort en hel del när man väl står där i butiken och ska välja ett babyskydd. Ett alternativ kan vara att titta på internet först och läsa på om de olika produkterna. Du kan med fördel använda dig av vår bäst i test om det är någon av dessa babyskydd som faller dig i smaken, annars kan du alltid vända dig till produktbeskrivningarna och de omdömen som brukar finnas på e-butikernas hemsida.

Oavsett om du väljer en svart eller grön, en stor eller liten, billig eller dyr så är det säkerheten som alltid ska stå i fokus. I många fall går säkerhet och ett högre pris rätt bra hand i hand, men det betyder inte att de billigare babyskydden är dåliga eller inte kommer att skydda ditt barn. Dock kan det vara viktigt att ändå ta sig en funderare på vad det är för modell som man väljer. Många gör misstaget att gå efter vikt. Ju tyngre babyskyddet är, desto stabilare är det. Så är inte alltid fallet. Idag finns det mängder med babyskydd som håller den bästa säkerheten och som samtidigt inte väger mer än några mjölkpaket.

Med hjälp av vår bäst i test, vår köpguide och våra frågor och svar hoppas vi att du ska hitta ett babyskydd som du känner dig trygg med och som du kommer att kunna använda dig av under en längre tid. Det sistnämnda kan kännas extra viktigt om det är så att du har lagt ut väldigt mycket pengar. Om man har investerat i ett dyrare babyskydd vill man naturligtvis inte behöva göra sig av med det efter någon månad eller två. Många av de babyskydd som vi har tagit med i vår bäst i test lämpar sig för en maxvikt på 13 kilo, vilket brukar motsvara cirka 1-3 års ålder. Här är det naturligtvis också viktigt att du har barnets längd i åtanke. För säkerhetens skull får barnets huvud inte vara högre upp än kanten på babyskyddet.

Har du kommit hela vägen hit i vår bäst i test har du med största sannolikhet fått lära dig väldigt mycket om babyskydd. Även om det skulle vara så att du inte hittar ett babyskydd just idag, så kan du fortfarande bära med dig informationen till den dag då det är dags att köpa. Kom ihåg att det inte finns något krav eller något måste på att du ska införskaffa dig ett babyskydd när du får en bebis. Ska ni ut och åka bil är det ett krav, men annars är det en produkt som du absolut kan klara dig utan. Många väljer dock ändå att ha ett babyskydd nära tillhands, t. ex. om man ska åka bil vid enstaka tillfällen eller om mormor och morfar ska åka ut på äventyr med sitt barnbarn. Avslutningsvis vill vi önska dig lycka till med köpet av babyskydd och hoppas att vår bäst i test har varit ett mycket bra stöd på vägen!

 

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *